• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

nieszczęśliwa podróż i chyba zatarcie lub coś z zaworami .

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
FERROSRIDER
Uczeń
Uczeń

nieszczęśliwa podróż i chyba zatarcie lub coś z zaworami .

Postautor: FERROSRIDER » ndz 02 paź, 2011

Elo.. otóz mam taki problem.. ostatnio jade sobie w grupie 10 motocykli moim ferro 110cc tak z 75km/h ,, jechałem tak od Pszczyny do Rybnika.. no i w pewnym momencie byłó takie łuuuuuuu w silniku.. po czym zgasiłem odrazu silnik i zjechałem na pobocze.. poczekałem chwilę na ojca aż nawróci ..no i po odpaleniu silnika za chyba 5 kopem wgl nie trzymał obrotów i na pełnym gazie osiągał maks. 3tyś obr/min .. później był już coraz lepiej nawet dało się jechac.. ale max 40 bo gdy dawało się troszkę więcej gazu to motorek momentalnie zaczynał huczec i zwalniac.. gdy dojechaliśmy do domu było tak samo.. tylko zauważyliśmy jeszcze takie tykanie z okolic głowicy.. co to może byc.. proszę o pomoc ..czy zatarł się.. a może coś z zaworami.. jeszcze jutro zmierzę kompresję .. i czy moglibyście mi powiedziec jaka jest właściwa w silniku 110...
Obrazek

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: nieszczęśliwa podróż i chyba zatarcie lub coś z zaworami .

Postautor: choinka » ndz 02 paź, 2011

W benzynie wszędzie jest kompresja taka sama :P czy to weźmiesz samochodowy czy motocyklowy. Nie może być za wysoka bo później będzie samoczynny zapłon mieszanki. 9bar do 12bar myślę że tak pomiędzy tym by była dobra. To mogą być zawory, jakby spuchł to by było tak tylko na ciepłym. Albo uszczelka pod głowica pękła.

Awatar użytkownika
adamss6411
Uczeń
Uczeń
Kontaktowanie:

Postautor: adamss6411 » pn 03 paź, 2011

Obstawiam uszczelkę

Awatar użytkownika
pavaczek
Administator
Administator
Pojazd: Ogar 900 110cc

Postautor: pavaczek » pn 03 paź, 2011

możliwe że zawór się wygiął albo się przestawił, mi jak wygięło zawór to miał muła niesamowitego

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: TaHa » pn 03 paź, 2011

Ja miałem podobnie to mi na przykład po prostu zawór się odkręcił [tam na czubku gdzie się reguluje]. Najlepiej odkręć kluczem 17" na głowicy korek górny i dolny i zobacz czy są przykręcone, jak się odkręciło to czyli śrubka gdzieś tam leży w głowicy i nic się strasznego nie stało.

Awatar użytkownika
kriss3000
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: kriss3000 » pn 03 paź, 2011

iglice w gaźniku sprawdź
może to dziwne ale mi jak sie zawleczka na iglicy wypieła to objawy były podobne
Wszystko na swoje priorytety, niestety...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

FERROSRIDER
Uczeń
Uczeń

Postautor: FERROSRIDER » pn 03 paź, 2011

gaźnik sprawdzony.. zawory podokręcane tylko nie wiem jak sprawdzic czy pogieło je..a kompresji nie sprawdziłem bo nie miałem końcówki .. dopiero musze załatwic..a najlepsze było to że po czyszczeniu gaźnika nie palił przez 1h.. dopiero później załapał..i dalej muła ma jak ******* i strasznie tyka..Nie wiem czy to coś da ale jak się rozgrzał to spod głowicy wyciekła mała kapka oleju..z drugiej strony mój ojciec twierdzi że to pierścienie.

[ Dodano: |4 Paź 2011|, o 20:09 ]
problem rozwiązany. okazało się że rozrząd się rozregulował i tłok uderzył w zawór wydechowy. dlatego było 5,5 kompresji. rozłożyłem wszystko do cyla i na górze tłóka jest wgniotka. po poskładaniu wszystkiego i wyregulowaniu powróciło 9,5 kompresji..

Można zamknąc
Obrazek

Wróć do „Pomoc”