• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

co powiecie o tym romeciku RR 125 (2012) ?:)

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Re: co powiecie o tym romeciku RR 125 (2012) ?:)

Postautor: kuba2354 » śr 29 lut, 2012

Olo pisze:kuba2354, nawet nie jechałeś tym Rometem, a już uważasz, że jak chłodzony powietrzem oraz olejem to od razu się grzeje.

sugeruję, iż motor chłodzony powietrzem (patrz Romet rr 125) który jest zabudowany plastikiem z każdej strony jest bardzo słabo chłodzony ponieważ:

- plastik z przodu
- plastik z tyłu
- plastik z lewej strony
- plastik z prawej strony
- plastik z dołu
- plastik z góry

Jeśli z każdej strony są plastiki, to nie ma szans na żadne chłodzenie..

... ale jeśli jest chłodnica oleju, bądź LC to jednak silnik będzie MNIEJ się grzał. Zdecydowanie mniej...
HONDA !

2T mooooc xd

http://zyciebikera.blogspot.com/ <-- mĂłj blog. : )

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » ndz 04 mar, 2012

kamilex5284 pisze:podobno cene poznamy juz na targach z poczatkiem marca :)

Niestety nie poznamy. Właśnie wróciłem z IV Ogólnopolskiej Wystawy motocykli, ale Romet nie zaprezentował cen swoich produktów. Ale sam motor na żywo prezentuje się całkiem nieźle. :)
Ostatnio zmieniony ndz 04 mar, 2012 przez Brunon K ver. 205, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
EMO

Awatar użytkownika
tomek96
Majster
Majster

Postautor: tomek96 » ndz 04 mar, 2012

Outer skoro tak mówisz to znaczy że ogara/C1 to ty nigdy nie eksploatowałeś... Ja jeździłem w trasy ogarem (mam wskaźnik) to ci mówie że ten żeliwny cylinder to się grzeje jak sam sku*wysyn i nie wmówisz mi że jest inaczej. K125 ma aluminiowy cylinder dlatego mnich przejechał 65k.Inaczej po 10k już byłby do wyrzucenia.Moim zdaniem powietrzak nie może się równać do cieczy.praktycznie wszystkie większe motocykle są chłodzone cieczą.A przecież nikt by nie robił chłodzenia cieczą gdyby to było nieopłacalne.
Ogar 900 wersja turystyczna ;)

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » pn 05 mar, 2012

http://www.skuterowo.com/romet-rr-50-premiera/ Hmmm... mam nadzieje że Honda zareaguje właściwie. Aż smutno sie robi patrząc na to, czy to aż tak ciężka sprawa zaprojektować inne owiewki ???

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 07 mar, 2012

Co do tematu to miejmy nadzieję ze RR nie będzie takim gównem jak Pro 50 (125 całkiem spoko).

Zipp pro 125 to to samo co romet rr 125.

Outer skoro tak mówisz to znaczy że ogara/C1 to ty nigdy nie eksploatowałeś...

Nie jeździłem, jeździłem zetką 50 i robiłem trasy po 200-400 km, teraz jeżdzę k125 i wiadrem i robię trasy po 500-600 km, dla tego min. mam 12 tyś km od czerwca ubiegłego roku tylko w romecie najechane. I nie wiem co ma tu do rzeczy ogar 900, skoro rozmawiamy o 157fmi. I co ja mam ci wmawiać, skoro nawet nie wiesz jak się jeździ na 157fmi. :| Dwa światy. A i te nędzne silniki z ogara 900 itp. nawet nie mogą stać koło omawianych silników.

Ja jeździłem w trasy ogarem

Ja takie "trasy" nazywam jazdą w okół komina.

K125 ma aluminiowy cylinder dlatego mnich przejechał 65k.Inaczej po 10k już byłby do wyrzucenia.

I taki sam silnik ma rr 125 i nie ma co się obawiać o jego temperaturę. W ogóle.

... ale jeśli jest chłodnica oleju, bądź LC to jednak silnik będzie MNIEJ się grzał. Zdecydowanie mniej...

