• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pojedyncze pytania

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
adrol

Re: Pojedyncze pytania

Postautor: adrol » śr 26 gru, 2012

można tylko musisz mieć specjalne narzędzie, ja tego nie robiłem nigdy, tylko jak wkładałem inne łożyska to dałem to do kolesia co robi wały i mi to zrobił.

Awatar użytkownika
makos9633
Specjalista
Specjalista

Postautor: makos9633 » śr 26 gru, 2012

Ostatnio założyłem temat odnośnie felg od Hondy CB500 i jakie opony. Otóż mam jeszcze jedno pytanie,a nie chce zakładać nowego tematu. Lukas995 napisał że, 130/80 wchodzą, a czy się 120/70 i czy na przód można dać np. 100/80 ? I czy te felgi podpasują pod wahacz i lagi z chińczyka czy nie bardzo ? I czym się różni ten drugi rozmiar ? 80 - 70 itp.?

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 26 gru, 2012

Podpasować nie wiadomo... Zapewne od razu nie.. trzeba by pewnie dorabiać tulejki/podkładki by wszystko dobrze skręcić ;)
O ile nie są szersze to zawsze można ja włożyć ;) Bez przeróbek na 98% nie wejdzie...

makos9633 pisze:I czym się różni ten drugi rozmiar ? 80 - 70 itp.?

Profil opony... Tzn wysokość ;)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 26 gru, 2012

Nie chce mi się tłumaczyć o profilach opony. Generalnie to są % szerokości opony. Dużo jest tego na googlach. wystarczy wpisać "rozmiary opon" i znajdziesz coś.

adrol

Postautor: adrol » śr 26 gru, 2012

Szerokość felgi jest przystosowana do odpowiedniego rozmiaru, osobiście jak zawsze daję to ewentualnie większy profil np. w r1 jak miałem 190/60 (oryginalnie 50 chyba jest) to się fajnie jajkowata zrobiła i latało się o niebo lepiej po zakrętach, dlatego jak już to wyższą nie szerszą niż fabryka pozwala :).

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » czw 27 gru, 2012

lekko mówiac w takim razie mam troche przeje. dlatego, że ułamał mi sie ten bolec pokrywki zebatki z wałka rozrządu jak to ściągnąć ? jeśli tej zebatki z wału nie idzie ściągnąć to moze byc ciezko ze sciaganiem głowicy/cylindra a silnik rozłozyc musze.

pomocy help me

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Postautor: Maciek » pt 28 gru, 2012

Biegi podczas wbijania wchodzą lekko jak redukuje to b.cięzko ( trzeba porzadnie siły uzyć ) wiecie czym to może być spowodowane? Sprzegło redukowałem na rózne sposoby, olej jest po przebiegu 3,3k km, ale to raczej nie jego wina skoro tylko przy redukcji cięzko wybić bieg, wie ktoś moze oco tu chodzi? ;/

Jakby ktoś miał taki problem to niech najpierw sprawdzi czy na tym wałku co wychodzi z silnika do wajchy zmiany biegów nie ma zadnej rdzy,brudu i czy nie przymarzł tam snieg, ja umylem to miejsce i juz jest ok :)
Obrazek

adrol

Postautor: adrol » pt 28 gru, 2012

KamelMKS, Jaki bolec Ci się ułamał, jeśli od pokrywki rozrządu to co to ma wspólnego z zębatką na wale?

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » pt 28 gru, 2012

a no to, że nie ściągne łańcuszka rozrządu a co za tym pójdzie głowicy i cylindra

bo przy wale nie przełoze tego łancuszka przez czop wału żeby zszedł, i nie otworze równiez bezinwazyjnie tej pokrywki bez tego bolca

a mozna taka pokrywke kupic nowa do zong 125 ?

adrol

Postautor: adrol » pt 28 gru, 2012

Nie czaję, normalnie odkręcasz tą pokrywkę (śruba przechodzi przez całą głowice i jest obok świecy) następnie odkręcasz 3 śruby na wałku rozrządu (klucz 9) i masz już luźny łancuszek. Jeśli chodzi Ci o ten małe bolec wystający na bok (widoczny z zewnątrz) to teoretycznie nie jest on nawet zbyt potrzebny.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » sob 29 gru, 2012

Witam

potrzebuje link do trybu drugiego biegu silnik zongshen 125

dzięki z góry.

http://allegro.pl/tryb-kolo-2-go-bieg-u ... 45135.html

??
Ostatnio zmieniony sob 29 gru, 2012 przez Fast, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 29 gru, 2012

KamelMKS, musiał byś w swojej starej skrzyni zobaczyć, czy mają po tej samej stronie i o tych samych wymiarach sprzęgła zębate...

Raczej ilość zębów jest inna no ale nie powiem czy ogólnie by pasowało...
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » sob 29 gru, 2012

a cała skrzynia nowa będzie pasować z FMB 50cc ??

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 29 gru, 2012

Zależy od silnika.
W silniku fmi masz 1 łożysko kulkowe i jedno igiełkowe a w fmb jest różnie... Jest tak jak w fmi lub np 2 łożyska kulkowe na jedną połówkę...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

adrol

Postautor: adrol » sob 29 gru, 2012

Zmierz wałek zdawczy (tam gdzie masz zębatkę) i jak ma 17mm średnicy to prawdopodobnie pasuje od FMB, jeśli 19mm to trudno. Tak z ciekawości co Ci się stało z 2 biegiem, tryby wysczerbione?

Wróć do „Pomoc”