• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

4t china vs. 2t power

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
adrol

Re: 4t china vs. 2t power

Postautor: adrol » czw 13 wrz, 2012

carlos, 400KM na litr z turbiną, Honda już w latach 60 robiła 4t które osiągały 360km na litr bez turbiny. Były to 2 cylindrowe 50ccm które posiadały 8 zaworów i 9 biegów.
Co do porównania mocy 125 z 250, sprawa wyglądałaby inaczej gdyby przepisy nie były tak ograniczające. Wtedy latałyby dużo mocniejsze 4, a może nawet jak kiedy 6 cylindrowe 250ccm z którymi apka by nie miała najmniejszych szans.
Moja odchudzona na wale 150 z pewnością wkrecała się szybciej niż np. dt80 z którą miałem akurat okazję porównywać moc też nieziemsko większa :).
Wszystko wychodzi na plus 4t jeśli odpowiednio porównamy pojemności.
Co do dźwięku 2t na wysokich brzmi świetnie (większe pojemności), ale 4t brzmi swietnie w całym zakresie obrotów i na każdej kombinacji z zestawem cylindrów, kwestia odpowiedniego dobrania układu wydechowego.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 13 wrz, 2012

ja powiem tyle, sporu 2t vs 4t nie da się rozwiązać, poprostu każdy woli co innego, i tyle. ten ma kase i ma w du*** spalanie a ten woli oszczędzać, to tak jakby wybierać chopper vs ścigacz. i to i to ma wady i zalety, jeden woli jedno, inny drugie ;)
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » czw 13 wrz, 2012

Jak nie da się rozwiązać?

Przecież to proste. Albo trabant, albo lamborghini. Idź na normalne, poważne forum motocyklistów i spytaj się "CO WOLISZ 2T CZY 4T" to cie zbrechtają i tyle.
Dyskusje 2t vs 4t są zwykle TYLKO dla tych w wieku 13-17 lat. Później człowiek dowiaduje się tego i owego i śmieje się ze swojej kiedysiowej głupoty, zapierdzielając jakąś r4,v2,v4,r3 skręconą z 200 tysięcy km na 30 tysięcy, mającej przy 3000 obrotach tyle, co te 2t na obrotach od 80% w górę, których prawie nigdy nie wykorzystuje. Na elastyczność te 2t mogą przegrać ze zwykłą 4t 125 jarającą 2/100 a do palącej 3 litry 250 nie mają zwykle szans.

2t nie ma żadnej zalety, zero, nic, nawet najmniejszej. Nikt tego już nie produkuje do masowej produkcji i każdy producent to olał, bo jest to bezsensowne. Tylko mocne crossy, nawet enduraki to teraz ogromne pojemnościowo 4t i bogu dzięki.

Obrazek

Ten wykres idealnie pokazuje idee 2t, ZERO mocy do 70% obrotów kompletna padaka, rozczarowanie i męczeństwo i eksplozja mocy od ponad 70% obrotów, gdzie nigdy praktycznie nikt nie używa takich obrotów w ruchu drogowym, bo to zwykle w podobnie spalającej (~7-9/100-myślę, że podobnie spala cbr 1100xx i inne power turystyki) maszynie samobójstwo (niestety niech mi nikt nie wyskakuje z żartami pt. tor w Polsce) A i ten wykres nie jest taki dziwny, bo to wybitnie sportowe motocykle, po prostu wysilony 2t tak ma. A wysilony 2t w 50 ccm zachowuje się jak dziecko (do 7000) ciągnące samochód i jak zmutowane dziecko na sterydach (od 7000) ciągnące samochód.

A jak ktoś ma coś do mocy r4, to niech sobie poogląda cbr 250 rr albo horneta 250 i porówna do śmierdzącego 2t. Nie ta bajka/kosmos. Można z 4t wycisnąć ogromną moc, zachowując trwałość i spalanie typowego średnio wysilonego 2t o podobnej pojemności.
No co tu więcej powiedzieć o tym, że jednak lamborgini jest lepsze od trabanta, nawet jak lamborghini ma 1.6 75 koni, a trabant 700 ccm 20 koni do 5000 rpm i 120 koni od 5000 rpm.
Dla mnie 2t to stare porządne nrdowskie i inne zacofane w stosunku do tamtejszego świata maszyny.
Dla ciekawostki podam, Polak marzył o mz 250 2t!, a inni jeździli w tym czasie na 6 cylindrowej cbx 1000, niestety 4t. <troll>

