• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Tuning na wyścig

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Tuning na wyścig

Postautor: choinka » ndz 23 sty, 2011

Panowie skaczcie się kłócić mało mnie obchodzi czy jest przegazówka czy między gaz w motorze teraz jeździmy na 50>125ccm więc nie wylatuj tu z 1000 poza tym speeder jeździł na 600 i jakoś żyje :) Także skończcie kłótnie bo to bez sensu jest. Co do samego tematu musisz powiedzieć gdzie się będziesz ścigał krótki dystans czy długi i wtedy się dobiera zębatki a najlepiej jakbyś miał w domu 13z i 17z wtenczas wybierasz najlepsze przełożenie na dany tor(miejsce wyścigu). Po mojej wypowiedzi nie mówcie że jestem głupi czy coś bo to sensu nie ma, nie gadajcie więcej na to gdzie kto się ścigał bo tu każdemu chodzi o wyścigi uliczne zapewne bo na torze nie mamy za bardzo szans :)

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » ndz 23 sty, 2011

No myślę ż e200ccm od quada wejdzie bez problemu. I taniej wyjdzie niż Lifan 140 i cały jego tuning wyjdzie 1800zł a będę miał tylko 17km . W dodatku silnik będzie obciążony i będzie się psuł a tak będę miał 20KM i silnik nie będzie obciążony i nawet taniej wyjdzie.

Aleks
Uczeń
Uczeń

Postautor: Aleks » ndz 23 sty, 2011

Nie mówcie tu, że po co wam międzygaz skoro nie jeździcie litrami. Takich rzeczy właśnie powinno się uczyć na motorowerach i mniejszych motorach żeby wyrobić sobie taki odruch i nie zabić się po przesiadce na coś większego.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » ndz 23 sty, 2011

ostatnio czytałem opinie fachowców w 2 niezależnych prasach motocyklowych . w nowych motocyklach da się robić redukcję bez wyrównywania obrotów na skrzyni,. jeździł ktoś kiedyś żukiem,bądź innym stary pojazdem? tam owszem ni idzie redukować bez tego ale w nowych moto jak najbardziej.
wracając do tematu. pamiętaj ,że nie tylko sprzęt jest ważny lecz także technika :) radze Ci potrenować po różnych winkach itd. ze stoperem w ręce :)
a dla kolegi Outer to na 600-750 nieraz w życiu jechałem ,na thundercacie do 180 doszedłem i jakoś jeszcze chodze
Ostatnio zmieniony ndz 23 sty, 2011 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » ndz 23 sty, 2011

ej wracać do tematu. technika jest ważna,ale sprzęt nie mniej. jeżeli chodzi o ustawianie moto do wyścigów ,to do tego trzeba mieć wiedzę, stajnie w swoich pojazdach zmieniają w zależności od trasy przełożenia,opony,ustawiają zawieszenie ,wlewają odpowiednią ilość paliwa itd.
to jest wymagająca wiedzy i bardzo kosztowna sprawa.
ale widzę ,że Ty raczej zajmujesz się tym w stopniu amatorskim ,wiec moim zdaniem postaw na przełożenia, raczej neutralne ,z lekkim naciskiem na przyśpieszenie. jeżeli masz miękkie zawieszenie możesz pomyśleć o twardszym ,ale nie wiem czy warto :)

Awatar użytkownika
dyzio0394
Weteran
Weteran

Postautor: dyzio0394 » ndz 23 sty, 2011

Do wyścigów jest wiele ważnych rzeczy tak jak pisze speeder. Ważna jest także waga kierowcy. Do amatorskiej jazdy to myślę, że najlepiej tak jak już ktoś wcześniej wspomniał mieć dwie zębatki jedną 13Z a drugą 16Z i np. zakładasz 16Z tam gdzie będzie ważny v-max, a nie przyspieszenie. Tyle na ten temat. Jak najbardziej polecam polecał bym zmienić amortyzatory z tyłu żeby zawieszenie było trochę twardsze choć w naszych sprzętach i tak nie jest tak złe, bo w simsonie z tyłu amory nawet jak je zalałem gęściejszym nowym olejem to były miękkie.
Obrazek
Moje SalmiÂątko ;D
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Salmo/117212
Zapraszam!!! Komentarze mile widziane, na pewno siĂŞ odwdziĂŞczĂŞ. ;)

