• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Motorowery z AM6

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Motorowery z AM6

Postautor: piotrek350 » wt 25 sty, 2011

Witam
Chciałbym na wiosnę sprzedać kingwaya, dołożyć kasy i kupić jakiegoś japończyka :)
Bardzo spodobały się mi typy SM czyli supermto jak i enduru ale raczej ta pierwsze, musi mieć AM6 gdyż jest najlepszy i najmocniejszy z półki 50ccm. Jeżeli ktoś się zna na tym to proszę o jakieś w miare tanie marki i modele.
Nie przykładam większej wagi co do spalania, motor ma jeźdźić a nie się dusić i ledwo dychać.
Możecie też podawać zalety jak i wady bo o to też jest ważne :)
Oczywiście bedą nagrody w postci piwka <cwaniak>

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Motorowery z AM6

Postautor: Alpen » wt 25 sty, 2011

rieju rr 50 - aleks takiego ma :)
derbi senda - zajebiaszczy motor, jedyna wada to spalanie ;)
yamaha dt 50
Ostatnio zmieniony wt 25 sty, 2011 przez Alpen, łącznie zmieniany 1 raz.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » wt 25 sty, 2011

Jeden gość ze starego forum ma Derbi Sendę DRD. To jest cudo. nazywa się szefunio1501 (ma taki profil na pj.). Derbi to właśnie SM, on ma szosowe oponki także na prawdę kozacki sprzęt. Jest jeszcze Rieju SMX, MRX, RR (wszystko 50.) Z tym że SMX to taki SM, MRX tak 50/50 a RR to już Enduro. Aleks ma RR, także on napisze więcej o swoim moto. Oczywiście sprzętem powszechnie znanym i lubianym jest Yamaha DT50. Z Aprilii to jest RX 50, Et 50, Tuareg, SX 50, z tym, że oprócz tej ostatniej Apki to takie crossiki, SX to supermoto. Ja bym był za SX 50 bądź też za Sendą. Myślę, że ciut pomogłem :)
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » wt 25 sty, 2011

piotrek350 pisze: musi mieć AM6

@Up
Senda niema AM6...

Łap:
Aprilia
Extrema 50
Red Rose 50
RS 50
RX 50

Motorhispania:

Furia 50
Racing RX 50
Supermotard 50

Peugeot:
Trail 50
XP6
XR6

Rieju:
MRX 50
RS1 50
RR 50
Spike 50
Matrix rs2 50
RJ 50

Yamaha:
DT 50
Thunderkit 50
TZR 50
Ostatnio zmieniony wt 25 sty, 2011 przez Blu, łącznie zmieniany 2 razy.
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

A nie doczytałeś, że kolega chce SM/Enduro? Poza tym Apka Red Rose nie ma AM6 ale RV4.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
dyzio0394
Weteran
Weteran

Postautor: dyzio0394 » wt 25 sty, 2011

Polecam Derbi Sende dwóch kolegów ma. Jednego jeździłem jak miał oryginalną 50ccm to tak fajnie szła no i v-max około 100km/h a jak teraz ma jakiś tam tuningowy cylinder 70ccm to zajebiś...e przyspiesza a leciałem nią 115km/h według licznika Koso który jest dobrze zamontowany i nie ma błędu pomiarowego.
Obrazek
Moje SalmiÂątko ;D
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Salmo/117212
Zapraszam!!! Komentarze mile widziane, na pewno siĂŞ odwdziĂŞczĂŞ. ;)

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » wt 25 sty, 2011

Ziom97 pisze:A nie doczytałeś, że kolega chce SM/Enduro?

To sobie wyszuka w g00glach z listy ktora podałem ...
Ostatnio zmieniony wt 25 sty, 2011 przez Blu, łącznie zmieniany 4 razy.
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
dyzio0394
Weteran
Weteran

Postautor: dyzio0394 » wt 25 sty, 2011

Blurey, no senda nie ma am6 ale to jest silnik tej samej budowy i są bardzo dobre i nie awaryjne jedyne co kolega musiał ze względów eksploatacji wymienić to tarcze sprzęgłowe. A jara przy jego jeździe około 6-6,5l/100km.
Obrazek

Moje SalmiÂątko ;D

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Tyle co moja micra 1.0 :D

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » wt 25 sty, 2011

Blurey, tylko jeszcze które z tych są najtańsze, a co do am6 to właśnie chodzi mi o przyśpieszenie i moc. Słyszałem o Hondzie HM CRE 50 i jak się wsadzi cylinder 70 top viola to ten moto ma ok 26km więc ogromnie dużo jak na 70ccm ale cena i dostępnosć tego motocykla robi swoje <uoee>
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

