• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

jincheng monkey, dax i honda monkey.

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
arteq13
Amator
Amator

jincheng monkey, dax i honda monkey.

Postautor: arteq13 » wt 12 mar, 2013

Jincheng monkey..

Obrazek

..częściowo zdekompletowany, do złożenia.

Jincheng dax..

Obrazek

..oryginalna (chińska:) ) pięćdziesiątka. Niestety totalnie wolna, brak mocy itd. Udało mi się nabyć nowy silnik 110 ccm (prawdopodobnie), za połowę ceny. Czeka na włożenie i mam nadzieję, że szybciej pojedzie. Do wymiany oponki i inne drobiazgi. Może w lato zostanie przemalowany..

..ostatni nabytek. Honda Z50J, 2000 rok -

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wyglądał od razu po zakupie. Dodatkowo luzem dostałem tylny chromowany bagażnik i osłonę akumulatora. Poza drobnymi brakami, w miarę kompletny i sprawny. Silnik pali od pierwszego kopnięcia w rozrusznik. Przeszedł przegląd w Polsce, już zarejestrowany. W Anglii jeździł po lotnisku Heathrow, był na stanie obsługi naziemnej lotniska.
Czeka mnie dużo pracy, żeby doprowadzić go do stanu oryginalnego. Najważniejszą rzeczą do zrobienia to zespawanie przepołowionej!! ramy, przesunięcie do przodu zbiornika paliwa, siedzenia i tylnych amorków. Jakiś brytyjski magik zrobił z niego monkey- składaka. Po odkręceniu aluminiowego kółka przed zbiornikiem, moto rozdziela się na dwie części.

adrol

Re: jincheng monkey, dax i honda monkey.

Postautor: adrol » wt 12 mar, 2013

Fajne sprzęty masz. Na twoim miejscu kupiłbym aluminiową ramę do monkey'a zamiast tą spawać, bo nowa kosztuje około 700zł, po za tym bardzo fajna Honda, lecz wymaga dużo pracy, a silnik to fajna baza na przeróbki.
Dax też bardzo fajny, znajomy miał takiego, przerobił na 88cc na głowicy z 50cc i był tak samo mocny jak zwykła 110 z rozrusznikiem i gaźnikiem 26mm. Wsadź dobre oponki do tego troszkę gęstszy olej do lag przednich, tylne amorki też nie są najwyższych lotów, ale jak to wszystko zrobisz to będzie się naprawdę świetnie prowadził, polecam też wymianę pompy hamulcowej i płynu na dot5.
Jakbyś potrzebował jakieś części to pisz ;).

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » wt 12 mar, 2013

elegancka kolekcja, troche pracy cie czeka szczególnie przy oryginalnej hondzie... ale będzie warto ;d

Awatar użytkownika
tobiasz928
Majster
Majster

Postautor: tobiasz928 » wt 12 mar, 2013

Fajne sprzety masz super.

Awatar użytkownika
arteq13
Amator
Amator

Na razie prace stoją, bo w garażu zero miejsca. Jak sniegi pójdą w zapomnienie, wystawiam garba i biorę się za robotę. Najpierw dax, bo mniej czasu potrzeba żeby jeżdził, potem honda.
Adrol napisałeś - "Dax też bardzo fajny, znajomy miał takiego, przerobił na 88cc na głowicy z 50cc i był tak samo mocny jak zwykła 110" - masz na myśli przeróbkę oryginalnej głowicy 50cc na 88cc plus cylinder, tłok 88cc? Czy inny pomysł?

Ps. Prośba do moderatora o przeniesienie do właściwego działu tj. nasze motocykle. Przepraszam, jakimś cudem mój drugi post zaplątał się tutaj <mysli>

adrol

Głowica od 50ccm lekko roztoczona, żeby tłok w nią nie uderzał i do tego cylinder 52mm i tłok co daje 88cc no i bym zapomniał, bo dałem mu jeszcze wałek rozrządu z 90cc, krzywki prawie jak seryjne.

