• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

FULL CROSS ?

Zaprezentuj swoją maszynę
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

FULL CROSS ?

Postautor: michau_ek » wt 09 paź, 2012

Projekt FULL CROSS na chińskich podzespołach? czy to w ogóle ma prawo bytu? ZOBACZYMY !

No to zacznijmy od początku, kupno troszke zdekompletowanego,nie zarejestrowanego, nie odpalającego ale co ważne - taniego Kingwaya Yamasaki. Nie oszukujmy się - w serii wygląda jak gówno (nie obrażając innych użytkowników, to tylko moje zdanie), w ogóle mi się nie podobało, lecz to co przemawiało mi do rozsądku to jego wielkość - koła 21 i 18, taki sam jak najnowsza Yamaha DT na crossowych kołach, duży + dla motorka, dla mnie plusem było też to, że miał silnik 139 FMB, przy którym już coś tam potrafie zrobić, wyregulować czy wymienić niektóre rzeczy. Dodam, że wylicytowałem go za grosze na allegro :)

jakaś fotka:

Obrazek

Co było do zrobienia zaraz po kupnie ?

- przebita dętka przód,
- niedziałający hamulec przód,
- brak górnego mocowania silnika, (chyba w serii nie było?)
- podnóżek przedni do pospawania,
- rozłączona i trochę przekombinowana instalacja elektryczna,
- brak mocowań siedzenia,
- silnik nie ma kompresji (na sprzedaż)
- brak linki gazu, linka sprzegła uszkodzona,

Jak wiadomo, 50cc czy 72cc w crossie nie ma prawa bytu, wybór padł na 110cc, bo było tanie oraz jak dla mnie w miarę mocne no i ekonomiczne. Nie było żadnych aukcji, kompletnych silników do 350 zł na allegro, więc kupiłem całego chińskiego crossika 110cc na kołach 14/12, ogólnie całość to trup: hamulec tył nie działa, siedzenie przywiązane drutami, plastików brak, lecz silnik podobno w bdb kondycji - niedawno wymieniany tłok zapewniał sprzedawca. No to w końcu mam wszystko co mi potrzebne zakupiłem - kompletny silnik z gaźnikiem i instalacją ułatwił mi zadanie. Fotek crossa nie mam, bo już leży rozłożony.

Na chwile obecną czekam na kuriera z linką sprzęgła oraz łańcuchem i mogę zabierać się za składanie 2 kupek złomu w 1 w miarę ogarniętą całość.

Plan jest taki: maszyna do katowania w pobliskim lesie, po polach, bez dokumentów, tak skonstruowana aby przy wywrotce nic specjalnie się nie uszkodziło.

Myślę, że na dniach to poskładam i dodam więcej fotek.

fake4r

Re: FULL CROSS ?

Postautor: fake4r » wt 09 paź, 2012

Co zamierzasz dokładnie w nim przerabiać? Jakieś crashpady ? Klatkę ?
Z doświadczenia wiem że jak będziesz katował po polach to koła pójdą zaraz bo są robione z gównolitu jakiegoś, jeszcze jak są nie dociągnięte szprychy to tylko kwestia czasu.
Po za tym powinien w miarę jeździć, rama raczej wytrzyma chyba że będziesz skakał na nim to wtedy może już nie.
Powodzenia.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » śr 10 paź, 2012

No właśnie ja nawet warunków nie mam aby mocowanie dospawać a co dopiero coś konkretniejszego.. jako tako ufam tej chińskiej myśli technicznej, więc mam zamiar wycisnąć z niej ile się da, nie patrząc na straty - dałem niewiele - dużo nie stracę ;)

@ postęp w pracy?

-zamontowane siedzenie (mocowania były urwane )
-przygotowanie materiałów pod prowizoryczną instalacje świateł...

fotki tak jak stoi w garażu..

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 10 paź, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » czw 11 paź, 2012

michau_ek, Bez tych plastików to tak na 1 focie lekko chopka przypomina :D

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pt 12 paź, 2012

nie wiem czy kogoś to interesuje.. bo w temacie tłumu nie ma ALE jestem po pierwszej przejazdzce, po pierwszej glebie, z silnika cieknie olej, hamulca przód nie ma, a ja mam taki banan na twarzy że hej ho <lol> <lol> <rotfl>

kawałek pola... a tyle radosci mi dał, jezdzi się super, krecenie bączków, wchodzenie bokiem w zakrety (chyba tak to sie mówi?), jazda po nierównościach i w ogóle jestem w niebie. naprawde bardzo fajnie się jezdzi..

