• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Honda Monkey Z50 ?

Zaprezentuj swoją maszynę
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Honda Monkey Z50 ?

Postautor: michau_ek » ndz 06 sty, 2013

Siema, nabyłem dziś Honde Monkey... najprawdopodobniej :P

Sam nie wiem o tym nic, tabliczki znamionowej nie ma, dostałem 2 silniki oryginalne hondowskie, jeden 50cc 4ro biegowy (tak mówił sprzedawca) drugi 72cc 3 biegi półautomat (na "dużej głowicy" większe zawory niż w 110cc). Ogólnie kupa częsci za wcale nie takie małe pieniądze... ale wydaje mi się że było warto.

Co do częsci silnikowych to posiadam:
- prawie kompletny silnik 72cc, brakuje rozrusznika (wyłamany karter jest :( ), brakuje zabezpieczeń zaworów (tych kółek pociętych na pół), jednego zaworu i uszczelek. Silnik nie potrzebuje modułu do odpalenia, wszystko odbywa się jak w komarku, powodem rozłożenia silnika było uszkodzenie gwintu świecy, został wprasowany nowy, podobno zrobione profesjonalnie.

- 2gi silnik poj. 50cc, podobno 4 biegi, bardzo fajna kopalnia częsci - brakuje sprzęgła, iskrownika, bebechów głowicy, jest wałek rozrządu tylko...

Stan raczej agonalny, bardzo dużo do zrobienia, rama bez papierów, ale jeszcze się nie zniechęciłem :))

Fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

/\ to magneto ze sprężynką to w zasadzie co? sprzedający mówił, że pasuje pod te silniki i dodaje mocy... wie ktoś coś o tym?

Plan? renowacja... lecz na 99% nie będzie to idealny oryginał bo wyjdzie mnie to za drogo, a na chwile obecną jestem spłukany.

Przyjme każdą informacje o tym motorku... bo wiem bardzo mało. Sczególnie proszę Adrol'a aby przybliżył mi nieco sytuacje w której się znajduje.

adrol

Re: Honda Monkey Z50 ?

Postautor: adrol » ndz 06 sty, 2013

Ciekawie to wygląda, moim zdaniem da się uratować.
To magneto to jest przyśpieszacz, albo opóźniacz zapłonu, więc albo blokuje obroty, albo pozwala się wyżej wkręcić.
Ten silnik z rozrusznikiem to od cub'a, ten gaźnik bez króćca też. Głowicę z dużymi zaworami zachowaj dla siebie, dobra baza na robienie 88 :> .
JAk cos to wszystkie brakujące części można kupić ;).
NA początek zająłbym się ramą, pomalować warto, ramę na czarno, zbiornik wedle uznania, siedzenie bym zmienił (jak chcesz mogę Ci sprzedać mam jedno, albo zamówić tuningowe). Lampy też bez problemu dostaniesz do tego modelu w tanich pieniądzach, bo robią zamienniki. Ten błotnik duży co masz z przodu jest tylni :). Bagażnik tez oryginał. Kierownice wyglądają masakrycznie, a nowe są dość drogie, więc na twoim miejscu zastosowałbym risery (wieżyczki) i normalną kierownicę jak w z50r. Ogólnie możliwości są ogromne jeśli chodzi o tuning, masa wahaczy, kół od 6-12", zawieszeń, zbiorników, siedzeń, nawet ram itd. można zrobić co tylko się zapragnie ;).
http://honda50.com/g2data/gallery2/main ... temId=1198
tu masz dużo co można z monkey'em zrobić, ale można też zrobić na oryginał.
Co do silnika to składałbym 88ccm na głowicy z 72ccm i jakiś sportowy wałek do tego i by było elegancko, do tego dobry gaźnik ;).
Jakbyś chciał sprzedać tą skrzynie 4 biegi to chętnie bym odkupił :).

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Malowanka będzie na 100% tylko pytanie kiedy i czy przez lakiernika...

Kierownice bym wypolerował myślę... siedzenie albo od ciebie albo bym obił na nowo, no i chciałbym aby jak najbardziej przypominało oryginał.

do gaźników niestety nie posiadam przepustnic... czy one są w ogóle coś warte?

