• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Najlepszy olej do 4T - Jaki?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Najlepszy olej do 4T - Jaki?

Postautor: kamalik » śr 20 lut, 2013

Witam :D.

Panowie jak niektórzy wiedzą będę robił swapa na silnik STOMP 140ccm3. Mam zamiar dbać o niego jak o własne dziecko. Dlatego chcę też nalać jakiś lepszy olej tylko wiadomo, w rozsądnej cenie. Jaki mi polecicie? Moim drugim pytaniem jest, po ilu kilometrach docierania mam wymienić olej? Następne. Ile docierać ten silnik i jakich zasad się trzymać? Na jakich obrotach jeździć, jakich nie przekraczać itp.
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2013 przez kamalik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Najlepszy olej do 4T - Jaki?

Postautor: dzikilopez » śr 20 lut, 2013

Olej CASTROL GPS 10W40 lub 10W50, przy docieraniu 1sza wymiana 300-400km 2ga po kolejnych 700-800 km a potem co 1500-2000km. Przy docieraniu jeździć spokojnie starając się nie przeciągać na poszczególnych biegach. Szybko dochodzić do 4 biegu. Osobiście polecam zrobić pierwszą "setkę" na bardzo spokojnie, bocznymi drogami i pilnować temperatury. Rozumiem że razem z silnikiem wkładasz chłodnicę?
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Oczywiście, sam silnik zamawiam razem z chłodnicą :). Dodatkowo kupuję jeszcze termometr tablicowy Stage6 tak więc będzie ostrożnie. Najlepiej jakiej temperatury nie przekraczać?

Co myślicie o tym Castrol Power 1 4T ? Mam sklep motoryzacyjny naprzeciw mojego domu, i mają tam ten olej. Brać go? I rozumiem że do silnika mam nalać 900 ml oleju?
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2013 przez kamalik, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » śr 20 lut, 2013

docieraj tak jakbyś jeździł normalnie , tyle że nie katuj i rób częste przerwy , lepiej żeby miał ciut wyższe obroty niż niższe . A olej jak chcesz wydawać kasę to wydawaj :p tylko pamiętaj że to stary typ silnika i spokojnie magnatec wystarczy :)

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Że tak zacytuję mojego ojca:

Kto smaruje ten jeździ.

Pieniądze mam tak więc jutro pewnie po niego skoczę :D. Jedna rzecz z głowy :P.

Zaczekam jeszcze co powie mi adrol odnośnie docierania i temat można zamknąć. Dziękuję wszystkim za odpowiedź, soczki dla Was :D.

adrol

Postautor: adrol » śr 20 lut, 2013

Olej 10w40 motul v300 polecam, dobrze smaruje.
Co do docierania to jak będzie tam olej transportowy, to możesz na nim odpalić, przejechać około 10km i go zlać, nastepnie jakiś w miarę dobry olej 10w40 i po 300km można już zalać docelowy olej i jeździć w miarę normalnie, po 800km można zmienić jeszcze raz olej i potem co 1000km, nie przegrzewać i nie trzymać go na stałych obrotach, w sensie zwalniać i przyśpieszać, nie kręcić też mocno na postoju nie jeździć poniżej 2500rpm, po prostu dobrze go traktować.

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Dzięki wielkie za odpowiedź. Jeszcze jedno ostatnie pytanie. Do ilu kilometrów docierać? 600km wystarczy?

adrol

Postautor: adrol » śr 20 lut, 2013

teoretycznie do 1000km, ale po 500 już można ostrzej pojeździć.

jajowy95
Majster
Majster

Postautor: jajowy95 » czw 21 lut, 2013

a propo oleju mam jedną zagwostke ponieważ wymieniałem cylek i głowice na 72ccm i zalałem olejem, wlałem ok 500ml i na bagnecie pokazuje 3/4 bagnetu, oczywiście zagrzałem silnik i poczekałem aby olej spłynął spowrotem i nie rozumie dlaczego tak mało jest wlane i pokazuje że jest ok

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 21 lut, 2013

DOLEJ !!! 0,5l to do kosiarki sie leje. Do 72ccm 750-800ml ,110- 900 a jak z chłodnica to liter.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adrol

Postautor: adrol » czw 21 lut, 2013

JA zawsze jak dokładnie wypuszczę olej to zlatuje mniej więcej 700ml i tyle samo dolewam, może poprzednio miałeś jakiś gęsty olej i nie wszystko zleciało (według serwisówki co najmniej 600ml się dolewa).
Pamiętaj też, że wykonuje się pomiary tak, żeby moto stal prosto i magnetu się nie wkręca, jeśli dalej będziesz miał 3/4 to po dolaniu ponad stan będziesz miał za dużo oleju i będzie ci go wydmuchiwać.
Do suchego silnika wchodzi 800ml, do silnika z większą pokrywą (coś jak na zdjęciu u góry strony) leje się 900, a z chłodnicą zawsze 100-200ml więcej. Ilość oleju w wyścigowych silnikach się zwiększa poprzez wyrzucenie wałka kopniaka (+100ml).

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kamalik » czw 21 lut, 2013

Adrol czyli do mojego STOMP'a mam wlać 1litr tak? (Z chłodnicą)

adrol

Postautor: adrol » czw 21 lut, 2013

Prawdopodbnie, będzie tam olej transportowy, więc po kilku kilometrach na ciepłym silniku spuszczasz olej (na pierwsze odpalenie bez chłodnicy) i potem dolewasz około 700-800ml i dolewasz tak żeby było na bagnecie nieco ponad stan, wtedy odpalasz i sprawdzasz stan oleju jeśli jest w normie to spoko, jeśli poniżej to uzupełnić

jajowy95
Majster
Majster

Postautor: jajowy95 » czw 21 lut, 2013

być może mi wychodziło że wszystko jest w porządku, ponieważ wkręcałem bagnet.. ale dolałem już 250ml i powinno być wszystko ok

Wróć do „Pomoc”