• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Olej

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
imbirek
Majster
Majster

Re: Olej

Postautor: imbirek » wt 26 lip, 2011

Szczepan ja też leje Castrol Power 1 GPS 10W40 i jest okk :)
"ChoĂŚ bym PĂŞdziÂł CiemnÂą DolinÂą,
ZÂła SiĂŞ Nie UlĂŞknĂŞ -
Bo Halogen W MotĂłrze Mym Tkwi..."

MĂłj Ogar 900 --> http://imbirek22.mojemoto.pl/ (komentarze mile widziane) ;)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 26 lip, 2011

a ja leje castrola magnateca ,olej przeznaczony do silników o starej konstrukcji i niby samochodowy i muszę powiedzieć ,że silnik chodzi jak złoto. dodam ,ze mam oil cooler

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » wt 26 lip, 2011

Wilku1122 pisze:Yautja, A co niby 15w40 nie może być ? :|

Spidi67 pisze:
Yautja pisze: żeby był to specjalny olej do motocykli
łeee tym to bym sie raczej nie sugerował ;P ja kiedyś kupywałem własnie "dedykowany" do moto z saloniku zipp za 35zł 10w40. Teraz kupiłem samochodowy Mobil Super 2000 10w40 za 20zł ;]
Nawet sprzedawca mówił, że one się niczym nie różnia ;P ważne aby do benzyny kupić i tyle. Mój brat do skutera od nowośći leje samochodowy, i w związku z tym nie miał żadnych awari ;]

Honda zaleca do swoich silników oleje półsyntetyczne.Ooracing do chińskich silników zaleca oleje mineralne.Wiadomo ,że pomiędzy silnikami japońskimi a chińskimi jest spora przepaść co do wytrzymałości i mocy.Chińskie silniki mają dużo niedoskonałości.Gęsty olej mineralny wnika w te wszystkie ubytki i dobrze uszczelnia silnik.W silnikach japońskich tych niedoskonałości jest znacznie mniej,dlatego nie potrzeba tak gęstego oleju jak mineralny,można stosować oleje o mniejszej lepkości i lepszych właściwościach smarnych.
Pewnie niektórzy się teraz zastanawiają dlaczego w takim razie wszyscy nie leją do swoich silników olejów mineralnych?Po prostu prawie wszyscy wykorzystują swoje maszyny rekreacyjnie,nie nabijają dużej ilości kilometrów,dlatego mogą sobie "pozwolić" na "lepsze" oleje które są wiadomo droższe od tych "gorszych".Z drugiej strony mało kto oszczędza silnik,jazda rekreacyjna oznacza wysokie obroty i nierzadko duże obciążenia.Dlatego "lepsze" oleje wydają się być naprawdę lepsze.
A więc prawda jest taka ,że dobór oleju zależy od naszego stylu jazdy ale nawet jeśli olej dobierzemy źle to nie powinno się nic stać-jeździmy w końcu na mało wysilonej jednostce o pojemności kieliszka.
Obrazek

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » wt 26 lip, 2011

Yautja, spoko ;] ale co to ma do mojego postu, który był o tym, że olej może być też samochodowy a nie koniecznie "dedykowany" do moto? ;]
<troll>

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Zapomniałem o tym ;P Po prostu olej samochodowy ma za zadanie smarować wyłącznie cylinder,w motocyklu trzeba smarować również skrzynię i sprzęgło więc oleje motocyklowe mają specjalne dodatki dzięki którym biegi wchodzą płynnie a sprzęgło nie szarpie
Obrazek

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » wt 26 lip, 2011

Yautja pisze:Zapomniałem o tym ;P Po prostu olej samochodowy ma za zadanie smarować wyłącznie cylinder,w motocyklu trzeba smarować również skrzynię i sprzęgło więc oleje motocyklowe mają specjalne dodatki dzięki którym biegi wchodzą płynnie a sprzęgło nie szarpie
To się nazywa "Trizone Technology".
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Taką technologię wykorzystuje Castrol ale każdy dobry olej motocyklowy też ma taką "technologię"
Obrazek

Wróć do „Pomoc”