• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

4t china vs. 2t power

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: 4t china vs. 2t power

Postautor: michau_ek » czw 13 wrz, 2012

zapach z komina? przecież smierdzi niesamowicie... mnie osobiscie koszmarnie denerwuje, przychodze do domu i cały smierdze, jesli chwile na postoju zostawie moto odpalone czy w garazu... albo co gorsza na pasażerze się przejade ;C

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 13 wrz, 2012

michau_ek, mam ten sam dylemat. powolna, mała ale ekonomiczna cbr, czy droga w utrzymaniu zapier***jąca nsr :) dużo myśle, i narazie wymyśliłęm tyle, ze podczas roku szkolnego i tak nie mam czasu na jazde, więc będe śmigał tylko w wakacje, więc na wache powinno mi starczyć :D

[ Dodano: |13 Wrz 2012|, o 20:00 ]
michau_ek, niewiem, mi tam zapach spalin 2t bardzo sie podoba, przypomina dawne czasy :)
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » czw 13 wrz, 2012

Co do zapachu z komina to lejesz olej specjalny jakiś ( kolega a mielochu kupował) i ci z wydeszku truskawką pachnie :D 2t masz dobre osiągi ale spalanie też niczego sobie, a 4t osiągi słabsze ale za to spalanie dużo mniejsze :D

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

no to mamy dokładnie to samo tylko ja jeszcze rozważam opcje aby zostać przy moim chinczyku, bo przecież aż tak koszmarny nie jest... naprawić już co nieco potrafie no i stoi w garazu, na zawołanie można wyjechać :)

tak bardziej skłaniasz się do nsr czy cbr?

kontynuując myślenie... mi nsr chyba nie wystarczy ;| 28 km to za mało jak za cene 4500 zł, skłaniałem się w strone rski która rzekomo ma te 42 km (35 juz by mi stykło, bo jezdzilem rs kumpla) ale wyglad nie jest najlepszy no i w porównaniu do staaarej nsrki, RS jest za mała dla mnie.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 13 wrz, 2012

michau_ek, ja jestem bardziej przekonany do nsr, ale niewiem czy mój portfel podziela moje zdanie :D niestety, jestem wysoki, jeżdżąc chwile cbrką nie byłem zachwycony komfortem, nie to co na nsr.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

adrol

Postautor: adrol » czw 13 wrz, 2012

Osobiście wolałbym od nsr cbr125, bo jak 2t kupować to tylko Hondę RS1225 (nie aprilia) albo mito (jednak jest wypasiona USD amortyzator skrętu i wygląd ducati :D )
Spalanie rzędu 4-5l nie jest takie złe, kolega miał rs250, sprzęt kosmiczny ale palił 10l najmniej ;).

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » czw 13 wrz, 2012

A ja wypowiem się tak jeździłem chińską 110cc. I też sobie myślę kurdę przesiadać się na 2t. Każdy mówi kosiarka że to nie brzmi chleje jak smok o matko co to ludzie nie mówią powiem tak. Nie cisnę pali 4 litry z groszem. Cisnę to i 8 wciągnie. Ale frajda z jazdy rekompensuje wszystko. A dopiero kiedy kumpel się zaśmiał że mój motor na wolnych obrotach chodzi jak ciapek zacząłem słyszeć w nim ursusa tak samo jak w motorach 2t kosiarkę. Pozatym jak brzmi jednocylindrowy 4t po 6k obr jakby miał się rozpaść tym czasem 2t dopiero budzi się do życia i zaczyna wkręcać nieziemsko.
Adrol powiedział mądrą rzecz że 4t można odchudzić i będzie lepszy wkręt na obroty. Ale powiem tak. Oglądacie czasem motogp ??
Nawiąże do słynnych wyścigów. Widzicie dla mnie 50cc w 2t będzie szło tak jak 100cc w 4t.
W motogp i tu mi nikt nie zaprzeczy nikt na kompromis nie idzie i motory wyścigówek są wysilone do końca.
Dane 250 4t Honda NSF 250
48 koni i 29 nM
Dane Aprilia RSW 125 2t
52,1 km 28 nM
Silnik 2t mimo 2 razy mniejszej pojemności dysponuje większą mocą :D
W wyścigu na prostej wygrywa oczywiście Aprilia. Jednak jeśli chodzi o jazdę na torze dostaje po du*** przez przebieg krzywej mocy:
Obrazek