Aleks
Uczeń
Uczeń

Postautor: Aleks » śr 26 sty, 2011

Ten silnik w Derbi to praktycznie to samo co AM6.
Najbardziej znane marki jak Aprilia czy Yamaha są sporo droższe od reszty, a to wszystko prawie to samo. Mam tu taką obszerną listę, z tym, że tu są zarówno ścigi jak i enduro/sm: Peugeot XP6, Peugeot XPS, Peugeot XR6, Peugeot XR7, Yamaha TZR 50, Yamaha DT 50, Sherco Enduro 50, Sherco SuperMotard 50, Rieju MRT 50, Rieju MRX Enduro 50, Rieju RR Enduro 50, Rieju RS-1 Evolution 50, Rieju RS2 Matrix 50, Rieju RS2 NKD 50, Rieju SMX SM 50, Spike 2 50, Motorhispania Furia, Motorhispania RX, Motorhispania RYZ, MBK X-Limit, MBK X-Limit, MBK X-Power 50, Malaguti Drakon, Malaguti XSM, Malaguti XTM, Husqvarna CH Racing 50, Husqvarna SM Cross 50, HM-Moto Cre/Baja Enduro 50, HM-Moto Cre/Six SM 50, HM-Moto DĂŠrapage SM CompĂŠtition, Fanatic Motor Caballero SM 50, Fanatic Motor Regolarita Casa 50, CH-Moto WSM Racing, CH-Moto WXE Racing, Beta RK6 50, Beta RR 50, Aprilia MX 50, Aprilia RS 50, Aprilia RX 50, Aprilia Tuono 50.
Stąd Honda HM Cre i Husqvarna mają fabrycznie stuningowane silniki, około 12KM. Normalny odblokowany ma 8-9KM.
Jak ja szukałem motoru, to robiłem tak, że na allegro wchodziłem w sportowe albo crossy i w filtrze wpisywałem 50ccm, od 6KM, tylko używane i w końcu znalazłem. Pali 4-5l w zależności od jazdy. Silnik jest już na wykończeniu, ma zrobione 15kkm prawie tylko w terenie przez poprzednich właścicieli, ja zrobiłem nim tylko ~2kkm, sprzęgło się ślizga, słychać już łożyska i ma dość słabe sprężanie, a mimo to Ogar 72ccm nie ma najmniejszych szans. Niedługo robię remont, wyniesie to z 500zł i potem następne 15-20kkm bez wkładu finansowego.
W moim parę rzeczy trzeba było zrobić, no ale kupiłem go za 2700zł. Za takiego co tylko lać i jeździć trzeba dać ~3,5k zł.
A z tą mocą HM po tuningu to też bez przesady. Jeśliby włożyć cylinder 88cm wysokiej klasy i dobry gaźnik to można ponad 20KM osiągnąć. Po normalnym tuningu, 70 czy 80ccm będzie te 15KM, może więcej w zależności od klasy (Sport, Racing, Evo czy jakoś tak).

Awatar użytkownika
dyzio0394
Weteran
Weteran

Postautor: dyzio0394 » śr 26 sty, 2011

Także polecam Peugeot XP6, Peugeot XPS, Peugeot XR6, Peugeot XR7 są to raczej motorki tańsze od Derbi Sendy czy Yamahy DT oczywiście zależnie od licznika lecz silniki tak samo nie do zajeżdżęnia jeżeli dobrze się go eksploatuje. Ja bym brał albo Derbi Sende albo Peugeota XPS ewentualnie Peugeot XP6.

Aleks, powiem Ci tak że oryginalne silniki AM6 wytrzymują te 20kkm ale jak zakładasz jakiś sportowy cylinder to ich się nie dociera tylko od razu dostaje po piź...e i tak latasz przez jakieś 5-8kkm i następny remont.
Obrazek

Moje SalmiÂątko ;D

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » śr 26 sty, 2011

Najlepsza jest DT 50/80. Peugeoty też niczego sobie. ;)
A Apka Red Rose ma silnik AM6 od 2001r. ;)
1994-AM4
1997-AM5
HONDA !

2T mooooc xd

http://zyciebikera.blogspot.com/ <-- mĂłj blog. : )

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » śr 26 sty, 2011

Ja mam Suzuki Rg. Po założeniu tłoka 90ccm i szlifie cylka na prawdę fajnie się zbiera, chociaż 80ccm też ładnie szło. Polecam Rg (mimo twoich wymogów i roku ) jest na prawdę świetne. Jedynie wygląd odstrasza ale trochę szpachli i żywicy i jest ,,ścigacz'' :)
Obrazek

Awatar użytkownika
dyzio0394
Weteran
Weteran

Postautor: dyzio0394 » śr 26 sty, 2011

Stunti, no ja chciałem kupić w wakacje Suzuki RG (była to prawdopodobnie 50ccm, bo tak miała na cylindrze wybite a sprzedawca mówił że to 50 w oryginale) i byłem je oglądać ale poszło przy mnie. Choć przejechać się zdążyłem, fajnie się zbierało do 95km/h a później już do v-maxu 110km/h (prędkość licznikowa) tak już słabiej szło chociaż jak zredukowąłem na 5 bieg to niczego sobie przyspieszenie bo na 6 biegu to już słabo szło.
Ostatnio zmieniony śr 26 sty, 2011 przez dyzio0394, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Moje SalmiÂątko ;D

Wróć do „Moto-topic”