• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Jaki regulator napięcia?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Jaki regulator napięcia?

Postautor: Mianusek » pt 24 sty, 2014

Siema.
Mam problem z ładowaniem w Zipp Shock po wymianie silnika na 160ccm (Zongshen 155 V2) ze stojanem od silnika Lifan 150ccm. Problem tkwi w tym, że pali oryginalne regulatory napięcia do tego motocykla. Instalacja elektryczna została zmodyfikowana (usunięta instalacja rozrusznika oraz wszystkie niepotrzebne kable, ale instalacja jest w 100% sprawna bo była sprawdzana przez elektryka). Nie wiem jaki regulator napięcia dobrać, prąd jaki wypływa ze stojana to ok. 35A i 85,4V(przy maksymalnych obrotach). Nigdzie także nie ma żadnego zwarcia bo to już sprawdzałem. Proszę o pomoc, od jakiego motocykla,quada dobrać regulator?

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Jaki regulator napięcia?

Postautor: dzikilopez » ndz 26 sty, 2014

Daj fotke tego stojana, może coś wydumam.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Postautor: Mianusek » ndz 26 sty, 2014

http://images.pierce-ecom.se/File/Image ... 500&type=p
Dokladnie taki tylko, ze wyjalem go z tej "obudowy"
Zarabiaj na czytaniu emaili. Polecam bo sam z tego korzystam
http://www.ermail.pl/klik/UHJSY2AG

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

A próbowałeś regulator od zetki 5 pinowy, bo mam wrażenie że cewka nie jest zmasowana. Trzeba by to sprawdzić miernikiem czy jest przejście pomiędzy cewką a statorem.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Cewka jest zmasowana, tyko przewodu od niej nie widać na zdjeciu, bo jest przykrecany z drugiej strony. Gdzie mam sie wpiąć zeby to zmierzyc?

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Bierzesz miernik i test na ciągłość obwodu jedna badaczka do statora a druga do przewodu od cewki. Masz może lepszej jakości fotki statora, ile i jakie kable wychodzą z niego.
Ostatnio zmieniony ndz 26 sty, 2014 przez dzikilopez, łącznie zmieniany 1 raz.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Z tego co pamietam to 2 sa do cewki zapłonowej, 1 żółty do ładowania, a reszta zapewne do modułu, dokladnie nie pamietam, jutro bede w garazu to porobie jakies fotki i dokladnie sprawdze przewody.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

A jakie Ci popaliło regulatory ?

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Wszystkie, które miałem to były chińskie na 4 piny. Przez ostatni poszedł dodatkowo akumulator... Regulator spaliło i ze stojana szło napiecie i prad bezposrednio na aku. Wode cala wygotowalo i aku juz sie do niczego nie nadaje. Co dziwne, bezpiecznik caly, nie spalil sie.
Ostatnio zmieniony ndz 26 sty, 2014 przez Mianusek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pn 27 sty, 2014

Podłącz wg schematu:

Obrazek

bez wzgledu na typ reglera. Czytając jak literę "Z" podłącz kable: czerwony, biały, żóty, zielony. Jeżeli masz regler od 2T /dwusuwu/ to zamień przewody biały z żółtym. To jest WŁAŚCIWE podłączenie regulatora napięcia.I NIC CI się nie spali już. Nawet jak na wypiętym żółtym będziesz miał 30 V zmiennego. Po podłączeniu wg. załączonego schematu będziesz miał ładowanie 12, 8-13, 5 V, czyli super. ZMIERZ JE i podaj mi te parametry. Jeżeli zdejmiesz klemę z "+" na pracującym silniku, to napięcie pomiędzy wypiętą klemą a masą powinieneś mieć rzędu nawet 14,8 V-15,2 V. Jeżeli w ten sam /ostatni układ podłączysz amperomierz /szeregowo : klema oraz "+" aku/ to powinienieś mieć ok. 3,8 A-4,2 A. I to Jest IDEAŁ. Jeżeli czegoś nie kumasz to pisz. Nikt nie jest doskonały. Wiem, że zaraz zapomnisz o tym problemie. Zdarza sie oczywiście,że możesz mieć już fabryczne zwarcie na cewkach / zdaża sie to, jak i fabrycznie trafiony regler/. Wtedy za 30 zeta kupujesz cewki. Ażeby doprowadzić do ładowania aku pod obciążeniem. NIE WOLNO podłączać aku bezpośrednio pod aku, wiadomo, że go rozpierduka. Jasne ?. Masz tu mój schemat instalacji , już bardzo rozbudowany poprze moje dodatki. Jak czegoś nie kumasz to PYTAJ SIE, bo nawet Twój najstarszy w rodzinie może wymiękać przy chińszczyźnie. Pamiętaj, że masz dwa obwody elektryczne : na prąd stały i zmienny. I Nie WOLNO ich mieszać, bo popierdukasz wszystko, od żarówek po własnie aku.