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 13 wrz, 2012

Outer, z tym, że ja porównuje jedynie klasę 125cc. niestety, pospolita cbr szatanem nie jest, a taka nsr już troche popiernicza. nie mówie tu o pojemnościach powyżej 125cc bo tam 2-takt mija się z celem. jednak silniki 2 suwowe mają też swoje zalety nawet w dużych pojemnościach, bo gdyby nie miały, to w motocrossie jeździły by same 4t, a jak wiadomo, tak nie jest.
w klasie 125cc moim zdaniem wygrywa 2t, mała pojemność - niezła moc, z wyjątkiem niedobrego spalania, ale to swoją drogą. natomiast nigdy nie kupiłbym 2 suwa większego niż 125cc. totalny bezsens.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

adrol

Postautor: adrol » czw 13 wrz, 2012

Outer dobrze gada :D. Honda cbr250rr ma coś koło 48km przy spalaniu 4l i max obrotach 20 000, chodzi świetnie moc ma dopiero od 9tys. ale przy takim zakresie jeszcze 10 000 pozostaje do wykorzystania, gdy w 2t mamy moc przez 4-5tys. No ale powiecie na prostej 2t po tuningu jest super, no to podam wam przykład: Japonia cbr 250rr gaźniki FCR zmienione wałki i tłoki tytanowe zawory i korbowody, lżejszy wał. Ogólnie drogo i hardkorowo. moc w okolicach 90KM przy czym 2502t palące tyle co takie 4t ma 65km.
2t ma jedynie swój urok jako już zabytek (gt750 coś pięknego).

No ale temat jest 4t china vs 2t więc tak, kupujemy 4t za około 1500zł i żeby była moc taka jak w 2t 50ccm to wkładamy kilka stówek i cieszymy się o wiele tańszym sprzętem wszystko ładnie dopóki nie bierzemy pod uwagę tego, że w takiej markowej 2t mamy stywniejszą ramę, lepsze zawieszenia i hamulce, ale z drugiej strony mało kto potrafi jeździć tak aby wykorzystać to co oferuje nam china.

Outer, Polak marzył nie o mz250 tylko dalej marzy, czesto słyszę kupię wsk i ładnie ją odrestauruję czy komara mz motorynkę. Jak słyszę coś takiego to śmieć mi się chce, przecież te sprzęty były beznadziejne jak weszły na rynek i robiąc je teraz na scenie międzynarodowej robimy z siebie pośmiewisko, no ale coraz częściej widzę odrestaurowane stare japońskie klasyki, które są lepsze pod każdym względem doskonałym przykładem jest podana przez Ciebie cbx1000, sprzęt marzeń, szkoda, że w polsce jest doceniany, tak wyrwałbym takiego za 2000-3000zł <lol>

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » pt 14 wrz, 2012

No tak jak zawsze :D porównujecie do am6 jakieś kosmologicznie tunigowane 4t i mówicie że np. 85cc wygra. Albo adrol gada że można rozkręcić cbr250rr do 90 kucy. Można matko tylko jest taka opcja że taką 125 też można podrasować. Ogólnie to 2t wychodzi z użycia nie ze względu na spalanie itp. tylko normy środowiska. Ogólnie to jak już to tuning 2t jest miliard razy prostrzy i tańszy niż pakowanie jakiś wałków itp. Mówicie o układach cylindrów a zapominacie o tym że silnik w 2t też może być r2 czy r4. 2t to nie tylko 1 cylindrówki. Motocykliści by mnie nie wyśmiali to po 1. Chyba każdy ma trochę szacunku do każdego. A w moto krosie hehe czemu 250 w 2t rywalizują z 450 albo 500 w 4t ??
Do mztki to ja się nie wypowiem. Ona już zacofana była jak ją do produkcji wprowadzili
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » pt 14 wrz, 2012

Ogólnie to jak już to tuning 2t jest miliard razy prostrzy i tańszy niż pakowanie jakiś wałków itp. Mówicie o układach cylindrów a zapominacie o tym że silnik w 2t też może być r2 czy r4. 2t to nie tylko 1 cylindrówki. Motocykliści by mnie nie wyśmiali to po 1. Chyba każdy ma trochę szacunku do każdego.