Tak czy tak są zwolennicy 2t i 4t. Ja np. wolę kupić sobie suzuki rg500 niż yamahę r1 :D
A tak z ciekawostek am6 50cc + turbina osiąga 20km co w przeliczeniu na litr daje 400koni :D :D :D
http://www.youtube.com/watch?v=gv377_f3 ... plpp_video
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 1 raz.
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » czw 13 wrz, 2012

przejeżdzałem sie jakims piaggio 2t 50cc kolegi modelu konkretnego nie znam , ale wiem jedno mianowicie do chinskiego 72ccm 139 FMB bynajmniej na przyspieche to nawet polotu nie ma :) w kwesti v max'u sie nie wypowiem bo nie sprawdzałem ]:->
<troll>

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Mój kumpel ma piaggio nrg :D mają 110 na gaźniku 26 mm robił jak tylko chciał. V max jakieś 100kmh wg gpsu 120 wg licznika :D

http://www.youtube.com/watch?v=oPsEuwAIQ10

1:12 wątpie żeby jakieś 110 dało radę tej 70 :D

Ogólnie kocham zapach spalonej beny z olejem :D ale co kto lubi :D
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 2 razy.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

co kto lubi.... taka mocna 70tka też nie jest zła ale to zdecydowanie nie dla mnie, 125 w 2t jakoś jedzie, w miare brzmi ale wszystko co niżej.. to raczej kaplica dla mnie ;P

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Proszę bardzo 86 cc :D też jakoś idzie może nie brzmi ale mocy ogrom jak na tę pojemność

http://www.youtube.com/watch?v=S2gjNG6K ... plpp_video

A co do mocy chińskiego 72 <simfacepalm> kumpel 72 na gaźniku 19mm ścigał się z simsonem kr51 na 400metrów szli równo właśnie wrzucam filmik między innymi z relacją z tego wyścigu.
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

Postautor: Vesper » czw 13 wrz, 2012

Jak to mówią, swoje moto można albo kochać, albo nienawidzieć. Ten kto ma 4t zawsze będzie chwalił itp. Tak samo ja. Plus elastyczność silnika, wbijasz 1 bieg i jedziesz, nie kręcisz do ponad 7k. Nie musze lecieć ponad 120 km/h, żeby "dobrze się bawić" na motorze. A jak słyszę w oknie głos 2suwa, to mną trzęsie ( ;P ) I w utrzymaniu też swoje kosztuje. Takie moje zdanie.
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
JeÂżeli Ci pomogÂłem, moÂżesz daĂŚ "PomĂłgÂł", lub "Browca" :)

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

No a jak ja słysze 4t na wolnych słysze ursusa ew. rozglądam się czy helikopter gdzieś nie leci. Mowa o 1 cylindrówkach bo z 2 garami to i 2t brzmi dużo lepiej.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 13 wrz, 2012

o tak . ja tam nie potrzebuje osiągów ,wole jechać 40 ,ale niech słyszą wszyscy ,wlewać mniej paliwa ,niż sam jestem w stanie wypić wody w ciągu dnia i radować się lansem :D

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » czw 13 wrz, 2012

Ale z Was są ćpuny <glupek>
Chociaż sam lubię się sztachać, ale tylko mixol dla mnie ładnie pachnie ;P

Jakby 2t było lepsze to więcej pojazdów na naszych ulicach było wyposażone w tego typu silnik ;)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Wróć do „Off-topic”