Skrzynia 4b mniej więcej ile jest warta?

no i piszcie propozycje kolorystyczne (mile widziane fotki z neta lub vt takich hond) bo jakiś trzeba wybrać :)

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Postautor: EDEKNWZ » ndz 06 sty, 2013

fajny motorek do dopracowania :p
mi podoba się taki kolorek http://www.google.pl/imgres?q=honda+dax ... ,s:0,i:146 troche oldschool ale fajny :p

adrol

Jak kierownica jest prosta to spoko, zawsze można wypolerować, a jeśli jest zardzewiała to można pomalowac w czarny połysk :).
Co do kolorystyki to ramę na czarno bądź czerwono widełki w kolor zbiornika, fajnie wygląda biały, le też mi sie podoba kolor Honda tahitan red, co do ogolnego malowania fajne jest honda monkey baby tracker :) i freddie spencer
taki kolorek tez jest fajny http://www.bikeexif.com/wp-content/uplo ... monkey.jpg
Te gaźniki to takie sobie, seria, jedynie ten przykręcany do cylindra może być coś warty, ale jedynie jak ktoś robi do jakiegoś customa, bo fajnie wygląda, ale osiagi słabe.
Co do skrzyni to trudno powiedzieć, bo nie sprzedasz jej do chinczyka, bo nie pasuje, jedynie ktoś kto ma Hondę 6v może taką skrzynię zastosować, na ebay ceny są różne od 50-300zł.
Seryjnie ta honda miała sprzęgło półautomat i 3 biegi :).

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » ndz 06 sty, 2013

OO kurde na allegro to wyrwałeś ? wyremontuj i będzie pięknie ;)
Możesz zdradzić ile dałeś ? :D

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

na tablicy koleś wystawił... jak ten motorek jest nieziemsko zwieśniaczony to jest niemozliwe... na siedzeniu pędzlem napisane "ADAM" a z drugiej strony "HONDA"... Obrazek

cena narazie pozostanie tajemnicą... muszę zdecydować czy warto bawić się w robienie silników hondy (ciezko z czesciami, drogo, dziwny zapłon, aby kartery były ladne trzeba je wypolerowac, a ja wole zwykły lakier) czy załadować nową (błyszczącą,manualną,łatwo dostępną, tanią w utrzymaniu, lecz drogą w zakupie) chinę 110cc a ten dylemat mam tylko dlatego, że chcę aby motorek po ukonczeniu był idealny, tzn wszystko świeciło się jak nówka... a używał będe go tylko na niedzielną przejazdke, i znajac mnie to w pokoju sobie postawie :D

z kolorystyki... taka mi się podoba
Obrazek

nie mam przedniej lampy, linki licznika... ślimak przy kole mam i chciałbym mieć jakiś w miare oryginalny licznik, jakiś pomysł?
Ostatnio zmieniony ndz 06 sty, 2013 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

kupić to wszystko :)
Przednia lampę można w podróbie dostać, a licznik w oryginale jest strasznie drogi.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pn 07 sty, 2013

doszedłem do wniosku, że mój monkey to idealnie to samo, http://www.bikepics.com/members/hemligduva/79z50/, było tych modelów chyba z 20 a różniły się tylko literką po z50, kolorami, silnikami i to tyle ;d

nie mam tłumika,boczka, obu lamp .. ile mnie to wyjdzie? wiem, że byłby to raczej kiepski plan lecz lampa z jakiegoś gb streeta czy coś jakby wam się widziała w tym? (przód)
Ostatnio zmieniony pn 07 sty, 2013 przez michau_ek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Postautor: EDEKNWZ » pn 07 sty, 2013

dla mnie ta lampa od GB by była za duża zobacz na zdjęciu jest mała strasznie by się odróżniała :p

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Postautor: EDEKNWZ » pn 07 sty, 2013

bardziej pasowało by coś od komarka też ma licznik w lampie

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 12 sty, 2013

Miałem dziś cały dzień, więc rozłożyłem całość do ostatniej śrubki, dokładnie wyczyściłem, zaszpachlowałem wgnioty, ogólnie wszystko jest przygotowane do malowania. Koncepcja z kolorami się zmienila - prosciej teraz będzie mi to zrobić we własnym zakresie no i wg. mnie ładnie to będzie wyglądało.

szukajcie a znajdziecie - HONDA Z50J

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob 12 sty, 2013 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Postautor: dawid0402 » sob 12 sty, 2013

to kiedy malujesz?

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 12 sty, 2013

jutro rama na czarny mat, reszta zależy od funduszy oraz tego na kiedy umówię się z lakiernikiem.

adrol

Postautor: adrol » ndz 13 sty, 2013

Rama chyba oryginalnie była czerwona, a to rzadkość.
Fajnie wygląda lakier VHT, ale trudno zrobić tak taki duży element jak rama.
Dlaczego czarny mat, a nie połysk?

Wróć do „Nasze motocykle”