Postautor: Aleks » śr 26 sty, 2011
Ten silnik w Derbi to praktycznie to samo co AM6.
Najbardziej znane marki jak Aprilia czy Yamaha są sporo droższe od reszty, a to wszystko prawie to samo. Mam tu taką obszerną listę, z tym, że tu są zarówno ścigi jak i enduro/sm: Peugeot XP6, Peugeot XPS, Peugeot XR6, Peugeot XR7, Yamaha TZR 50, Yamaha DT 50, Sherco Enduro 50, Sherco SuperMotard 50, Rieju MRT 50, Rieju MRX Enduro 50, Rieju RR Enduro 50, Rieju RS-1 Evolution 50, Rieju RS2 Matrix 50, Rieju RS2 NKD 50, Rieju SMX SM 50, Spike 2 50, Motorhispania Furia, Motorhispania RX, Motorhispania RYZ, MBK X-Limit, MBK X-Limit, MBK X-Power 50, Malaguti Drakon, Malaguti XSM, Malaguti XTM, Husqvarna CH Racing 50, Husqvarna SM Cross 50, HM-Moto Cre/Baja Enduro 50, HM-Moto Cre/Six SM 50, HM-Moto DĂŠrapage SM CompĂŠtition, Fanatic Motor Caballero SM 50, Fanatic Motor Regolarita Casa 50, CH-Moto WSM Racing, CH-Moto WXE Racing, Beta RK6 50, Beta RR 50, Aprilia MX 50, Aprilia RS 50, Aprilia RX 50, Aprilia Tuono 50.
Stąd Honda HM Cre i Husqvarna mają fabrycznie stuningowane silniki, około 12KM. Normalny odblokowany ma 8-9KM.
Jak ja szukałem motoru, to robiłem tak, że na allegro wchodziłem w sportowe albo crossy i w filtrze wpisywałem 50ccm, od 6KM, tylko używane i w końcu znalazłem. Pali 4-5l w zależności od jazdy. Silnik jest już na wykończeniu, ma zrobione 15kkm prawie tylko w terenie przez poprzednich właścicieli, ja zrobiłem nim tylko ~2kkm, sprzęgło się ślizga, słychać już łożyska i ma dość słabe sprężanie, a mimo to Ogar 72ccm nie ma najmniejszych szans. Niedługo robię remont, wyniesie to z 500zł i potem następne 15-20kkm bez wkładu finansowego.
W moim parę rzeczy trzeba było zrobić, no ale kupiłem go za 2700zł. Za takiego co tylko lać i jeździć trzeba dać ~3,5k zł.
A z tą mocą HM po tuningu to też bez przesady. Jeśliby włożyć cylinder 88cm wysokiej klasy i dobry gaźnik to można ponad 20KM osiągnąć. Po normalnym tuningu, 70 czy 80ccm będzie te 15KM, może więcej w zależności od klasy (Sport, Racing, Evo czy jakoś tak).