co do kwesti mechanicznej, jest już troche gorzej - bardzo nie miły sprzedawca zataił przedemną pewien fakt - pęknięty karter - i to w takim miejscu... ni załatać, ni zakleić.. tylne mocowanie silnika... poprostu kawalek pokrywy był wyrwany cały, widok na skrzynie, wałek zebatki zdawczej mam elegancki ;] było wszystko ładnie zaklejone, lecz po ostrzejszej przejazdzce się odkleiło (a co najlepsze, to chyba byl klej na gorąco? ) mam poxiline, może jakoś połatam to tak aby mi cały olej nie spieprzał , a na ferie pobawie się w mechanika i wymienie uszkodzony element (jeśli się nie uda.. to szukam kolejnego silnika, bo takiej frajdy nie odpuszcze, nie zwarzając na pieniadze;) )

łańcuch dobrze naciągnięty się nie ślizga a spada tylko wtedy, kiedy moto będzie w pozycji poziomej i cały czas będzie kręciło kołem na 1 szym biegu na max obrotach..., linka sprzęgła pasuje, zostało ogarnąć elektryke, detke, hamulec (karter <wnerw> ) i jest 100% sprawne crossiwo :D

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pt 12 paź, 2012

<brawo> <brawo>

Fotki dawaj :D

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 13 paź, 2012

dziś pierwsza jazda po lesie, założony zadupek - wg mnie o niebo lepiej.

Obrazek

nie mam zamiar konczyc sezonu, a litr oleju na 2 dni to za duza cena aby jezdzic tym chinczkiem, silnik na sprzedaz (moze ktos kupi z forum? ), szukam innej 110tki/125tki byle tanio i sprawna,bez wycieków itp.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » sob 13 paź, 2012

Moim zdaniem daj du** wyzej bo to wyglada jak czoper

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

jakis pomysl na to? ma to regulacje amorka? przedłużke by szło do tego zapodać?

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » sob 13 paź, 2012

michau_ek, z tego co czytałem to użytkownik polo zrobił do Yamasakiego przedłużkę, poszukaj w jego temacie :D

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

przestudiowałem cały temat o jego Yamasaki, ogólnie podobało mi się to moto w jego wykonaniu, przeróbki fajne, lecz ja nie dam rady tego ogarnąć, nie mam nawet spawarki aby wyspawać mocowanie silnika a co dopiero jakieś przedłużki własnoręcznie robić :P

plany: może bardziej "wygiąc" (do góry ustawić) ten plastik z lampą? taką wizje miałem przeglądając temat Pola, napewno zamalować napis kingway na siedzeniu, założyć lampe przód i jakiś błotnik kupić typu polisport, bo jak mam jezdzic z tą "rynną" to mnie szlag trafi :) zobaczymy od chęcia i funduszu, bo silnik się sam nie kupi.

Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Postautor: michal14 » sob 13 paź, 2012

To jak nie masz spawarki to popatrz na allegro za jakimś dłuższym amorem np ten http://allegro.pl/cross-yamasaki-110-na ... 02007.html

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » ndz 14 paź, 2012

Cieszę się, że moje moto komuś się spodobało :D
Tylny plastik da się lekko podnieść, ale będzie to średnio wyglądało, bo du** będzie zadarta do góry. Daj dłuższą śrubkę centralną, a pod plastik wstaw jakąś tulejkę, czy coś. Ja efekt podniesionego tyłu osiągnąłem przez pocięcie tylnego błotnika (na fotkach od boku widać o co chodzi). Proste i efektowne <lol>
Do przedłużki nie trzeba wiele roboty. Ja pierwszą przekombinowałem, ale drugą zrobiłem w 10 minut z kawałka rury kwadratowej.

Oryginalny amortyzator ma chyba 270mm rozstawu otworów. Dasz amor o ok 2cm dłuższy, to tył podniesiesz o 10-15cm- dużo :D
Ostatnio zmieniony ndz 14 paź, 2012 przez polo, łącznie zmieniany 1 raz.
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » ndz 14 paź, 2012

to się zobaczy, co będzie - narazie priorytetem jest silnik, później będę zajmował się wizualką.

jakby były jakieś przdedłużki do kupienia to bym kupił na pewno :)
Ostatnio zmieniony ndz 14 paź, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » ndz 14 paź, 2012

Najlepiej byłoby kupić inny amortyzator, bo ten w teren się nie nadaje :/ Ja nie wymieniam tylko dla tego, że śmigam 50 las/ 50 asfalt. Na drodze idzie przyzwoicie, ale na dziurach prawie zero tłumienia.
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

Wróć do „Nasze motocykle”