• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Łosiek po Modach (By Bosz)

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Łosiek po Modach (By Bosz)

Postautor: Boszu » sob 02 sie, 2014

Elo,
dziś do zaprezentowania jest mój Łosiek po na razie małych modach... Na razie... Bo brakuje mi czasu i jeszcze kolejnej wypłaty. :P

Samego Łośka kupiłem za 650zł... Był to rupieć wykatowany przez młodzików po polnych drogach. Ale... Mimo to potrafił przejechać pierwsze 40 kilometrów o własnych kołach, do nowego domu. Czyli do mnie! Z początku posiedziałem kilka godzin, ogarnąłem kilka rzeczy no i jeździłem... Jeździłem... To do pracy, to na trasy... Kilka dni przed wypłatą gdy byłem go ubezpieczyć, padł rozrząd... Na 2 biegu ledwo do domu 10 kilometrów pokonałem, w czasie gdy tłok obijał się o zawór ssący. Tłok sklepało, ale zawór był cały! Zakupiłem łańcuszek i napinacz który nawalił, no i na razie silniczek od tego czasu przejechał 2k, w tym ok. 600km temu wrzuciłem mu 72ccm.
W między czasie zakup opony do tyłu (kiepsko trafiłem, bo od skutera niestety, ale da się jeździć i trzyma się bardzo dobrze), przełączniki lewy i prawy, moduł z niby jakąś dodatkową regulacją wyprzedzenia zapłonu (chyba fake, albo nw), świeca irydowa (polecam wydać te 12zł na tanią irydówkę! Odpala dużo lepiej, i lepiej też się wkręca na obroty), W sumie, więcej rzeczy wymieniać nie będę, bo jest tego już sporo... W skrócie, 700zł wydane na części silnikowe i części ramy. A co mnie martwi, wiele zmian po Łośku nie widać. Ale może dlatego, że głównie przydało by się go pomalować...

I tutaj pytanie też, jaki większy bak do Łośka dobrze pasuje? Ktoś coś może o tym wie?
Bo koła już na forum tutaj czytałem, że od Rebelki fajnie pasują i wyglądają. ^^

Po za tym, co ktoś chce więcej wiedzieć to pytać!
A dla fanów nie czytania, odsyłam na mój kanał na YT do przejrzenia filmików, no i subowania jeżeli się podoba i chce być na bieżąco... (filmy pojawiają się nie regularnie, czasem kilka w jeden dzień, czasem nic przez miesiąc. To zależy od tego czy mam nagrany materiał, i czy mam CO nagrać. No i czy mam jakiś względny aparat pod ręką...)

A i dużo pojawi się teraz materiałów nagrywanych z kasku słabej klasy kamerką MD-80. (720/480)

Tutaj link do mojego kanału (by Bosz)

Tutaj aktualne fotki:
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob 02 sie, 2014 przez Boszu, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Łosiek po Modach (By Bosz)

Postautor: to&owo » sob 02 sie, 2014

za 12zł to masz cr7hsa a nie iryd :D umyć,umyć,umyć,umyć. spawy oszlifować,pomalować ładnie. jest taki jakby zaśniedziały caly.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » sob 02 sie, 2014

Jak na moto za 1300zł to lekki trup z niego.Ale dobrze wyczyścić,odmalować i dobre wozidełko może być tylko do tego potrzeba dobrej ręki :D
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
Mirek
Weteran
Weteran

Postautor: Mirek » sob 02 sie, 2014

Boszu, Łosiek nawet ładny, moim zdaniem tylko tłumik ma obrzydliwy <rzygi>
Ostatnio zmieniony sob 02 sie, 2014 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do tematu o moim Torosie viewtopic.php?t=10371

Zapraszam do tematy o mojej Motorynce viewtopic.php?p=140430#140430

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » sob 02 sie, 2014

tłumik prosta rzecz. odcinasz tam gdzie się ulep zaczyna,rurka ładnie pod kątem ścięta i do takiego ala boba dobra rzecz

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

speeder pisze:za 12zł to masz cr7hsa a nie iryd :D umyć,umyć,umyć,umyć. spawy oszlifować,pomalować ładnie. jest taki jakby zaśniedziały caly.

http://allegro.pl/irydowa-swieca-zaplon ... 95295.html

No mówiłem o tej świecy. :P Wiem że to nie jest szał pał. Ale różnica mimo to już jest. ^^

No na "Trupa" wygląda, no i jeszcze nadal parę rzeczy do zrobienia jest. :P Ale... Za tydzień kończę robotę (zmieniam) i będę miał kilka tyg. wolnego. Przez ten czas w planie właśnie wszystko oczyścić, odmalować i dopracować... A co do wydechu, to był on bez tej "puszki" z tyłu, czyli prototypu wytłumienia. Bo jednak przelot bez wytłumienia przy 72ccm był słyszany z 9 kilometrów w linii prostej. :P
W planie albo zakup przelotu z Allegro za te 110zł czy podobną cenę na próbę również. I jak się sprawdzi to zostaje, jak nie to nowy projekt, tym razem pewnie z nierdzewki, lub po obróbce do ocynku. (chrom jednak trochę za drogi, a dojść na lewo jeszcze nie mam)

