• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

pomoc

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

pomoc

Postautor: dawid211211 » sob 04 kwie, 2015

Mam pytanie a więc zrobiłem remoncik silnika wstawiony nowy zestaw 72ccm, kupiłem dzisiaj na stacji olej aby zalać gotować świeżym nowym, nazywa się Mobil1. 15W40, wczesniej lałem 10W40 nic mu nie będzie ? Drugie pytanie jest takie iż na ciepłym silniku pali od strzała kompresja jest taka że aż rozrusznik zamiera na chwilę przy kreceniu ale odpala :) więc jest dobrze a mianowicie chodzi o to że na zimnym źle pali trzeba mu dawać max ssanie i trzymać gaz żeby nie zdechł, po rozgrzaniu jest ok. Czekam na odpowieodpowiedzi gaznikiem już się bawiłem nic nie daje
Rometovy :)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: pomoc

Postautor: n0r3k » sob 04 kwie, 2015

po to jest ssanie, żeby używać go przy odpalaniu zimnego silnika. ale gazu już nie powinieneś trzymać, trzeba podregulować gaźnik. olej zaleca sie 10w40 jest dobry i tani wiec niewiem po co kombinować z innym.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » ndz 05 kwie, 2015

motor był cieplutki ostygnoł po jakiejś godzince półtorej, i bez ssania ani rusz.. dodam że na 50 cc też tak było.
a olej kupiłem taki iż na stacji nie było innego niż 15W40 :P

horno10
Praktykant
Praktykant

Postautor: horno10 » ndz 05 kwie, 2015

Ciezko jest wyregulowac zeby na ssaniu lapal wyzsze obroty i sam je trzymal...
Ja u sb ustawilem ze pali od strzala zimny czy cieply, tyle ze na zimnym ma obroty ok 1 rpm a na ciepkym 2 rpm.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » ndz 05 kwie, 2015

dawid211211, a jakby na stacji benzyny nie było to byś ropy nalał do baku?
dobrze że temu silnikowi ciężko zaszkodzić i nawet na kujawskim by pojechał, ale na przyszłość to lepiej myśl troche.
horno10, niewiem czy tak ciężko. Nie mówie tu o CBRce gdzie na ssaniu trzyma sobie 4-5tyś i się grzeje, ale w ogarze też miałem zawsze ustawione elegancko, w NSRce zresztą też. na ssaniu trzyma obroty a po nagrzaniu bez ssania cyka jak zegarek. z tym że regulacja gaźnika nie zajmuje jak się niektórym wydaje 10 minut, nie raz trzeba pół dnia poświęcić żeby wszystko było na cacy.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » ndz 05 kwie, 2015

Nie wiem co jest trudnego w regulacji gaźnika w ogarkach itp... Wszystkie śruby na wierzchu, jeździć i regulować, a nie ustawiać po ch*** Panowie, że "chodzi jak chodzi"... Mój ogar na 72 w zimę raz na tydzień przepalany (albo i rzadziej) zawsze palił bez ssania, 3 kopnięcia i cykał. W lato nigdy go nie kopałem więcej niż raz. I nie zapominać, że do wyregulowania gaźnika najpierw wyregulować DOBRZE zawory i przeczyścić cały układ paliwowy (wymiana filtra paliwa i powietrza, czyszczenie gaźnika).
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » ndz 05 kwie, 2015

n0r3k, myślisz coś tą pałą ? Mówię o oleju co mi pi***olisz o ropie człowieku co chcesz zbednie się wypowiadać to wcale się nie odzywaj wyjdzie ci to lepiej piąteczka ;)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » ndz 05 kwie, 2015

dawid211211, po 1 warn, troszkę sie ogarnij bo lepiej dla ciebie żebym nie musiał cie mieć na oku.
porównałem poprostu twój tok myślenia ''nie ma tego to kupie inny'' ty akurat postąpiłeś tak w przypadku oleju do ogara, ale jeżeli do samochodu lub większego motocykla też wybierasz olej ''taki jaki mają na stacji'' no to życzę powodzenia.

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » śr 08 kwie, 2015

A to niestety już nie twój interes :) I nie rzucaj tak tymi warnami jak schabowymi, ty mnie na oku ? O kuzwa inspektorze: )

Wróć do „Pomoc”