• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

4t china vs. 2t power

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: 4t china vs. 2t power

Postautor: choinka » sob 15 wrz, 2012

Japonia ciągle udoskonala ten silnik i już podobno tyle oleju nie bierze.
n0r3k, 2-2.5 już swoje zrobi :P I to nie było montowane przypadkiem 1,4 a nie 1,3 w mazdach? :P

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » sob 15 wrz, 2012

Było w rx7 i rx8 :D
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

adrol

Postautor: adrol » sob 15 wrz, 2012

Wolałbym 125 4t niż w 2t, a że mam prawko to wolałbym 400 r4 albo 600 czy nawet 1200 nie robi mi to ważne żeby się nieźle odpychało, 2t jedynie coś takiego jak Honda rs125 jako eksponat, a jak chce moc na 50 to bym do daxa wsadził silnik 25KM i by starczyło ;).
Silnik Wankla to ciekawa sprawa, niska masa obrotowa, ogólnie wysoka wydajność. Było suzuki re5 z wanklem. Najpopularniejsze wankle to renesis z rx8 (prawie 300km z 1.3 wolnossącego, ale ogólnie kupa niedopracowany) najlepsze są uturbione seryjnie rotory z rx7 FD3S, w japoni biorą dwa takie silniki i składają w jeden co daje 2.6l wankla na 4 rotorach (na yt mad mike w rx7) jest to coś szalonego, a przy obecnych uszczelniaczach spalanie oleju nie jest już takie duże. W codziennym użytku bez sensu nie wyobrażam sobie kolejnej generacji priusa z wanklem, ale w sportowych samochodach ma to jak najbardziej prawo bytu, ze względu na małą wagę z dużą mocą i dobrą charakterystykę i przy dobrych częściach awaryjność jak zwykłe R4, w motocyklach było mało takich prób i było to w latach 70-tych, teraz taki projekt mógłby być ciekawy.
W przeciwieństwie do 2t ma więcej plusów. 2t w porządku ale tylko tam gdzie sobie dobrze radzi czyli motocross i młodzież z kasą.
Jeszcze wracając do małych motorków, to wolałbym ns-1 niż nowego chinola, bo czerpię przyjemność z jazdy, co nie zmienia faktu, że wziąłbym Hondę 4t i stuningował :D

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » sob 15 wrz, 2012

adrol pisze:moc na 50 to bym do daxa wsadził silnik 25KM

Jakim cudem wycisnąłeś tyle KM z 504t?

Dla mnie motocykl musi być lekki i umiarkowanie mocny. Nie tylko KM się w życiu liczą ;P Dla tego jakieś lekkie SM 450 4t dawałoby radę. Z drugiej strony ciary mnie przechodzą, jak sobie wyobrażę ile frajdy daje 250 2t przy ok 100kg wagi :D Ja kocham czterosuwy za charakterystykę oddawania mocy. Jadę przykładowo Katem 525 powyżej setki, a on i tak idzie gzem, bez redukcji na koło :D Dwusuw o ile nie jest na wysokich obrotach, nie zrobi tego. Wydaje mi się, że obecnie silniki 4t są ta dopracowane, ze (niestety) biją na głowę paliwożerne dwusuwy. Co do trwałości... W wyżyłowanych jednostkach 4t jest ona niewiele większa od dwusuwów ;)
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » sob 15 wrz, 2012

ja tam prawka nie mam ,wole latać 4t bez bo i tak mandat wyniesie tyle ile zalać musiałym w 2t <lol>

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » sob 15 wrz, 2012

W wyżyłowanych jednostkach 4t jest ona niewiele większa od dwusuwów ;)

Wyżyłowany 4t to praktycznie każda 600 ccm z mocą 110 koni, czy litr z mocą podchodzącą do 200 koni. Były przypadki, że takie silniki robiły bez problemu po 150 tysięcy km.
Żeby 4t padł po 5-15 tyś km(zależy od silnika 2t, te wyżyłowane robią po 300 km w terenie i koniec), musiałby mieć dobre 350 koni na litr pojemności.

moc na 50 to bym do daxa wsadził silnik 25KM

Z 50 ccm, 4t jednostki aż tyle nigdy nie wyciśniesz. ;)

Wiecie słyszałem że chińczyki są bardziej awaryjne niż ditechy :D

Jeden chińczyk to silnik bmw, drugi to ybr, trzeci to romet k125 i inne 157fmi, czwarty to baotian z supermarketu. Twierdzę, że pierwsze 3 wytwory są mniej awaryjne od każdego markowego 2t, ten ostatni to kwestia szczęścia, chociaż od ditech to wszystko jest mniej awaryjne.
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » ndz 16 wrz, 2012

Outer ty miałeś już z 2 miliardy motorów bo o jakim nie napisze to i tzr miałeś i dt i rometa i teraz fazera to pewno ditecha też miałeś że się wypowiadasz o jego awaryjności ?
O chinczolach typu romet każdy kto nimi nie jeździł mówi że awaryjne w cholere. A ty mówisz o awaryjności ditecha a ja powtórze mój kumpel ma srkę na ditechu przeleciał nią 14k km ogólnie motor ma 18k km przebiegu i jedyne co wymieniał to opony :D i wariator na multiwara :D
Ostatnio zmieniony ndz 16 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 1 raz.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » ndz 16 wrz, 2012

carlos, mówisz o aprili di tech ?
Otóż kolega kupił za grosze 800zł w opłakanym stanie . Musieliśmy zmienić głowicę bo miała zerwany gwint . Nie wspominając już o wtrysku , który jak się zjebie to mały wydatek to nie jest . Części do di techa w Polsce brak , jak już są to ceny porażające ( bynajmniej dla tych którzy przyzwyczaili się do tanich chniskich czesci <troll> ) . Ogólnie szczerze odradzam wtrysk w piździkach bo samemu raczej tego nie zrobi , a swoje kosztuje . Chociaż na rzecz wtrysku przemawia małe spalanie i całkiem dobra moc jak na pizdzika :)
<troll>