Podstawowy:

Obrazek

Rozbudowany o przydatne dodatki:

Obrazek

I bez krępacji pytaj się o wszystko, może ten klub będzie wiodącym w POLSCE młodych talentów. W innych klubach pazerość, głupota zapożyczona z podwórek, ciemnota, niewiedza, chamstwo niszcza wizerunek KLUBU. Lewa.
Ostatnio zmieniony pn 27 sty, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Postautor: Mianusek » wt 28 sty, 2014

Wiec tak, ciągłosc obwodu jest zachowana, mase cewki załapałem z silnika. Bezpiecznik 10A cały, nie spalił sie. Czekam na regulator napiecia, jak przyjdzie to go zamontuje wedlug schematu, ktory mi podales i pomierze prad i napiecie. I jeszcze jedno, rozumiem, ze ładowanie 12,5-13,8V ma byc na biegu jałowym, tak samo z pradem?

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » wt 28 sty, 2014

1. W chinolu daj masę zaraz za klemą "-" na ramę. To samo zrób podając z ramy na kierownicę. Po kulkach/łożyskach główki kiery kiepsko idzie masa na np. syreny TiR'owskie.
2. Regler możesz kupić już trafiony. Jest to zdanie hurtowników, dlatego piszą, że podłączenie m.in. jego powinno być wykonane w autoryzowanych warsztatach. Nie przejmuj się tą uwagą, bo dilerzy ratują swoja dupę przed bankructwem na skutek jakości z czajnalandu. Jeżeli podłączysz wg. moich wskazówek wszystko będzie O.K. Chyba, że ponownie trafisz na chłam importowy.
3. Tak. Podane napiecię powinno być na biegu jałowym, które osiągnąłem w końcu na 6-u cewkach i kole magnesowym z 6-ma magnesami. Miodzio nawet pod obciążeniem małym. Niestety pod H4 50/55W trzeba już utrzymywać prędkość od 2 tys obr/min. Kiedy masz ładowanie już pełne, bo brakujące ampery są zapożyczane z aku. Efekt: po paru dniach musisz doładować aku, bo coraz ciężej lub w ogóle nie pociągnie rozrusznika elektrycznego. Dotyczy to jazdy po mieście, gdzie masz multum świateł i masę biegów tym samym luzem. Na schemacie nr 2. masz zapisany pobierany prąd, który rośnie wraz załączanymi odbiornikami. Ja zakładam H4 35/35W oraz ledy na migacze. Sam wiesz, że eksperymenty sprawdzone przez innych są b. pomocne. Lewa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Postautor: Mianusek » wt 28 sty, 2014

Ad1. Mam poprostu rozciać przewod, wlutowac w niego kolejny i przykrecic do ramy? Zobaczymy co bedzie jak dostane regulator. Watpie, ze bede mial napecie rzedu 13V, w koncu tu mam tylko 3 cewki na ładownie i 2 na iskre, ale gdyby bylo powyzej 12,4V byłbym zadowolony.
Ale i tak aku jest mi potrzebny tylko do świateł bo od iskry jest osobny ukłąd który nie ma nic wspolnego z ładowaniem a prad do rozrusznika nie jest mi potrzebny bo rozrusznika nie mam, zawsze odpalam od kopa. :D Wiecie może jaki akumulator musiałbym kupic aby nie był niedoładowywany ale tez zeby nie był przeładowywany, obecnie mam 8Ah?
Ostatnio zmieniony wt 28 sty, 2014 przez Mianusek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » wt 28 sty, 2014

ad1. Tak się raczej nie robi, bo sumujesz prądy na i tak za chudym kabelku. Dajesz na dodatkowym kablu okrągłą miedzianą końcówkę, którą podłaczasz pod klemę jako oddzielny obwód.. Podobnie postepuj z kablami na"+", dając szeregowo bezpiecznik o prądzie zależnym od odbiornika na nową linie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Postautor: Mianusek » sob 01 lut, 2014

Niestety spaliło kolejny regulator, twoj schemat nie pasowal do podlaczenia i podlaczyłem wedlug kolorów i wiedzy kolegi elektronika. Ładowania nie ma, a z regulatora przebija napiecie przemienne na biegu jałowym, ok 9V.

Wróć do „Pomoc”