• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Normalizacja zawartości CO2

Rozmowy o motoryzacji.
olddriver
Praktykant
Praktykant

Re: Normalizacja zawartości CO2

Postautor: olddriver » pt 01 kwie, 2011

Nie widziałem tej ustawy, ale pierwszy raz słyszę, żeby coś co jest zarejestrowane i jeździ trzeba było dostosowywać do aktualnie obowiązujących przepisów. Prawo nie działa wstecz! Oznaczałoby to konieczność wycofania z użytkowania wszystkich silników 2T które nie spełniają norm. Kto zapłaci odszkodowania dla właścicieli którzy wczoraj kupili, a dzisiaj nie mogą już użytkować? Jest to nie do zrealizowania. Dla nowych sprzętów sprawa jest jasna. Nie zostaną zarejestrowane bez homologacji. A homologacji nie uzyskają bez spełnienia norm. Zwróćcie uwagę, że homologacji którą każdy z nas dostaje przy zakupie nowego sprzętu podana jest emisja spalin i hałasu.
Normy obowiązujące w Polsce, Unii Europejskiej, a zwłaszcza w USA z roku na rok obniżane są dopuszczalne normy emisji spalin. A to wcale nie oznacza, że samochody wyprodukowane przed wprowadzeniem normy nie mogą być eksploatowane. No tak, ale dzisiaj jest 1.04.2011 r. więc postraszyć zaprzyjaźnionego kolegę z 2T zawsze można. <lol>

Awatar użytkownika
pavaczek
Administator
Administator
Pojazd: Ogar 900 110cc

Postautor: pavaczek » pt 01 kwie, 2011

przykładem że prawo działa wstecz jest choćby wprowadzenie przeglądów wszystkich motorowerów, co z tego że mam w dowodzie wbity przegląd bezterminowy skoro i tak muszę jechać?

Awatar użytkownika
mateusz167
Weteran
Weteran

Postautor: mateusz167 » pt 01 kwie, 2011

No właśnie wymyślili "bezterminowy" no ok fajny pomysł . Ale po co teraz robią przeglądy ? za mało pięniędzy mają ? I do tego jeszcze te katalizatory ;/ posrało ich ..

olddriver
Praktykant
Praktykant

Postautor: olddriver » pt 01 kwie, 2011

W tym przypadku nie wydaje mi się, żeby to było działanie prawa wstecz. To jest raczej zmiana przepisu. Do konkretnej daty wbijano w dowód bezterminowo, a od tego dnia, że obowiązuje przegląd na takich samych zasadach jak w samochodach. Działanie takie nie uniemożliwia użytkowania skutera/motocykla jeśli spełnia wymagania badań technicznych.
Z postów wynika, że ustawa nakłada obowiązek spełnienia nowych ostrzejszych norm emisji spalin przez np. skutery 2T w sytuacji kiedy z zapisów w ich homologacji, konstrukcji i z badań technicznych wynika, że nie mogą ich spełnić nawet przy prawidłowych ustawieniach. Nie czytałem tej ustawy i to co piszę wynika wyłącznie z tego co przeczytałem na forum. Ale nie wydaje mi się, żeby w wyniku ustawy trzeba było odstawić na stałe do garażu np. 20-letniego Komara 2350 lub kupioną miesiąc temu nową Yamahę tylko dlatego, że jest dwusówem.
W zakresie prawa w Polsce wszystko jest możliwe. Takie same przepisy obowiązują w całej Unii. I co wszyscy odstawiają skutery? Przecież to nie jest możliwe. Nie słyszałem też, aby w Anglii, Francji czy Niemczech wszyscy raptownie zaczęli montować katalizatory w motocyklach, aby dostosować je do nowych norm.
Czy ustawa dotyczy tylko motorowerów? A co z samochodami? Montujemy katalizatory w Maluchach, Fiatach i Poldkach?
Czekam na pierwszy post w którym ktoś napisze, że odwalono go na przeglądzie, bo nie spełnia nowych norm. A tak w ogóle jakie są Wasze doświadczenia w zakresie przeglądów motorowerów. Jak taki przegląd wygląda?

Awatar użytkownika
Bastian
Specjalista
Specjalista

Postautor: Bastian » pt 01 kwie, 2011

Sratatata (pewnie) Prima Aprillis i tyle :D

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pt 01 kwie, 2011

Ludzie my mamy motorowery a nie jakieś 600ccm

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 01 kwie, 2011

dziś koleś u nas w szkole o tym gadał :/

Awatar użytkownika
Favo
Weteran
Weteran

Postautor: Favo » pt 01 kwie, 2011

ahhaha dobry brecht
Ostatnio zmieniony ndz 03 kwie, 2011 przez Favo, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
imbirek
Majster
Majster

Postautor: imbirek » pt 01 kwie, 2011

A ja Wam powiem, że dzisiaj nie wolno w nic wierzyć :P
"ChoĂŚ bym PĂŞdziÂł CiemnÂą DolinÂą,
ZÂła SiĂŞ Nie UlĂŞknĂŞ -
Bo Halogen W MotĂłrze Mym Tkwi..."

MĂłj Ogar 900 --> http://imbirek22.mojemoto.pl/ (komentarze mile widziane) ;)

Awatar użytkownika
kriss3000
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: kriss3000 » pt 01 kwie, 2011

moim zdAniem to wkręt jest prima-aprilisowy
Wszystko na swoje priorytety, niestety...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Favo
Weteran
Weteran

Postautor: Favo » pt 01 kwie, 2011

imbirek, kurde już 1 kwiecień , jak to leci xD.A i tak praktycznie nie jest możliwe uzyskanie takich norm przy zasilaniu gaźnikiem , więc o co ja sie tu boję xd
Ostatnio zmieniony pt 01 kwie, 2011 przez Favo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 01 kwie, 2011

Data założenia była wczoraj... Przesrane z tymi katami ;/ ja się tym nie przejmuję jak coś psom nie pasuje to wali mnie to pojadę na stację zrobię przegląd i tyle nie będę się bawił. Nawet jakby to sprzedaję go na części ;d

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » sob 02 kwie, 2011

choinka, ja tak samo jak ty, mam wyje**** na te katalizatory, mam teraz tłumik sportowy ze sliencerem i git ;d ładnie buczy
Dla mnie to wielka lipa z tymi przepisami, moi kumple z klasy nie wiadomo czy będą zdawać na karte motorowerową, miało być zdawanie rok temu ale nauczyciel miał zwolnienie. Ja naszczęści sprawdziłem przepisy i to jest od 13lat więc to 6 klasa podstawowki a u nas w szkole robi się od 1 gim więc teraz dziękuje bogu, bo tak do teraz bym nie miał karty. I maja te przepisy jeszcze zmieniać, żal
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » sob 02 kwie, 2011

Ja chciałem zrobić w podstawówce to mi powiedzieli że muszę być uczniem gim, a miałem ukończone 13 lat <uoee>
Ostatnio zmieniony sob 02 kwie, 2011 przez Olo, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » ndz 03 kwie, 2011

Raczej niemożliwe z tymi katalizatorami - instalacja silnika pozwalająca na spełnienie tak wyśrubowanych norm kosztowałaby połowę ceny motorka. Prawo nie działa wstecz - skoro pojazd po zakupie miał dopuszczenie do ruchu na podstawie homologacji to masz prawo poruszać się nim do czasu złomowania. Jeżeli jest taki przepis to dotyczy pojazdów nowych.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Wróć do „Moto-topic”