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pn 24 sty, 2011

Mnie teraz bardziej martwi czy silnik 200ccm tam wejdzie i czy da rade spawać na tej ramie. O przełożenia się nie martwię, bo tam jest łańcuch 428 

adrol

Postautor: adrol » pn 24 sty, 2011

Międzygaz to chyba każdy robi, nawet podświadomie, przynajmniej tak mi się zdaje,
Co do wyścigów, to najlepiej wycisnąć jak najwięcej KM przy jak najmniejszej pojemności :) silnik powinien się kręcić do naprawdę wysokich obrotów, skrzynia która ma jak najwięcej biegów, opony torowe z prawie zerowym bieżnikiem :) z dobrej gumy w rozmiarze pasującym na felgi czyli tak jak fabryka chciała, koniecznie sety podnóżek, długi i niski zbiornik, pozycja jeźdźca wysunięta nieco do tyłu, wąska i niska kierownica, najlepiej clip-on'y, najważniejszy obrotomierz, i wszędzie szukać dodatkowych kilogramów do wyrzucenia :), napewno przewody w stali, lepsze hamulce, ewentualnie tylko klocki, no a styl jazdy to już broszka kierowcy, ja daxem z mocą 8KM po zakrętach biorę CBR125 15KM , ale zakręty muszą być zestawione ciasno, najlepiej odejść na konfiguracji ciasnej prawy lewy lub odwrotnie i najlepiej żeby było pod górkę ;)

Awatar użytkownika
piczuś14
Amator
Amator

Postautor: piczuś14 » pt 28 sty, 2011

Przeciwsket.. ja stosuje .. uczyłem się tego 1h ale uratowało mnie to przed glebą w zakręcie jak mi auto zajechało..
Międzygaz.. też stosuje .. skrzynia się tak nie męczy i wogule.. lżej biegi wchodzą !!!!speeder gratki za umiejętności
No risk,, No Fun
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » pt 28 sty, 2011

speeder pisze:ostatnio czytałem opinie fachowców w 2 niezależnych prasach motocyklowych . w nowych motocyklach da się robić redukcję bez wyrównywania obrotów na skrzyni,. jeździł ktoś kiedyś żukiem,bądź innym stary pojazdem? tam owszem ni idzie redukować bez tego ale w nowych moto jak najbardziej.
wracając do tematu. pamiętaj ,że nie tylko sprzęt jest ważny lecz także technika :) radze Ci potrenować po różnych winkach itd. ze stoperem w ręce :)
a dla kolegi Outer to na 600-750 nieraz w życiu jechałem ,na thundercacie do 180 doszedłem i jakoś jeszcze chodze

Żuki, Maluchy z 1-szych lat produkcji, Jelcze, Stary nie miały synchronizatorów. Dawało się międzygazy, by zwiększyć obroty silnika.;)
I również skrzynia się nie męczy. ;) Ale teraz,a kiedyś międzygazy miały chyba 'troche' inniejsze znaczenie. ;)
W np. Jelczu wbijałeś 1-ke i się bujałeś. Żeby wbić 2 to trzeba było wcisnąć sprzęgło, redukcja, wyłączyć sprzęgło i jednocześnie zwiększyć obroty silnika, następnie włączyć sprzęgło i wbić 2. ;D
Sorry za mały OT. ;)
HONDA !

2T mooooc xd

http://zyciebikera.blogspot.com/ <-- mĂłj blog. : )

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pt 28 sty, 2011

dokładnie tak. ja już nieraz ganiałem sporym moto ,często dając mu po zadzie że na koło wyrywał i nie zauważyłem ,żebym miał problemy z jazdą ,ale koniec OT z mojej strony :P
a tak wogóle to jak idą przygotowania do wyścigu ?

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pt 28 sty, 2011

Na razie zbieram kasę na lifana 140. I szykuje silnik 110ccm na sprzedasz.

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » pt 28 sty, 2011

To powiedz Dargas, ile chcesz za 110 to może kupie albo 150 lifana
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pt 28 sty, 2011

Chciałbym dostać za 110ccm po przebiegu 200km 450zł

tubiś12
Praktykant
Praktykant

Postautor: tubiś12 » ndz 30 sty, 2011