• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

110ccm problem.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

110ccm problem.

Postautor: razor500 » śr 15 cze, 2011

No więc tak: w sumie to od kąt mam silnik 110ccm to jak odpalam na kopa to jak za słabo kopnę, że nie odpali tzn. tak jak by miał już łapać, ale odpali to słychać taki metaliczny głos- takie stuknięcie. Nie wiem dokładnie jak ten głos nazwać i z kąt go słychać. A jak rozrusznikiem kręcę to jak nie pokręcę wystarczająco długo, że nie odpali to też słychać ten głos. Aha i to stukanie nie jest za każdym razem. Jak kopnę słabiutko w kopkę, tak słabo, żeby motor nie odpalił to nie słychać tego stuknięcia. I nie jestem pewien, ale jak silnik jest zimny to ledwo chodzi(ma bardzo niskie obroty) i jak wtedy zgaśnie to też słychać to stuknięcie. Wie ktoś co jest nie tak? I czy w ogóle wystarczająco dobrze wytłumaczyłem na czym polega problem? Miał ktoś kiedyś taki problem?

Druga sprawa to to, że nie dawno zmniejszyłem sobie wolne obroty o 3/4 obrotu śrubki od wolnych obrotów. Regulowałem na rozgrzanym silniku. Wszystko było ok. Następnego dnia jak odpalałem to było ciężej odpalić na ssaniu tak śmiesznie chodził tzn. jak dałem gazu to nie wkręcał się na wysokie obroty i po odkręceniu manetki chodził strasznie nie równo, czy jak to tam nazwać. Po opuszczeniu ssania po chwili chodzenia silnika już normalnie chodził, ale jak puściłem gaz to gasł. Musiałem przez ok 30sekund trzymać go na gazie. I do tego dochodzi dym z tłumika przez pierwsze ok. 10sekund po odpaleniu zimnego silnika. Dzisiaj jak odpaliłem zimny silnik to było tak samo jak ostatnio gdy odpalałem zimnego. Czy ten dym to coś złego? I dlaczego ssanie nie działa jak powinno?
Ostatnio zmieniony śr 15 cze, 2011 przez razor500, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kriss3000
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Re: 110ccm problem.

Postautor: kriss3000 » śr 15 cze, 2011

Przy tej drugiej sprawie to niskie obroty ustaw po prostu na zimnym silniku.
Wszystko na swoje priorytety, niestety...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Obroty zazwyczaj się ustawia na rozgrzanym silniku. Specjalnie zapisałem sobie o ile zmniejszyłem obroty, żeby w razie jak by coś było nie tak z silnikiem, żebym wiedział jak kiedyś miałem ustawione obroty. A jeśli chodzi o zmniejszenie obrotów, to zmniejszyłem je po to, żeby lepiej biegi działały. Jak np. stałem na światłach i przed zatrzymaniem nie zdążyłem wbić luzu, to musiałem na sprzęgle stać na światłach, bo biegu się niekiedy nie dało wybić i na dodatek trzymać hamulec, bo sprzęgło ciągnęło. Co prawda sprzęgło już podciągałem już kilka razy, ale i tak niekiedy bieg się nie chciał wybić, jak stałem w miejscu. Aha no i niekiedy jak np. ruszałem to tak: 1 i jechałem powiedzmy do średnich obrotów, wcisnąłem sprzęgło i 2 się nie dało wbić. Musiałem puścić sprzęgło, przyspieszyć troszkę i znów wcisnąć sprzęgło i wtedy 2 weszła. Po zmniejszeniu obrotów wszystkie biegi zawsze wchodzą. A na dodatek jak teraz wbijam bieg to praktycznie motor się nie ruszy, a kiedyś to jak wbijałem bieg, to dość mocno szarpał. I jak stoję w miejscu na sprzęgle na biegu, to motor stoi nie ciągnie go do przodu. No i po za tym jak stoję np. na światłach to go prawie nie słyszę, chociaż przez chwilę sobie odpoczywam od hałasu, bo on dosyć głośno chodzi. I chyba będę musiał sprzęgło poluzować, bo mam wrażenie, że minimalnie się ślizga przy ostrzejszym przyspieszaniu. A co z tym dymem na zimnym silniku? No i tej gorszy, pierwszy problem z tym stukaniem.

adrol

Postautor: adrol » śr 15 cze, 2011

Pierwsza sprawa to prawdopodobnie odbija Ci kompresja i sprzęgiełko rozrusznika tak reaguje.