Gdyby silnik ten miał LC, albo chłodnicę oleju, wszystkie plany speców od hondy wzięłyby w łeb z projektowaniem bezawaryjnego silnika. Ale tutaj są widzę lepsze spece, co przewidują, że jednak się będzie grzał...

ciekawe jak by to jeździło w moim kymco i ile by to uciągło na zębatkach moich

Czekam właśnie na dostawę do sklepu silnika 250 ccm OHC zonghsen 5 biegów od crossa i montuje u mnie w Romecie. Może 135 km/h pojedzie.

A i ktoś napisał, że silniki są na licencji Yamahy. Nie są, zaprojektowane zostały w Hondzie.

Moim zdaniem powietrzak nie może się równać do cieczy.

W małym motorku wolę AC, jak dorośniesz, też to zrozumiesz, ma też być obowiązkowo kopka i jak najmniejsze skomplikowanie jednostki, OHV jest tutaj strzałem w 10, bo robi z tego silnika "dwusuwowego" czterosuwa, jeżeli chodzi o skomplikowanie jednostki z praktycznie niezużywalnym i bezawaryjnym rozrządem na popychaczach. Tak więc jest tak, jak by tego rozrządu nie było.

Najlepszą bekę wystawił junak, podrabiając yamahe yzf 125. haha
Ostatnio zmieniony śr 07 mar, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » śr 07 mar, 2012

Outer, to jest Ganeta GM 125, i teraz będzie powoli wchodzić na Polski rynek chińska podróbka Yamahy jako Junak :D

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 07 mar, 2012

Outer pisze:Czekam właśnie na dostawę do sklepu silnika 250 ccm OHC zonghsen 5 biegów od crossa i montuje u mnie w Romecie. Może 135 km/h pojedzie.

masz jakiegoś linka do tego?
ciekawe jak to z mocą i częściami do tego silnika w polsce typu nawet cyl tłok pierścienie orientujesz się?
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 07 mar, 2012

http://www.diabolini.pl/

Silnik, części do silnika. Ten silnik to już wyższy poziom i ceny przez to też wyższe i za np. wał trzeba wyłupać 300 zł. Ale rzadko kto musi taki wał wymieniać. Ogólnie z częściami do tego silnika jest w PL bardzo dobrze. Ten silnik można zamontować bez żadnych przeróbek u mnie w k125, w zetce 50, 125 i w kilku innych motocyklach z moim silnikiem. Wątpię, czy u ciebie dałoby radę, bo masz brzuszek przed silnikiem z wałkiem wyrównującym. Tzw. 157fmi-2.

Mocy ma 18-19 HP, ale moc jest tutaj najmniej ważna, bo posiada ogromny moment przy bardzo niskich obrotach(18,5 Nm przy 6000 rpm!!!) chociaż by się upewnić, najlepiej by było dać przerobiony pojazd na hamownię.

Wg. danych technicznych hero karizma 250 (230 ccm, ten silnik właśnie ma) Waga 160 kg, a u mnie np. jest 120 kg. <faja>

0-60 km/h robi w 3,8 sek i vmax wynosi 130 km/h, 100 km/h robi w 10 sek. Na twoje liczniki wyjdzie około 3 sek do 60, 100 w 8 sek i vmax 160, zresztą przy takich prędkościach to i u mnie by tyle wskazywało. <troll> Spalanie 3/100.

Jest gdzieś filmik jak na karizmie koleś osiągnał licznikowe 140 km/h.

Licz się z tym, że łoiłbyś wszystko co rusza się po drodze od 50 w 2t po 150 w 4t, jakie by nie było stuningowane.
Ostatnio zmieniony śr 07 mar, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 07 mar, 2012

Outer, już poprawiłem błąd licznika na chwilę obecną <troll> jak na razie wycisłem 114 chyba ale 120 powinien pokazać na 125cc na odcince na 5biegu <troll>
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » sob 10 mar, 2012

Outer pisze:Nie jeździłem, jeździłem zetką 50 i robiłem trasy po 200-400 km, teraz jeżdzę k125 i wiadrem i robię trasy po 500-600 km, dla tego min. mam 12 tyś km od czerwca ubiegłego roku tylko w romecie najechane. I nie wiem co ma tu do rzeczy ogar 900, skoro rozmawiamy o 157fmi. I co ja mam ci wmawiać, skoro nawet nie wiesz jak się jeździ na 157fmi. Dwa światy. A i te nędzne silniki z ogara 900 itp. nawet nie mogą stać koło omawianych silników.