Silnik w motocyklu może też być odrzutowy, czy atomowy, albo na antymaterię. Nie ma typowych r4 w 2t, więc nie ma co porównywać w tym zakresie. 2T to umierający(w sumie to już dawno zdechnięty) typ silnika, wykorzystywany w bardzo zakrojonych zastosowaniach, np. samochody rc, czy mini samolociki, ale motocykl to motocykl i tutaj nigdy już nie będzie 2t. Jeszcze trochę 2t potrzyma w małych pojemnościach full cross i w motorowerach, bo tam się to co chwile psuje, więc kasa do producentów tłoków, wałów korbowych i cylindrów idzie. I dla tego pewnie nikt nie stosuje w markowcach, oprócz Hondy (tylko nie w naszym kraju mocą płynącym) która stosuje nadal nieśmiertelne i extremalnie ekonomiczne 50/70/90/110/125 które w pojemności 90 ccm i spalaniu 1,5/100 biorą am6 jak chcą, a 72 ccm (genialna honda cd 70) dorównuje. Nie wiem czemu nie ma takich fajnych sprzętów u nas, tylko sprzedają u nas na siłę te gówniane pseudo markowe śmierdziele.(nawet pół osoby odpowiedzialnej za flagowe motocykle yamahy nie zajmuje się motorowerami i ybr 125-250)
Szkoda, dla tego pozostała nam w niektórych wypadkach świetna china, która w pewnym sensie pozwala nam jeździć rdzennymi, prawdziwymi Japończykami.

Ogólnie to 2t wychodzi z użycia nie ze względu na spalanie itp.

Ze względu na wszystko i powtarzam, każdy normalny motocyklista wybierze 150 konne r4, gidze przy 6000 obr ma 90 koni, niż 100 konne, 2t r4, gdzie przy 6000 obr ma 20 koni. Dla tego to zdechło i nigdy nie powróci.

Żaden miłośnik 2t nie poda nawet 1/10 argumentu za tym silnikiem. No jest jeden, waga, ale jeden lubi ciężkie motocykle i zmienia się to w wadę.

że ja porównuje jedynie klasę 125cc

Nie można tego nigdy w ten sposób porównywać. Bo kupując kalkulator za 600 zł nie wygrasz z komputerem za 600 zł. Patrz na spalanie, moc przy niskich-średnich-wysokich, awaryjność, trwałość, dźwięk, przyjemność z jady. Prawo jazdy przypominam jest do 45 km/h i do 15 koni. Mi się przyjemniej jeździ rometem k125 w 125 ccm niż jakąkolwiek 125 w 2t.
Ostatnio zmieniony pt 14 wrz, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

A mi się wską jeździ lepiej niż rometem a mzetką 150 to już 200razy lepiej :D
Jeśli chodzi o mnie to mój dalszy motoryzacyjny rozwój będzie dotyczył narazie tylko 2t.
Ogólnie jazda 180kmh na zumico to raczej nie była by realna gdyby nie silnik 2t :D pozatym 7 biegów silnik cagivy wg. mnie to arcydzieło :D. Raczej bym 250 w 2t nie wstawił bo gar by wystawał za obrys motocykla a jego waga była by z 10kg większa hehe :D
Przyszły sezon gaźnik mikuni 35mm układ wydechowy gianelli i porting cyla. A jak zrobie A2 to swap silnika z kawasaki kx500. Przód zawiecha wtedy z hondy cbr 600 tył zostawie bez zmian. KX pali gdzieś 10litrów/100km dla mnie do przebolenia.
Po 1 żaden 4t z tą mocą nie podejdzie do tej ramy po 2 :D niska masa :D i 80koni przy dobrym ciągnięciu z dołu jak na 2t bo silniczek jednak mimo wszystko z charakterystyką poprawionego spodu obrotów.
Ogólnie spalanie ... Apka 2t na ditechu pali 2,2l/100km

http://www.youtube.com/watch?v=3mFYiUTh ... plpp_video
4 cylindrowy 2t <rotfl>

http://www.youtube.com/watch?v=whDqmjkTv5c
2 cylindrowy 2t

http://www.youtube.com/watch?v=klmxggqle10
5 cylindrów 2t

Więc mi nie mów że np. nie ma typowych r4 w 2t bo można spotkać też 5 garowe i 4 i 3 i 2 :D
Ostatnio zmieniony pt 14 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 3 razy.

