• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Dziwny problem ze stukającym sprzęgłem (???)

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Re: Dziwny problem ze stukającym sprzęgłem (???)

Postautor: rnd0 » sob 01 sie, 2015

No to tak. Wałek kopki to nie jest bo ze zdjętym sprzęgłem z wału (rozpięta skrzynia) dalej stuka. Luzu na korbie nie ma. Znajomy podrzucił mi pomysł sprawdzenia napinacza, i rzeczywiście, łańcuszek był luźny i widać było na zębatce rozrządu, że w pewnym momencie 'skacze' na zębatce. Przedłużyłem trochę napinacz, wkręciłem, łańcuszek jest naciągnięty, pokręciłem rozrusznikiem chwilke i niby nie stuka. Niestety nie mam go jak odpalić, bo padł mi akumulator, kopki nie mam, i pozostał mi jeszcze problem ze sprzęgłem. Z całkowicie zdjętą linką sprzęgło trzyma tak słabo, że mogę spokojnie siedzieć, odpychać się nogami, czuć delikatny opór ale nic poza tym, ślizga na tyle że nawet nie ma go jak na pych odpalić, po tym dzisiejszym zdjęciu i założeniu jak widać zrobiło się troszkę gorzej. Dekielka nie mogę zdjąć, bo jedna śruba trzyma tak mocno że nie puściła niczym, podładuje akumulator żeby go jutro odpalić, a dekielek postaram się odkręcić przecinakiem. To normalne, że po wymianie wału, muszę regulować sprzęgło aż tam pod tym dekielkiem?

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: vxproplus » ndz 02 sie, 2015

Wydaje mi się, że tak choć ja po zmianie wału nie musiałem w ogóle regulować sprzęgła ale uznałem to za przypadek. No to mnie zaskoczyłeś, że nie zaglądałeś pod ten dekielek :) . Jak regulacja na lince nie daje skutków to trzeba pod tym dekielkiem wyregulować a potem doregulować dokładnie linką. Co do napinacza to nie sprężyna napina łańcuszek tylko olej. To jest napinacz hydrauliczny, w nim jest zaworek jednokierunkowy i olej tam wpływa ale nie wypływa bo zaworek się zamyka a że nie jest ściśliwy nie pozwala na cofanie się tego trzpienia. Jak zaworek będzie nieszczelny czy będzie się zacinał to łańcuszek będzie utrzymywać tylko ta sprężynka i będzie sobie skakał jak chce.
Ostatnio zmieniony ndz 02 sie, 2015 przez vxproplus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » ndz 02 sie, 2015

Przepraszam, że zadaję takie głupie pytania, ale możesz nakierować mnie, w którym miejscu znajduje się ten zaworek? :P

vxproplus
Majster
Majster

Postautor: vxproplus » ndz 02 sie, 2015

W tym trzpieniu z ponawiercanymi dziurkami po jednej stronie jest taka gumka a po drugiej w środku jest zaworek.

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » pn 03 sie, 2015

No i to też nie rozrząd, ja już na prawdę nie wiem... Wyregulowałem dzisiaj sprzęgło pod dekielkiem, odpaliłem go na pych ii... stuka dalej. Ale sprzęgło nie ślizgało, więc postanowiłem się przejechać. Przejechałem 10km, zrobiłem jedną przerwe po 5km, stukanie dalej było, ale wszystko było okej. Wróciłem pod dom, zatrzymuje sie - stuka jeszcze głośniej, i biegi ciężej chodzą. Raz podczas jazdy zbiłem jakimś cudem bieg z 3 na luz, rypło niesamowicie, tak samo raz przy wbijaniu wyższego biegu podczas jazdy dało sie usłyszeć to 'kliknięcie' które jest, jak wbija się biegi stojąc w miejscu. Co to może być? W skrzyni nie stuka, zdjąłem sprzegło i zakręciłem tym dużym kołem zębatym - cisza. Zakręciłem rozrusznikiem ze zdjętym sprzęgłem z wału - stuka. Zdjąłem cewki, zakręciłem - stuka. Łańcuszek rozrządu był luźny, napiąłem go - dalej stuka. Co to może być? Pomocy, ja nie mam już pomysłów, a nie wierze, że ktoś nie miał nigdy podobnego problemu.

vxproplus
Majster
Majster

Postautor: vxproplus » pn 03 sie, 2015

Może złą uszczelkę pod głowicę Ci sprzedali bo kiedyś miałem taki przypadek, że nachodziła minimalnie nad otwór cylindra i tłok w nią nawalał. To nie była uszczelka do 72cc na pewno. Prędzej do 110 ale z tłokiem 52,00 bo są 2 rodzaje ja mam 52,40.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » pn 03 sie, 2015

mi się zdaje, że coś w tej skrzyni musi być źle złożone

vxproplus
Majster
Majster

Postautor: vxproplus » pn 03 sie, 2015

Jak stuka dalej przy zdjętym sprzęgle to coś na pewno z układem korbowo-tłokowym i głowicą.

