Nie mam jeszcze prywatnej hamowni, więc siłą rzeczy muszę bazować na obserwacjach. Ale jeśli masz na myśli, że powtarzam "urban legends", to nie
sprawdziłem osobiście i jestem pewien. Nawet trochę liczyłem to sobie.
Dla sprecyzowania: chodzi o jazdę na malych LED-ach przy wyłączonych światłach mijania. Nie o samą zmianę postojówek na LED-y, bo to by rzeczywiście nie miało znaczenia.
Teoria: perpetuum mobile nie istnieje, więc jeśli czerpiemy energię z systemu (oświetleniem), to system ma tyleż energii mniej. Jak konkretnie to się dzieje w tym przypadku, o tym mówi prawo Lenza.
Praktyka: weźmy ciężki (130kg) motorower z silnikiem 50cc, ze światłami - to ważne! - podłączonymi bezpośrednio pod magneto, z pominięciem akumulatora. Tak właśnie ma Zipp Pro w roczniku 2012.
Obserwacje:
1. Obroty biegu jałowego wyraźnie spadają po załączeniu świateł mijania i wzrastają po ich wyłączeniu. Zwarcie/przebicie wykluczone - sprawdziłem dokładnie.
2. Jasność światła mijania zależy wprost proporcjonalnie od obrotów silnika.
3. Przyspieszenie od zera jest zauważalnie większe.
4. Vmax się nie zmienia (ale już prędkość osiągalna na odcinku od świateł do świateł tak).
Znów teoria:
1. Silnik 139fmb ma moc około 2KW w swoim maksimum (jakieś 7500rpm).
2. Przy 4000rpm już będzie tylko ok. 1KW.
3. Przy obrotach biegu jałowego (1300-1500) i bardzo optymistycznym uproszczeniu krzywej mocy do funkcji liniowej będzie to już zaledwie 370W. W praktyce zapewne sporo mniej.
4. Całkowity pobór prądu przez oświetlenie może wynosić:
a.) 2x32W światła mijania
b.) 15W podświetlenie licznikó
c.) 5W tylna lampa pozycyjna
d.) ładowanie akumulatora - brak danych
e.) straty na kablach - brak danych
Czyli coś pomiędzy 84W a 100W. Przyjmijmy 90W.
Wnioski:
Czy 90W jest istotną i zauważalną częścią budżetu energetycznego 370W? No jest...
Kiedy już obroty wejdą powyżej 3-4 tys. rpm, obciążenie elektryką nie ma znaczenia. Ale w tej pierwszej fazie ma, i to całkiem spore. Przekłada się to, i to wyraźnie, na przyspieszenie od zera.
Oczywiście cała rzecz nie dotyczy moto, które ma światła podłączone via akumulator.