• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

4t china vs. 2t power

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: 4t china vs. 2t power

Postautor: michau_ek » pt 14 wrz, 2012

tak dla przykładu, wlałem do nsrki 5 litrów beny.. zrobiłem 60 km na pełnym pałowaniu... no niestety, nsr idzie na sprzedaż bo mnie poprostu nie stać xD

ps. http://tablica.pl/oferta/honda-nsr-125-ID1ytEt.html

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 14 wrz, 2012

mój matiz pali 4,5-5l na 100 czyli tyle ile 80ccm w 2t . a i tak w*****ala 2t jak chce :D ,pierwsze 5-7m ma 2t ,bo wiadomo start ,a potem ni chu** :D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 14 wrz, 2012

nOe3k, a dlaczego bawarkę? ;D a jaki silnik i jaką konkretnie? :P i czy z gazem ? :P Ja teraz walczę ze swoją honda puki co ;D temat już nie długo będzie z nią :) A też są plany co do niej :) JDM style.

A co do 2t ogólnie dźwięk mi się nigdy nie podobał tylko jakoś tak ostatnio się przekonałem, ale za nic w świecie bym nie oddał dźwięku 4t dla mocy 2t.
Już nawet nie ważne spalanie jest chodzi o sam dźwięk i przyjemność z jazdy :)

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » sob 15 wrz, 2012

Outer musisz świrować tak tą fazerką :D mój kumpel ma r6 a się tak nie nosi jak ty <rotfl> poczekaj zrobię prawko nie będą mnie ograniczać przepisy to sobie też zmienie motor na ponad 125cc :D i będę świrować 3 sekundami do setki, póki co to mam najmocniejszy silnik jaki w normalnych warunkach przy w miarę dużym ryzyku związanym z policją się dało. :D Ditech to nie jest normalny wtrysk :D ogólnie zmiejsza zużycie oleju w 2t o około 60% piękna sprawa. Mój wujek miał okazję mieć Hondę CBRkę 600f4i na wtrysku wg. Komputera średnie spalanie 6l/100km z czego wujek miał wcześniej gaźnikowca polił jakieś 0,3l mniej średnio :D
Tylko że 2t to inny typ silnika i tutaj wtrysk zdejmuje ze spalania. Tak samo jak gaz w benzynie ujmuje mocy a w dieselu dodaje :D
Ogólnie dla mnie spalanie to żadne kryterium. :D Po prawku kupie sobie Daewoo Tico na gaz :D będzie mi palić 6-7 litrów gazu na setkę na łeb mi padać jak coś nie będzie i wy***ie nim wszystkich jeśli chodzi o ekonomie. A motor to sobie kupie co będzie wcinać 12l/100km bo motor nie ma być ekonomiczny tylko ma dawać radochę :D
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 1 raz.
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 15 wrz, 2012

dla mnie też motor ma dawać radoche, ale jak nie masz za co do niego zatankować? to nie daje radochy patrzenie na niego ^^

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Ja wchodzę do garażu i mam zaciesz :D a tankować mam za co chodzę co sobotę do roboty 100 dniówki czasem wychodzi :D

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 15 wrz, 2012

a ja wchodze, mam zaciesz, siadam mam zaciesz, ruszam nsrką, mam zaciesz, sprawdzam ile mam paliwa, i jest kaplica ;)

ogólnie wszystko juz chyba zostalo powiedziane w tym temacie ;d

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

hehe jak masz starą zajechaną nerkę to będzie palić więcej tak jak moja cagiva wciąga 8l a kumpel miał świerzo po remoncie i jak mu 6 wzięła to wszystko a jej nie oszczędzał.
Moja ma już tłok do wymiany :D

adrol

Postautor: adrol » sob 15 wrz, 2012

Jak się pierwszy raz przejechałem 2t 125 to też było nieźle, ale dosiadając Horneta czy cbr 600 jest w całkiem innej klasie, kompletnie nie porównywalnej i jak teraz jeździłem gpz500 to nawet nie chciało mi się odkręcać do końca (no chyba, że były zakręty) Przy spalaniu 4-5l wygodzie i takiej charakterystyce, że mogłem wrzucić 6 i jeździć nawet od 3 tys obr w górę, a jeśli chcę odkręcić i poszaleć to bierze się bezkompromisowego ścigacza typu r6 czy r1.
co do rg500, wolałbym rgv500 :D moc nie jest powalająca (coś koło 100km jak pamiętam) to wolę sobie kupić cbr600rr i z pewnością rg zostanie w tyle, a dla przeżycia prawdziwej przyjemności kupuje się super sporta, a rg500 odrestaurować i postawić w ogrzewanym garażu do kolekcji obok takich rodzynków jak RE5 cbx1000 cbr250rr z1000 996 (długo mógłbym tak wymieniać)
No i jeśli 2t by było takie fantastyczne to czemu produkują litry 4t które są nastawione tylko na osiągi.
Powtórzę się 2t fajne jako eksponat, nie do jazdy na co dzień.

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » sob 15 wrz, 2012

carlos pisze:Tak samo jak gaz w benzynie ujmuje mocy a w dieselu dodaje :D

Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » sob 15 wrz, 2012

no są nawet wtryski wody ,która zamienia się w pare wodną i to zwiększa ciśnienie i daje mocy ,może o to chodzi ,bo para wodna to gaz

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Mówiłem o normalnym gazie takim ze cpna <ayfkm> to było porównanie że inny typ silnika będzie się inaczej zachowywać z wtryskiem tak samo jak z instalacją lpg jest że do benzyniaka wsadzisz parę kucy zdechnie a do diesela to mocy będzie trochę więcej. Tak samo wtrysk w 4t zwiększy spalanie a ditech w 2t zmniejszy.
Myśle kupić sobie cbrkę 600f4i bo fajnie to śmiagało ale to tak koło 22roku życia jak już zrobie pełne A. Nie chce odrazu wsiadać na litra bo jak znam siebie to się mógłbym zabić :D
Póki co :D to zrobię a2 i kładę silnik z kx500. 80 koni i rama 120kg myślę że wystarczy. A żaden silnik 80koni z 4t mi się do ramy nie zmieści :D
Adrol fantastyczne normy ekologów :D jaka 5002t by się mieściła w EURO5 ?? Po za tym czy 500 w 2t paląca więcej od 1000cc w 4t by się dobrze sprzedawała :D kit że miała by więcej albo conajmniej tyle samo mocy co 2x większy silnik 4t.
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 6 razy.

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » sob 15 wrz, 2012

Wątpię by 2t 500 ccm miała tyle samo a nawet więcej mocy niż litr 4t. Pewnie okazałoby się, że litr 4t ma przy 70% rpm tyle mocy, co 500 ccm 2t maksymalnej, która jest przez 10% obrotów. Od 1000 to teraz potrafią 125 w 2t więcej palić... Co ci po mocy i 2t, jak 150 konny litr 4t zrobi 350 tysięcy km?

adrol dobrze mówi.
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » sob 15 wrz, 2012

carlos

LPG nie doda Ci wgl mocy w żadnym silniku ...

adrol

Postautor: adrol » sob 15 wrz, 2012

Występowało coś takiego jak domieszka gazu lpg do diesla co dodawało mocy, ale samochód chodził na obu paliwach (spalanie diesla mniejsze od 20%, ale to 20% to gaz więc taniej nie wychodzi).
Średnio benzyniak ma 10% mniej mocy.
Projekty typu 500 2t zanikły już dawno temu jak jeszcze nie myślano o normach czyli lat 90.

Wróć do „Off-topic”