• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ubywa i cieknie olej

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
hornir
Uczeń
Uczeń

Ubywa i cieknie olej

Postautor: hornir » wt 13 wrz, 2011

Witam. Już mam tego dość. Odkąd mam założoną 110ccm to cały czas mi ubywa olej i co kilka dni muszę troszkę dolać. Jak docierałem to się tym nie martwiłem, ale jak już dotarłem go(ok 800km) to dalej ubywał. Silnik był suchutki. Ale od pewnego moment zaczęło mi z silnika cieknąć tzn. silnik pod spodem mam mokry i niekiedy potrafi kapnąć kropelka. Poza tym dziwi mnie to, że silnik jest z oleju w miejscu łączenia silnika z pokrywą od magneta, mniej więcej na całej wysokości cylindra. Pod pokrywą magneta patrzyłem i jest suchutko. Wszystkie śruby przy cylindrze i głowicy są mocno dokręcone. I jeszcze pojawia się olej na przedniej pokrywie głowicy na tych żeberkach ale tylko na lewym boku i w lewej połówce z przodu(strony podałem tak jak by się patrzyło na silnik od przodu). Może na razie tragedii nie nie ma, bo nie cieknie za dużo tego oleju, ale silnik jest z oleju, a tak nie powinno być i chcę coś z tym zrobić, bo za jakiś czas może być jeszcze gorzej.
Ostatnio zmieniony wt 13 wrz, 2011 przez hornir, łącznie zmieniany 1 raz.

Goger
Specjalista
Specjalista

Re: Ubywa i cieknie olej

Postautor: Goger » wt 13 wrz, 2011

jak cieknie od dołu to dokręć śrubę od spustu paliwa, a zz rozrządu nie leci CI nic ?

hornir
Uczeń
Uczeń

Zgaduję, że chodzi o śrubę os spustu oleju. Mam mocno dokręconą. Teraz już nie pamiętam, ale niedawno ściągałem tą pokrywę na magneto i jak patrzyłem to głównie na magneto i ten zapłon co jest na pokrywie i tak było suchutko, a na rozrząd chyba nie zaglądałem, już nie pamiętam.

Goger
Specjalista
Specjalista

hornir pisze:Zgaduję, że chodzi o śrubę os spustu oleju.

Sorki chodziło o oleju... Zobacz czy masz dokręcony ten dekielek na głowicy co jest zębatka rozrządu.

hornir
Uczeń
Uczeń

Właśnie mam, ale może mam go założonego źle? Tam przy nim jest jakieś oznaczenie i na głowicy też coś jest wyryte( to jest mnie więcej z tego co pamiętam na godzinie 5-tej) Czy tak to ma być założone? Już nie pamiętam jak to wygląda bo robiłem to tydzień temu, ale pamiętam, że ustawiałem to. Nie wiem, może tam jakaś uszczelka potrzebna pod ten dekielek czy coś, bo tam chyba też jest ślad oleju, ale ledwo ledwo, no ale kiedyś tam nic nie miałem pod dekielkiem i było sucho. Aha i dzisiaj się przyjrzałem silnikowi i w miejscu łączenia silnika z pokrywą magneta od samej góry do dołu widać olej, ale tam przy samej górze mało, no ale jednak widać.

[ Dodano: |13 Wrz 2011|, o 18:22 ]
Właśnie mam go dokręconego, ale może mam go założonego źle? Tam przy nim jest jakieś oznaczenie i na głowicy też coś jest wyryte( to jest mnie więcej z tego co pamiętam na godzinie 5-tej) Czy tak to ma być założone? Już nie pamiętam jak to wygląda bo robiłem to tydzień temu, ale pamiętam, że ustawiałem to. Nie wiem, może tam jakaś uszczelka potrzebna pod ten dekielek czy coś, bo tam chyba też jest ślad oleju, ale ledwo ledwo, no ale kiedyś tam nic nie miałem pod dekielkiem i było sucho. Aha i dzisiaj się przyjrzałem silnikowi i w miejscu łączenia silnika z pokrywą magneta od samej góry do dołu widać olej, ale tam przy samej górze mało, no ale jednak widać.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » wt 13 wrz, 2011

hornir, rozrząd to ma być ustawiony w ten sposób, że oznaczenie na zębatce (takie kółeczko) ma być tak na rowno z tym wcieciem na glowicy. ty moze oringów nie pozakładałes? takie małe kołeczka pod cyl i glowice.
<troll>

