• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Roznica szkrzyni

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Roznica szkrzyni

Postautor: dawid0402 » pn 31 gru, 2012

Czy jest jakas różnica dlugosci przelozen miedzy ogarem 900 a gb streetem

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Re: Roznica szkrzyni

Postautor: Maciek » pn 31 gru, 2012

to zalezy jakie silniki, ktory rok itp. Ale w większości naszych silnikow sa takie same, chociasz zdarzają sie inne :)
Obrazek

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » wt 01 sty, 2013

Nie można sprecyzować odpowiedzi dla cb...

Różnica może być a nie musi... Brak odpowiedzi wiążę się np z tym, że ogary 900 gdy były jeszcze produkowane w ciągu kilku lat produkcji posiadały co najmniej 2 typy skrzyń...
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
TheStunter
Majster
Majster

Postautor: TheStunter » wt 01 sty, 2013

hmm skrzynie są te same tylko zależy pod jakie kartery:) są na te większe łożyska i mniejsze :) w silnikach co maja taki duzy dekiel od sprzegla cos jak na glownej na forum tu to maja te na grubsze a te co np org łosie co sa takie małe chromowane dekielki to maja cieńsze:) ja już kupiłem skrzynie od łosia i musiałem napawywać na ośki spaw i na tokarce optaczać:) taka sama jest w crossie 125:).... chcesz inną skrzynie może?> chodzi Cie o lepsze osiągi? najtanszy sposob to skrzynia od stompa 140:) ma dłuższą 3:) i 4
ale do 72 nie ma co tego dawac jak juz to 110 i dobierac male przelozenie

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » wt 01 sty, 2013

ale taka skrzynia od np 140,to nie na 50 tylko jak coś to do 110,125 TheStunter,

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Kamil, No przecie pisał chłopak...
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

tomas760
Praktykant
Praktykant

Postautor: tomas760 » wt 01 sty, 2013

w każdej skrzyni 50ccm SA takie same zębatki biegów tylko SA inne przełożenia na sprzęgle i tym wielkim kole zebatym. mam 2 silniki i koła SA ROŻNEJ WIELKOŚCI NO I OCZYWIŚCIE INNA DŁUGOŚĆ SKRZYNI

Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Postautor: dawid0402 » wt 01 sty, 2013

Chodzi mi o ogara ze skrzynia 1 gora reszta dol

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

tomas760 pisze:w każdej skrzyni 50ccm SA takie same zębatki biegów

pier**lenie o szopenie... za mało jeszcze tych silników rozebrałeś...

dawid0402, zgadza się... wszystkie ogary miały 1 w dół reszta w górę... ale nie wszystkie posiadały w zależności od roku produkcji miały różne łożyskowania i wielkości kół zębatych a tym samym ilości zębów kół zębatych na poszczególnym biegu...

Przykładowo jeśli chodzi o same długości biegów ogar 07 na 4 biegu rozwijał mniejszą prędkość niż na 3 ze względu na to że miał 4 jako nadbieg którego silnik i tak nie był w stanie uciągnąć... w ogarze 08 już tak nie było i 4 wchodziła normalnie... któreś to modele miały dłuższą 1 i 2 a drugie krótszą już nie pamiętam które w porównaniu z którymi bo już w tym nie siedzę tak jak kiedyś...

Także niestety nie znajdziesz konkretnej odpowiedzi jeśli nie powiesz o jakie łożyskowanie ci chodzi i o jaki rocznik ogara...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Postautor: dawid0402 » wt 01 sty, 2013

Założyłem ten temat bo znajomy ma ogarka i wydaje mi sie ze 1 i 2 ma dluzsze niz w moim gb streecie.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

bardzo prawdopodobne, że macie różne skrzynie ;) Jeszcze popatrz na zębatki... ale ja myślę że skrzynię macie różne...

Możecie mieć różne zębatki napędowe, ale to by mu wydłużyło wszystkie biegi jeśli miał by zębatki na prędkość co dla zachowania równowagi musiał by on mieć dłuższe 1 i 2 a krótkie 3 i 4 bo rozumiem, że na 3 i 4 nie odczuwasz zauważalnej różnicy... jakaś tam jest no bo wiadomo masa pojazdu itd... ale nie, aż tak znaczne...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

ziomalo2010
Majster
Majster

Postautor: ziomalo2010 » wt 01 sty, 2013

dolacze sie do tematu otoz rozbralem dwa silniki rozne 139fmb(2008r.) i 139fmh(podajze) i ten drugi ma inne lozyska itp. .... ktora z tych skrzyni jest zatem lepsza??
Najlepsza muzyka to ryk silnika ;)

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

ziomalo2010, trudno określić w tym silniku które łożyskowanie jest lepsze... gdyby to było takie oczywiste wybrali by raczej jedno... Ta skrzynie nie przenosi gigantycznego momentu obrotowego to łożyska na ogół spokojnie wytrzymują...

Natomiast z powodów osobistych ja wolę łożyska kulkowe od igiełkowych :)

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Mechaniczne”