Awatar użytkownika
arteq13
Amator
Amator

Napisałem "tłok 88cc" -pomyliłem się. <glupek>
Głowica od pięćdziesiątki na tych samych zaworach?
Nie lepiej już głowicę nową pod 88cc niż oryginalną przerabiać?

Adrol myślałeś o ramie aluminiowej w stylu?:
https://www.youtube.com/watch?v=4EFNYxU ... -W-ugMnbHw

może w przyszłości, plus taka kierownica nr 4. Ostatnio znowu jarają mnie choppery i taki styl by mi odpowiadał <lol>
http://www.ooracing.com/store/index.php ... uctId=3231

teraz chyba spróbuję powalczyć z oryginalną ramą (będzie taniej) i powrócić z hondą do oryginału.

Ps. Dzięki za przeniesienie tematu.
Ostatnio zmieniony wt 12 mar, 2013 przez arteq13, łącznie zmieniany 2 razy.

adrol

Głowica pod 88 nowa to koszt około 800zł, najczęściej stosuje się z starych hond 72cc (200-450zł) i wtedy to już całkiem ładnie jedzie.
Rama coś w takim stylu:
http://www.bikeexif.com/wp-content/uplo ... nkey-2.jpg
czyli jak oryginał tylko alu.
Kierownica jak kto tam woli, ale musiałby być zrobiony na low rider'a z szerokimi felgami, czyli custom. Taką kierownicą lepiej samemu zrobić, zawsze taniej .

Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Postautor: dawid0402 » wt 12 mar, 2013

Asz miło popatrzeć :)

wójo
Praktykant
Praktykant

Postautor: wójo » śr 13 mar, 2013

fajne fajne, oby wiecej takich pojazdów, honda jak na 2000r wyglada tragicznie ale warto ratowac oryginał.

adrol

Postautor: adrol » śr 13 mar, 2013

Hondy monkey są popularne w UK szczególnie w londynie gdzie jak jesteś w stanie nietrzeźwości zamiast zostawiać samochód gdzieś to przyjeżdża koleś na małej Hondzie rozkłada ją i wrzuca do bagażnika następnie odwozi pod dom i ty mu płacisz, dlatego są rozkręcane, aby zmieściły się w każdy samochód, a że pracownicy nimi jeżdżą to za bardzo nie dbają.

Awatar użytkownika
bobby
Uczeń
Uczeń

Postautor: bobby » czw 14 mar, 2013

adrol pisze:Hondy monkey są popularne w UK szczególnie w londynie gdzie jak jesteś w stanie nietrzeźwości zamiast zostawiać samochód gdzieś to przyjeżdża koleś na małej Hondzie rozkłada ją i wrzuca do bagażnika następnie odwozi pod dom i ty mu płacisz, dlatego są rozkręcane, aby zmieściły się w każdy samochód, a że pracownicy nimi jeżdżą to za bardzo nie dbają.

Nawet chłopaki z Topgear`a w jednym z odcinków wcielili się w rolę takich mototaksówkarzy.

Awatar użytkownika
arteq13
Amator
Amator

Postautor: arteq13 » sob 16 mar, 2013

Więcej wskazuje na to, że moja honda jeżdziła właśnie w takiej firmie, a nie po lotnisku. Może jedno i drugie w swoim krótkim życiu.
A oglądaliście stary Top Gear, bez Clarksona jeszcze, odcinek chyba z 97, cały poświecony monkey'om? :
http://www.youtube.com/watch?v=XnHS1fhz9dM

adrol

Postautor: adrol » sob 16 mar, 2013

Oczywiście już dawno temu, fajne mają motorki z MBUK, tylko ich strona już nie istnieje, chyba zakonczyli działalność, bo zajmowali się głównie japońskimi częściami typu kitaco czy takegawa, a teraza każdy woli zapłacić mniej i kupić chinę, tylko, że koniec końców cały tuning wychodzi tyle co cały silnik japoński.

Wróć do „Nasze motocykle”