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » pn 03 sie, 2015

Sprawdzę to z tą uszczelką, ale wydaje mi się, że dźwięk jednak wydobywa się z 'dołu silnika' chociaż fakt, że napieprza tak, że jak się położy rękę na baku, to czuć rytmiczne 'uderzenia' o coś. Wydaje mi się, że mocy raczej nie stracił, ale sprawdzę to, wieczorem wrzucę filmik, jak w tym momencie stuka.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » pn 03 sie, 2015

Chyba mam podobnie. Młockarnia z okolicy wału - napinacza rozrządu, ale nie jest to rozrząd, sprzęgło, głowica. TA najlepsze jest to że czasem mniej dzwoni. Tzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » wt 04 sie, 2015

Wrzucam filmik z dzisiaj: https://www.youtube.com/watch?v=YQalfMFxm18
Według mnie i kumpli, stuki dochodzą centralnie ze środka silnika (dosłownie środka), a mi się nawet wydaje, że na łączeniu cylinder - kartery. Co kolejna jazda, to napieprza jeszcze bardziej, i nie mam pojęcia co to, i co z tym zrobić, czy jeździć do póki coś nie pier*lnie, czy grzebać, czy co. Jak słychać, w okolicach góry grają tylko zawory, tłok o nic nie obija. Do tego jednak wydaje mi się, że jest minimalnie, ale to minimalnie słabszy, chociaż to może być kwestia regulacji. Podczas jazdy i hamowania silnikiem tych stuków nie słychać praktycznie, ale na jałowych i niskich obrotach stuka tak, jakby wał chciał wyjść bokiem (słychać na filmiku). Panowie, to serio bardzo ważne, za niecały miesiąc czeka mnie trasa 500km a moto w takim stanie nie pojade, jestem na tyle zdesperowany żeby go oddać do mechaniora. Pomocy ludzie, pomocy. Nie wiem czy to istotne, ale w niektórych miejscach na łączeniu karterów mam wkręcone za długie śruby, zdystansowane różnymi nakrętkami, ponieważ w niektórych otworach poszły gwinty na samym początku, i nie szło tam wkręcić 'odpowiednich' śrub, ale nie wiem czy to ma jakiś związek. Silnik cały poskładany na silikonie. Stuka według mnie cetralnie po środku, głośniej to słychać od strony sprzęgła, od strony cewek trochę ciszej, ale to na pewno nie sprzęgło ani obijanie magneto o cewki, bo to już wyeliminowałem. Co to może do cholery być? Pomocy, sprawdzę każdy pomysł. I dodam jeszcze, że luzu na korbie nie ma żadnego, absolutnie żadnego, jedynie minimalny, ale to minimalny na boki, ale chyba tak ma być. I niestety zapomniałem założyć podkładki na śrubie, która trzyma rolkę od rozrządu w cylindrze, ale to raczej też nie ma znaczenia w tym wypadku?
Ostatnio zmieniony wt 04 sie, 2015 przez rnd0, łącznie zmieniany 2 razy.

vxproplus
Majster
Majster

Postautor: vxproplus » wt 04 sie, 2015

Jak obejrzę sobie ten filmik i twój to mam wrażenie, że hałas jest niemal identyczny https://www.youtube.com/watch?v=ichESdyjD1g
Tutaj tłok miał bardzo duży luz w cylindrze. Wymiana na nowy i było dużo lepiej. Bardzo podobny dźwięk wydawały też walnięte łożyska na wale. Luz dało się wyczuć tylko w pewnej pozycji w moim przypadku.
Ostatnio zmieniony wt 04 sie, 2015 przez vxproplus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Też mi się wydaje, że dźwięk jest bardzo bardzo podobny, ale zestaw razem z wałem jeszcze 2 miesiące temu zrobił 1000km bez żadnych problemów, tylko, że w innych karterach i do samego końca nie miałem z nim żadnych problemów. Góra ma przejechane 1000km, wał i łańcuszek rozrządu wcześniej jeździł w crossie, więc nie mam pojęcia ile już przeszedł, ale przed włożeniem go w kartery sprawdzałem luz na wale, i nie ma żadnego. Możliwe, że mu zrobiłem krzywdę wbijając go w kartery zwykłym stalowym młotkiem? W sumie po złożeniu połówek wydawało mi się, że wał się minimalnie ciężej poruszał, ale myślałem, że to normalne, bo jest złapany na łożyskach z dwóch stron.. Moją uwagę zwróciło też to, że rzeczywiście, w cylindrze tłok minimalnie odstawał od cylindra z każdej strony, ale nie jakoś strasznie, pierścienie były jak nowe, więc ich nie wymieniałem, w tym momencie moto nie kopci, ale według mnie ma minimalnie mniej mocy. Jedyne co mogło się stać, to mogłem coś zepsuć przy montażu, tylko co...

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Okej, może ten filmik rozjaśni trochę sytuacje: https://www.youtube.com/watch?v=rez_pRYk_CM
Jak słychać, stuka, ale co którąś przegazówke przestaje na chwile stukać a potem znowu zaczyna, słychać i widać na filmiku to doskonale. Ktoś teraz wie, co to może być? Dalej jest opcja że korba się rozleciała? Do tego jest taka sprawa, że po nocy dzisiaj rano go odpalam, wbijam jedynke, puszczam sprzęgło a moto sie zdusza i gaśnie, tak jakbym trzymał hamulec, nawet nie drgnie, biegi wchodzą, ze wszystkimi jest okej prócz tej jedynki. To może mieć jakiś związek z tym stukaniem, ale ciągle nie wiem co to, przez co, i dlaczego, jeśli ze zdjętym sprzęgłem stuki były nadal. Pomocy.

Awatar użytkownika
eryczowski
Uczeń
Uczeń

Postautor: eryczowski » wt 04 sie, 2015

wiesz co ci powiem wymien ten silnik na seryjna 50 za 250-350zl i nie bedziesz mial problemow , bo widze ze sie meczysz ,

Wróć do „Pomoc”