adrol

Postautor: adrol » pt 14 wrz, 2012

Niby podrasujesz taką 125, ale kosztem jeszcze gorszej elastyczności i na torze przegra z 4t. Dla przykładu kiedyś Honda produkowała Motocykle do TT, robiła 4t 50ccm mające 9 biegów, które wygrywały z 2t suzuki itp., które miały 14 biegów, już wtedy Honda się poznała na silnikach 4t wykorzystując je w sporcie.
Świetnym przykładem na to, że 4t 50ccm mogłoby być szybsze od takiego am6 jest Honda ss50, konstrukcja bardzo podobna do cd70 wymienionej przez outer'a. Silnik taki jak nasz mający 5 biegów 50ccm i wyciągający bez problemu w serii 100km/h, jest to wynik godny pozazdroszczenia drogim w utrzymaniu 50ccm 2t obudowanym plastikami i mającym 6 biegów.
Osobiście lubie stare klasyczne 2t, nawet mam dwie suzuki rv90, ale moc 9KM przy spalaniu 4-5l ? dziękuję wolę wybrać Hondę 90ccm o mocy 8,5 KM (zdecydowanie szybsza) która pali 2l.
2t sprawdza się obecnie jedynie w 50ccm, ale tak naprawdę motorower to ograniczona moc i v-max 45km/h więc jaki jest sens gdy nie jest wykorzystywany potencjał silnika? Gdy odblokujemy taki motorower to równie dobrze mogą nam zarzucić, że to już jest motor A1, więc w takim wypadku opłaca się kupić 125 4t, bo nie ma sensu kupować blokowanej 125 4t, a na odblokowaną potrzebne nam prawko kat A, a gdy mamy kupujemy 5004t.
Jeśli chcemy żyć w zgodzie z prawem to 2t może nam posłużyć jedynie jako zabaweczki na tor (mała waga dobre zawieszenia możliwości tuningu), ale gdzie w polsce znajdziemy tor? Jeśli już jest to tor gokartowy gdzie każdy woli polatać pit bike'm 4t.
Obecnie 2t to rozwiązanie dla kogoś kto się nie zna i patrzy na moc max 50ccm i kupuje taką tzr, jedzie nielegalnie ponad 45km/h na godzinę placi dużo za remonty i paliwo, albo dla kogoś kto lubi te silniki i ma sentyment do nich i nie zważa na koszty utrzymania. Każdy realista będzie wolał kupić niezawodnego singla 4t 125 Hondy robiąc po 50tys. km bez dotykania silnika przy spalaniu 3l, więc na razie 2t naciąga jedynie swoich nabywców na ich nie wiedzę, a starymi sprzętami zajmują się fanatycy.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Widzisz a ja żyje nie zgodnie z prawem i gdyby nie 2t to bym nie miał możliwości pośmigać sobie przelotowo 120kmh choćby. Taką Hondę to mogę w Polsce kupić ?? Wyskakujesz mi z jakimś egzotykiem totalnym z toru wyścigowego i mi go porównujesz z am6 :D weź to jak porównywać motor z motogp z bmw s1000rr. 9 biegów, 14 biegów myślałem że jak mam 7 to jestem kozak ;p
Jakoś sobie nie wyobrażam mieć 2garowego 4t kawasaki zarejestrowanego na 50cc ...
A mocy tyle co 125cc w 2t. Ogólnie gdyby nie te normy to pewno teraz 2t miały by ditecha paliły jak normalne 4t a mocy i tak by miały dużo więcej. Elastyczność na to radzi YPVS :D
Taki silniczek mito 7 biegów 125 w 2t na ditechu to by była piękna sprawa :D

adrol

Postautor: adrol » pt 14 wrz, 2012

carlos, Porownaj mz z Hondą jakąś 125/250 z tej samej dekady.
Spróbuj też 4t 600ccm itp. Można też kupić jakiegoś super sporta mającego 1000km na tonę i gwarantuję, że żadne 2t nie zastąpi Ci takich przyśpieszeń i do 150km/h jazdy na kole
Jeśli chcesz podążaj tą drogą. W motocrossie to rozumiem 2t bo ma cały czas smarowanie, ale normalnie to nei ma sensu. Ja będę obstawał zawsze przy 4t i tyle. 13KM przy 88ccm mi wystarczy.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

W pełni Cię rozumiem, dla mnie Honda CBR 250rr jest ciekawym pomysłem ale przeraża mnie to ciąganie ciągle do 20 000obr/min. W 2t z 88 miało by się z 26koni co nie zmienia faktu że twój wynik 13 koni jest naprawdę pokaźny. Mi też chodzi o koszty. Jestem trochę poszczelony i zależy mi na duzej mocy. A taniej niż kupić sinik mito i go podrasować do choćby 36-37 koni chyba bym nie wydusił z żadnej 250cc w 4t.
Czytam właśnie dane tech. Hondzi CBR250rr
Zużycie paliwa na 100km 10.00 litry
Moc maksymalna 45.00 KM (32.8 kW)) przy 14500 RPM
Maksymalny moment obrotowy 24 Nm przy 11500 RPM

Spalanie 10 litrów ?? pozatym moc 45koni trochę mi się podoba nie mówię że nie ale tylko 24Nm to seryjna cagiva ma 22Nm. A mzetka 250 33Nm :)

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » pt 14 wrz, 2012

Nie zapominajcie, że honda również ma model z AM6 <troll>

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » pt 14 wrz, 2012

Nie ma co porównywać 2t 50 i 4t 50 bo 2suw robi przecież 2 suwy mnie od 4t :D
Ostatnio zmieniony pt 14 wrz, 2012 przez Szczepan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » pt 14 wrz, 2012

Szczepan, inni tego nie zrozumieją...

Wróć do „Off-topic”