• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z elektryką.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Problem z elektryką.

Postautor: ZiomeK » sob 12 mar, 2011

Było tak: jechałem sobie od babci. Jakiś dziadek jedzie środkiem drogi no to ja mu trąbnikiem i zjechał. Ale tak sobie jadę i poczułem swąd palonych kabli. zatrzymuję się, ale jakby już wywietrzało no to hu^ z tym i chcę jechać dalej. Ale ale. Z rozruchu nie zapala. Z kopa też nie. Bezpiecznik ok więc co się kurcze blade dzieje? Pokopałem z 30 min i zapalił i dojechałem te 40km/h do domu. Zobaczcie teraz jakie mam problemy. I nie pisać że mam taki i taki głos bo to nie o to chodzi...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k2_0MyahGR8[/youtube]

Tutaj dopiero słychać problem z rozruchem. Co do świateł to nie że wolno kamera łapie tylko na serio tak jest. I kontrolka N przygasa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DEVIUDt94EA[/youtube]

PS. Co do tego trąbnika to już wcześniej spięcie jakieś robił i miałem nie używać...
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: Problem z elektryką.

Postautor: Yautja » sob 12 mar, 2011

Musisz posprawdzać kable czy nie ma nigdzie spięcia i czy jakieś się ewentualnie spaliły.Sprawdź też czy akumulator jest w pełni naładowany
Obrazek

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Kurde ojciec z akumulatorem i teraz Ty. W sobotę ładowałem, full się naładował, od tej pory może z 6 razy odpaliłem na starter. A ja nie wiem gdzie szukać tych kabli... :/
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » sob 12 mar, 2011

Pewnie będziesz musiał odkręcić bak i sprawdzić przewody na oko,możesz też sprawdzić miernikiem
Obrazek

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

I haven't miernik. A taki za 20 zł może być?

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 12 mar, 2011

Ziom97, no nie gadaj że takiego czegoś nie masz http://pomocedydaktyczne.info/images/NO ... 5B1%5D.jpg
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Nie mam. Za 20 zł będzie dobry? Ale nie róbmy ot kto wie to się udziela a kto nie to [nie będę brzydko pisał].

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 12 mar, 2011

Ziom97, powinien być dobry ;)

I gitara. Nie róbmy już OT (wiem ja zacząłem i kończę). Ziom97

[ Dodano: Sob 12 Mar, 2011 ]
to teraz na 100% przed chwilą się taty elektryka pytałem i powiedział że za 20zł to jest co najmniej dobry :]
Ostatnio zmieniony sob 12 mar, 2011 przez Alpen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » sob 12 mar, 2011

brukx, ja mam bdb wyposażony garaż i tez takiego czegoś nie mam. szukaj po kablach, mi tez kiedys sioe zaczely topic kable z przodu.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 12 mar, 2011

Na moje gdzieś miałeś spięcie i się mogły spalić kable i po prostu prąd uciekł. Może jak byś miał normalnie bezpiecznik bez owiniętego na nim drucika to by się tylko on spalił i nic więcej a teraz musisz szukać usterek ;/
Sprawdź elektrykę sam musisz ją znaleźć i przeszukać miejsca usterki. A skąd był ten smród spalonych kabli? W tym miejscu najbardziej szukaj.
To że wolno się zapalają światła to jest wina słabego akumulatora te cykanie rozrusznika też jest tym spowodowane.
Ja bym zrobił tak jeszcze dziś podłączył akumulator do ładowania. Jutro podłączył do Ferro sprawdził czy pali na rozruch i czy ogólnie kręci rozrusznikiem i te światła jak to będzie normalnie to się przejechać z 10km i sprawdzić czy jest dobrze czy akumulator gubi prąd. Jeśli będzie gubił to musisz szukać spięcia. Albo wymienić bezpiecznik na nowy lub ten drucik zabrać.

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Dzięki Ci. Ten bezpiecznik nie ma więcej jak 9A (standardowy), jest owinięty cieńszym drucikiem jak był do tej pory. Przecież jak wcześniej miałem spięcie to ten drucik poszedł. Ale mniejsza o to, tata jedzie do miasta w tygodniu to mu powiem niech 30 kupi :D Smród poczułem to było tak. Jadę sobie a z naprzeciwka dwa samochody. I jakiś swąd mi z przodu zaleciał. Spaliny inaczej pachną niż jak się coś topi.
Ale aku ładowałem w ubiegłą sobotę przecie i jak podłączałem to było niecałe 12v na prostowniku a po 5h było już 15v... Czyżby tak szybko padł? Dziś to już nie pójdę, bez przesady :D Jutro powiem tacie niech mi z rańca podłączy. I to jest na 98% pewne, że spięcie powoduje trąbnik. Tzn nie wiem co konkretnie ale po naciśnięciu guzika nie słychać takiego dźwięku jak przystało na trąbnik ale takie 'rzęrzenie' :D jakby zdychał albo nie wiem co...
PS. Prąd uciekał? Objaśnij proszę.
Ostatnio zmieniony sob 12 mar, 2011 przez ZiomeK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 12 mar, 2011

No spięcie się zrobiło czyli uciekł. To tak jak byś dwa bieguny akumulatora złączył czyli plus i minus to jest na tej samej zasadzie i straci prąd. Kurdę nie chcę skłamać ale ja mam chyba 15A bezpiecznik ale głowy nie dam teraz nie pamiętam.
I to jest możliwe że tak padnie bo się spięcie zrobiło. Jeśli już dziś nie chcesz iść to spoko. Zrób tak jak napisałem jak to nie pomoże to pomyślimy.

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Jutro poproszę starszego żeby podłączył. Jak o 15 odłączę to będzie ok?

Awatar użytkownika
imbirek
Majster
Majster

Postautor: imbirek » sob 12 mar, 2011

Zależy o której podłączysz :P
"ChoĂŚ bym PĂŞdziÂł CiemnÂą DolinÂą,
ZÂła SiĂŞ Nie UlĂŞknĂŞ -
Bo Halogen W MotĂłrze Mym Tkwi..."

MĂłj Ogar 900 --> http://imbirek22.mojemoto.pl/ (komentarze mile widziane) ;)

Awatar użytkownika
`ValentinO RosSi~
Uczeń
Uczeń

Postautor: `ValentinO RosSi~ » ndz 13 mar, 2011

Nie wiem jak w Ferro, ale w Salmo mam kable pod plastikami od licznika itd (tam muszą być), więc zdejmij plastiki, i sprawdź wszystkie kable, i podłączenia... ; )

Jak coś to nawet odłącz klakson, i wtedy sprawdź, czy aku będzie padał itd ;]]

Najprostsze rozwiązania są najlepsze ;]

Wróć do „Pomoc”