Chyba że w ruch pójdzie jeszcze zaprojektowanie przepustnicy otwieranej ręcznie przy wydechu, lub ręcznie przy kierownicy na dźwigienkę. (w elektroniczne bawić się przy tym raczej szkoda) ^^

Awatar użytkownika
Daniel557
Weteran
Weteran

Postautor: Daniel557 » sob 02 sie, 2014

Boszu, Przede wszystkim umyć go, potem pasta polerska i jazda, tłumik można zmienić bo szpeci. No na pierwszy rzut oka to trup, trochę pracy może z nim być ale jak się popracuje to będzie elegancko :D

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Powiem ci szczerze, że pasta już nic nie daje... Przynajmniej baku nie da się już odzyskać bez malowania... Bo próbowałem. ^^ Przód błotnik da się ogarnąć, ale jest i tak pęknięty i jest parę mocnych rys... Jedynie tylny błotnik świeżo robiony i matem pomalowany (był czerwony) no to w miarę wygląda. Nie mówię o chromie na kierownicy który już ma rdzę (będzie jej wgl. wymiana), i ogólnie większość elementów już ma nalot rdzy. Ale jak pisałem, kupiony od młodych co po polach tłukli i nie szanowali. I w sumie pojazd miał być tylko na tym czasem na dojazd do pracy, ale jednak jakoś pokusiło mnie o próbę odnowienia i nie co przerobienia... ^^ Bo dobrego i ładnego szkoda, a tego to czemu nie.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 02 sie, 2014

Nawet nie chodzi o bak i błotniki ale felgi i silnik są strasznie brudne felgi przejedź pastą i silnik na myjni spróbuj albo w domu jakoś :D
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
mariusz954
Specjalista
Specjalista

Postautor: mariusz954 » sob 02 sie, 2014

Nie jest najgorzej <rotfl> widziałem bardziej zajechane bestie :D wydech możesz kupić nowy bo do łośa nie jest taki drogi, a fele to na myjni pod dużym ciśnieniem inaczej nie odpuści ;p
Toros El Clasico SWAP Lifan 120cc

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=10231

ZAPRASZAM! :D

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Co do felg, to i tak w planie mam ich malowanie. :P A co do czyszczenia, no to z przodu jeszcze uszczelniaczy nie wymieniłem, i olejem chlapie... I co przejadę, to po 5km dalej to samo. Czasem to mi się nawet nie chce przecierać już. Bo i tak wiem że to samo będzie. A z tyłu się domyć tego już nie da...

Co do wydechu, oryginalnego od Łosia na pewno nie kupuję, był tutaj oryginalny, pierwsze co to cięcie go przez pół było. Bo raz że już zapchany był, a dwa to za cicho chodził. No i musiałem się też blokady pozbyć... A że w robocie pod ręką miałem taką rurę jak jest teraz, no to na maszynę, 45', obcinanie i potem napawać, przyspawać i już jest wydech jak malyna... Tylko że blacha, no to zerdzewiał. ^^

A co kto by powiedział na zrobienie Rosta? Widział ktoś taki projekt? Bo z tego Rost to w sumie już jest...

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 02 sie, 2014

W wydechu blokady nie ma.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

No może teoretycznie blokady nie ma. Ale różnica między całym wydechem a przelotem takim jaki mam. No jest nawet spora... Tyle że no cichy to już raczej nie będzie. ;)

Oczywiście, mówię tutaj tylko o swoich doświadczeniach...
Ostatnio zmieniony sob 02 sie, 2014 przez Boszu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » czw 04 wrz, 2014

Postanowiłem nie co odświeżyć temat mojego Łośka...
Miną miesiąc od napisania pierwszego Posta, w tym czasie zrobiłem przebieg ok. 1400 kilometrów. Zatarłem cylinder 72ccm i znów przesiadłem się na 50ccm do czasu, kiedy znajdę nową pracę i zakupię już nowy i większy silnik (120ccm lub 140ccm).
Do Łośka doszły ledy, błotnik tył został przygotowany pod ROST jak i wydech (tylko czekać na rdzę, powinna się pojawić szybko po polaniu elektrolitem z akumulatora)
Po za tym zakupiłem nową oponkę, a starą nieźle przypaliłem co widać tutaj na filmiku: Palenie gumy i stunt

Na moim FB można zobaczyć kilka zdjęć, i zobaczyć co się po zmieniało.
Dziś jeszcze miałem problem ze stopką boczną która najpierw się ugięła, a później urwała. Została pospawana i dorobiłem na jej końcu kulkę. Jest ona z haka od samochodu (pozostałości po haku). Dzięki czemu przy szlifowaniu nią w nocy po zakrętach dla zabawy i widowiska, nie będzie mi jej brakować i szybko ścierać. (wiem, iskry są trochę dziecinne, ale robią furorę na zlotach i innych imprezach, w szczególności jeżeli ktoś myśli że to moja podnóżka) <lol>

Po za tym, na razie większych zmian niestety nie ma.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » czw 04 wrz, 2014

Rost? :D jesteś pewien że to dobry pomysł ?

Wróć do „Nasze motocykle”