Tyle, że Zetką się o tyle dobrze jedzie, że ma silnik odkryty i wiatr dmucha z każdej strony. K125 też. A Viadro to LC i się nie grzeje... Najlepszy przykład zakrytego silnika? MALUCH . Wielu kierowców klapę tylną otwiera, ażeby choć trochę powietrza dostał i żeby ciepło miało skąd uciekac... Ale ogólnie mówiąc im mniej plastików tym lepiej. Więc teraz mi powiedz, jak niby silnik w RR 125 ma mieć dobre chłodzenie?

To, że cylinder aluminiowy odprowadza dobrze ciepło nie ma racji bytu, gdy nie ma gdzie to ciepło uchodzic tylko krążyć wokół silnika...
HONDA !

2T mooooc xd

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » sob 10 mar, 2012

Normalnie ma mieć dobre chłodzenie... Z przodu nie ma plastików tylko po bokach, co oznacza nawet lepszy przeciąg niż w nakedzie. Kaszlaka tu nie dawaj, bo to było niemożliwe gówno. Było pełno powietrzaków w ścigaczach, np. gsxr 750...
Ostatnio zmieniony sob 10 mar, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » sob 10 mar, 2012

Outer pisze:Normalnie ma mieć dobre chłodzenie... Z przodu nie ma plastików tylko po bokach, co oznacza nawet lepszy przeciąg niż w nakedzie. Kaszlaka tu nie dawaj, bo to było niemożliwe gówno. Było pełno powietrzaków w ścigaczach, np. gsxr 750...

Kaszlak to dobre auto - 4 osoby, bagaże i n126 (przyczepka kampingowa do Maluszka) i leciał równo.

Co do gixxera 750 (te pierwsze od '85 roku) był chłodzony POWIETRZEM I OLEJEM co oznacza, iż był lepiej chłodzony.. nie bez powodu nazywany był "olejakiem". Nawet gdyby to inna technika i inna jakość wykonania. To jakbyś porównywał Łade do Mercedesa S500.. żałosne...

RR 125 ma małą szparkę na powietrze z przodu. Mój też (mimo, że jest leżącym silnikiem) ma większą szparę na powietrze i grzeje się niemiłosiernie.. Ale nawet gdyby to MOC do MASY czy na odwrót jest bezsensowna - 4 KM i 115 kg o ile pamietam.. (?). To pojedzie? Pewnie. Ale będzie mieć muła.. Powinni zrobić coś lekkiego jak Ogar 200 z silnikiem jak w RR 125, RR 50 itp... To by miało sens.. 4 KM na 60 kg. A nie na zalanym pod korek wachą ponad 120 kg.
HONDA !

2T mooooc xd

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » ndz 11 mar, 2012

kuba2354, w maluchu to miałeś wiatrak ;)
Ja też mam w shocku obudowany silnik i się nie grzeje :P
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » ndz 11 mar, 2012

Olo pisze:kuba2354, w maluchu to miałeś wiatrak ;)
Ja też mam w shocku obudowany silnik i się nie grzeje :P

ja mam obudowany i się grzeje niemiłosiernie...;/ lato, korek, +30 st.C... ale róbcie po 250 km w takich warunkach... To jest pompa. ;d Ale im mniej plastików tym lepiej . : )

To inaczej trochę.. jeśli Romet do swoich 2T (kible) dał LC to czemu nie da do 4T? ;>
HONDA !

2T mooooc xd

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » ndz 11 mar, 2012

kuba2354, no nie wiem, mnie jedynie się zaczął przegrzewać, jak przy temp. 30 stopni hOLOwałem CPI GTR przez 20km. To temp oleju wynosiła ponad 100 stopni, ale nic się nie stało :D Tak to w normalnych warunkach nie potrafię przegrzać, najwięcej pokazało mi temp. oleju 90 stopni i za chiny więcej nie daje rady.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607

Obrazek[/URL]

Motocykl jest bogiem,

prêdkoœÌ na³ogiem

Pal gumĂŞ i szalej,

nie myÂśl co dalej

Wróć do „Moto-topic”