Awatar użytkownika
kriss3000
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

jaki kolor ma ten dym? jeżeli biały to nie martw się - to jest para wodna z tłumika, lacz jeżeli ma kolor niebieskawy, to masz pierścienie do roboty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

No dokładnie ten kolor jest taki jak pary wodnej. Czyli to nie problem. Tylko jeszcze nie wiem co z tym, że tak śmiesznie na ssaniu chodzi. Z jednej strony wcześniej tego problemu nie miałem, ale z drugiej, to odkąd mam ten silnik to jeszcze nie było chyba tak ciepło i to może też być przez to bo jak wiadomo ciepły silnik na ssaniu nie chodzi jak powinien, a nawet po podciągnięciu ssania powinien zgasnąć. Ale jeszcze raz to sprawdzę jutro jak będę odpalał zimny silnik.

A co do tego pierwszego problemu. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest sprzęgiełko rozrusznika. Ale to, że mi tak to stuka to rzecz normalna, czy coś mam skopane?

Awatar użytkownika
kriss3000
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

to że stuka to normalne, jeżeli ciepły chodzi na ssaniu to może mieszanka jest zbyt uboga
zobacz jaki jest kolor świecy - powinien być jasnobrązowy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Nie, nie ssanie chyba działa jak powinno. Jak na ciepłym silniku włączę to silnik od razu gaśnie.

Na pewno to stukanie jest normalne? Nic mi się od tego nie zepsuje? W starym silniku nie stukało. Tyle, że ten stary silnik to 50ccm a nowy to 110ccm.

Świeca ma kolor taki mniej więcej jak kawa z mlekiem.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 15 cze, 2011

Wyreguluj sprzęgło bo to by była wina sprzęgła że ciągnie na postoju do przodu i nie idzie zrzucać biegów na postoju. Wajcha ta przy silniku musi iść do góry.

razor500
Specjalista
Specjalista

Regulowałem sprzęgło. Teraz wszystkie biegi wchodzą wspaniale. Tylko chyba podczas regulacji przesadziłem troszkę, bo wydaje mi się, że sprzęgło się ślizga minimalnie. Jutro troszkę poluzuję linkę od sprzęgła i będzie dobrze. Ale to to nie problem. Bardziej mnie martwi ten problem ze stukaniem. Jak coś jest nie tak to wolę to naprawić teraz, póki nie jest za późno.
Ostatnio zmieniony czw 16 cze, 2011 przez razor500, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » śr 15 cze, 2011

Ja miałem takie stukanie a po 50 km sworzeń w korbowodzie się zatarł mogła wypaść zawleczka od sworznia
Ostatnio zmieniony śr 15 cze, 2011 przez Stunti, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 16 cze, 2011

Sądząc po głosie to nie wygląda mi to na zawleczkę. Ten głos jest taki jak być walnął metalem o metal. Np. młotkiem o jakiś metalowy pręt. Coś w tym stylu. Sworzeń by chyba nie stukał tylko dzwonił. No i to stuknięcie jest jednorazowe. Więc to raczej odpada.

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » czw 16 cze, 2011

A luz zaworowy sprawdzałeś?
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 16 cze, 2011

Na ustawieniu zaworów się nie znam, ale byłem w serwisie się umówić na ustawienie zaworów. Będę jechał je ustawić dzisiaj lub jutro.

Wróć do „Pomoc”