Łeb pierwszej nadciąłem dremelem w połowie, tak jak do płaskiego śrubokrętu. Wziąłem największy klucz z odpowiednim bitem i... poszło z największą łatwością. A tyle dni się męczyłem. Z drugą zrobiłem to samo i... z największą łatwością oderwałem połowę łebka. Na szczęście "ruski klucz", czyli metoda o której piszesz, użyta na pozostałej połówce poskutkowała. Dzięki temu dowiedziałem się, co jest moją następną misją: zdobyć dłuższy łańcuch.
Nie mam niestety na razie szans na 50km/h przy 4 tys. rpm, bo do Pro50 nie ma skąd zdobyć tylnych zębatek innych niż 49z, a z przodu więcej niż 15z może już być ryzykowne. Wolałbym mieć 13 z przodu i około 39 z tyłu, ale jest, jak jest. Jak założę 15-tkę z przodu, to 50km/h powinienem mieć w okolicach 5.5 tys. rpm.
Tak sobie spojrzałem na wykres z dyno i w sumie zgadza się. Do 7 tys. rpm moc duża, a potem już tylko spadek. A z fabryczną zębatką 12z 7 tys. to jakieś 45km/h. Nic dziwnego, że później przyspieszenie było coraz mniejsze i mniejsze.
A z tym wydechem, to nie będę próbował, ale jestem pewien, że nic by to dobrego nie przyniosło. Przecież głowica się nie zmieniła. Podobnie z gaźnikiem, testy wykazują, że założenie PZ20 było błędem - nawet po najlepszym wyregulowaniu on jakoś nie działa tak żwawo, jak PZ19. Wydaje mi się że właśnie ten fabryczny podaje dokładnie taką dawkę mieszanki, jakiej potrzeba.
P.S. Mój vmax na Pro50 50cc to 75km/h (licznikowe) z wiatrem w plecy i silnikiem jazgoczącym od obrotów. Do 80 nigdy nie doszedł, bo chyba by pękł

I być może by się dało! Tylko trzeba by dołożyć z 2-3 podkładki pod cylinder więcej... I myślę jest to do wykonania! Bo ja o jeden ruch nożykiem przesadziłem (tak pomyślałem, a jeszcze z raz grzebnę na zapas) no i zrobiła się dziurka wielkości końcówki szpilki... I to na dolocie, bo na wylocie mi nie pukało, tylko na dolocie...
z drugiej strony jednak, jak napotkałem innego zawalidrogę, to też nie miałem mocy, żeby go sprawnie wyprzedzić (a w konfiguracji 12/49 z łatwością, tyle, że obroty były bardzo wysokie). Zastanawiam się nad 14z albo nawet 13z, ewentualnie w połączeniu z tym wałkiem rozrządu, który podlinkowałem we wpisie wyżej - tylko nie mam 100% pewności, czy on będzie pasował.