Goger
Specjalista
Specjalista

pod tym dekielkiem powinna być uszczelka, w głowicy są dwa ząbki a na dekielku 3 ale jest jeden największy i chyba on ma iśc miedzy te 2 w głowicy

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Goger pisze: chyba on ma iśc miedzy te 2 w głowicy
normalne inaczej to jak to zlozyc :>
<troll>

hornir
Uczeń
Uczeń

Chyba źle mnie zrozumieliście. Kupiłem jakiś czas temu nowy silnik i nie rozbierałem cylindra i nie oddzielałem głowicy od niego. Jedyne co robiłem, to te pokrywki w głowicy zdejmowałem(po prawej stronie, po lewej stronie, przednią i te 2 okrągłe pod którymi są zawory. Nie chodziło mi o ustawienie rozrządu, tylko o ustawienie tej pokrywy w głowicy(jak się siedzi na motorze to jest ona po lewej stronie). I przy tych pokrywkach nie widziałem żadnych uszczelek. Może po prostu Goger masz uszczelkę, bo sam założyłeś sobie, a może mi sprzedali felerny silnik?

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

aha sorki zle Cie zrozumialem :) no ale zeby nie widziec jak ten dekielek ustawic to naprawde zalamka koles... przeciez na glowicy masz takie wciecia to ciezko wziac ten dekielek popatrzyc i dopasowac? jak uszczcelek nie masz to sobie dokup albo samemu mozna zrobic np z tektury ;) a to , ze sprzedali felerny silnik to bardzo mozliwe ;]
<troll>

hornir
Uczeń
Uczeń

Spidi67, no co ty, wiem jak ustawić ten dekiel i z resztą tak mam ustawiony, no ale nie wiem co robić jak cieknie więc wiesz, wolę się upewnić. A mogę dorobić uszczelki do tych 3 dekielków w głowicy? Nie będzie gorszej kompresji czy coś? I czy ta ostatnia strona z bloku(ta brązowa) się nada na uszczelkę? Jutro zrobię te uszczelki, a potem dokładnie wyczyszczę silnik i będę dość często kontrolował czy olej się pojawi na silniku, a jak tak to skąd.

dalki19
Uczeń
Uczeń

Postautor: dalki19 » śr 14 wrz, 2011

Weź sprawdź te dekielki od regulacji zaworów zwłaszcza dolny mi też ciekło okazało się że oringi na nich były stopione kupiłem nowe rozmiar 3 bo 3,5 za gruby i ci dekielki mogą pęknąc i problem ustał druga opcja jest taka że ci źle uszczelka siadła zwłaszcza tam gdzie masz kanały olejowe czasami jak źle oring wsadzisz to potem puszcza, i oblukaj sobie kartery mi ciekło między połówkami okazało się że kartery były popuszczone

Kamiloff92

Postautor: Kamiloff92 » wt 27 mar, 2012

Witam mam podobny problem przy tym samym moto, z tym że nie modyfikowanym. Cieknie mi olej spod lewej pokrywy silnika, czy tam spod pokrywy magneto, w każdym razie uszczelka jest nowa a wygląda to tak jakby właśnie spod niej ciekło lecz bo bliższych oględzinach wygląda na to że cieknie z małego wcięcia w dolnej części pokrywy. Olej zaczął wyciekać ni stąd ni z owąd podczas przejażdżki... Jestem amatorem, potrzebuje wskazówek jak usunąć ten cholerny wyciek. Z góry dzięki :)

Sp3r
Majster
Majster

Postautor: Sp3r » wt 27 mar, 2012

Również męczy mnie ten olej, takżę przyłączam się.

HeniuMeniu
Uczeń
Uczeń

Postautor: HeniuMeniu » wt 27 mar, 2012

Rozrząd ustaw w taki sposób : załóż cylinder ustaw tłok w najwyższym położeniu i patrz na magneto jak są te znaki ustawione (najlepiej zaznacz sobie gdzies na magnecie i karterach kreske że tutaj tłok jest w gornym polozeniu) nastepnie kółeczko na zebatce niech siep okryje z wcieciem w głowicy i gotowe .

A co do oleju to zobacz czy ci motor nie kopci na niebiestko bo moze miales jakies trafne piersciaki olejowe a to sie bardzo czesto zdarza ze one sie sypia nawet na dotarciu potrafia znam pare takich przypadkow , jezeli ci kopci na niebiesko to pierscienie olejowe , ewentualnie mogly ci pojsc uszczelniacze zaworowe ale przy takim przebiegu to niemozliwe raczej
Ostatnio zmieniony wt 27 mar, 2012 przez HeniuMeniu, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”