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » ndz 16 wrz, 2012

ditecha też miałeś

Nie nie miałem, słyszałem tylko o awaryjności, poza tym co mnie obchodzi jakiś nędzny, prosty i żałośnie nieudany, porzucony wtrysk od aprili.
Ale miałem też zetkę 50, czyli razem z tzr 50, dt 50, k125, varadero 125, fzs 600 i zetką jest to 6 motocykli i motorowerów. <szok> (zetkę teraz ma ktoś inny, 11 tyś km i going strong)

I o chińczolach typu skutery rometa mogę powiedzieć, że są awaryjne, ale romety k125 i romety 150/125 z silnikami 50 specjalnie pod kartę motorowerową (zetka) są nie do zajechania. W sumie każdy naked z ramą od suzuki gs jest trwały i bezawaryjny, popytaj się na forum tych co mają te motorowery. <okok>

No ja przeleciałem 20 tyś km to nawet żarówki przedniej nie wymieniłem, ale wymieniłem tylną lampę na led. Brawo dla komlegi, że przejechał 14 tyś km, ale to jest praktycznie dotarcie sprzęta i jak by mi się miało coś zepsuć po takim przebiegu czy to w zetce, czy w k125 to bym to wypierdzielił na złom.

Nie o tym był temat.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Jak się kupuje coś za 800złoty i wymaga stanu idealnego...

Moim zdaniem robiąc test. Bez żadnych przeróbek bo się zaraz rzucicie że to się wymieni tamto zmienie. To TZRka zjada Zetkę czy inne chińczyki. . Mój kumpel ma tzrkę i jeździłem nią tyle co i moim zumico praktycznie :D.

Hamulce TZR, Zawieszenie TZR, Osiągi TZR i tutaj :) am6 do 7000 szła praktycznie tak jak 50 a po 7000 8 kucy zjadało 50cc w 4t. Więc elastyka do 7000 taka sama jak w chińczyku a po 7000 lepsza. Spalanie CHINA, Ogólny rozrachunek TZR.

Kwestia Silnika 2t-50cc vs 50cc 4t
Kwestia awaryjności hehe nikt mając 13lat nie zamierza kupić motorka na lata. Yamaha nie padnie przez 20k km a po 20k km no cóż remont. Tyle że tak jak w moim wypadku to robię koło 4k na sezon czyli spokojnie do 18stki mi yamaha by wystarczyła a potem w obieg niech kto inny się martwi. W tym rozrachunku motoru dla małolata jeżdżącego za kasę rodziców na kartę wygrywa tzrka. Jasnę że można kupić silnik 110 czy 125 i zrobić swap do chińczyka, ale można też kupić kit metrakita :D 110 cc i wtedy śmigać 140-150kmh. Tylko że ja mówię tutaj o pełniej serii.

125 2t vs 125 4t
Tak samo jest w wydaku motorka na a1. Kupujesz motor na 2-3 sezony bo robisz prawko na pełna A. Więc 2t nie zdąrzy się wyeksploatować (mówię o moim przypadku 4k km na rok) A jeśli chodzi o zestawienie mocy 2t do 7000rpm tyle mocy co 4t a po kolejny bucik. I nie gadajcie mi że nie jeździ się powyżej 7000rpm i coś tam że się nie wykorzystuje tego bo kiedy jeżdże moim 2t to rzadko poniżej 8k rpm spadam na 2 jeżdże 70 kmh i gitara :D

Podsumowanie walki w pojemnościach 50-126cc
Ogólny rozrachunek. Nie ciśniesz powyżej 7000rpm. Spalanie zbliżone to 4t moc także. Ciśniesz ponad masz bonusa w postaci większej mocy. Tak moim zdaniem wypada porównanie 2t vs 4t kiedy mamy doczynienia z tą samą pojemnością i ograniczeniami prawnymi. Jeżeli jednak mamy pełne prawo jazdy A. To nie ma sensu bawić się w 2t bo można zamiast 2502t kupić 500 4t mniej palącą i z podobną mocą. Ja w przypadkach opisanych powyżej wybrałbym 2t. Chodzi też o to że do tych 7k rpm mają moc taką jak 4t więc i elastyka jest podobna. Oczywiście Outer się ze mną nie zgodzi ale jak pisałem punkt siedzenia zmienia punkt widzenia i takie dylematy powinny być roztrzyganę wg. kryteriów obieranych przez indywidualną osobę, która wie czego chce. W moim rozrachunku wygrywa tutaj 2t i w klasie 50cc i w klasie 125.

CBR 250rr legendarne 4t ??
Otóż silnik Hondy CBR 250rr to fajna sprawa. 4 cylindry w rzędzie 16 zaworów przy pojemności 250cc=lekkie tłoki itd. = wysoko kręcący się silnik. Jednak spalanie 10l/100km wg. danych technicznych. Dlaczego takie duża a bo silnik trzeba targać pomiędzy 10k rpm a 14k rpm czyli między max momentem a mocą co sprawia że 4 cylindry przy takich obrotach muszą łykać dużo paliwka.
250 4t 16v r4 vs 250 2t v2
Porównanie z rs250. Tu ciekawe rska pali 10 litrów. Ma 2suwową 2cylindrową Vke. Moc około 70 koni przy mocy 45 od Hondy wypada całkiem nieźle. Dźwięk no tutaj oddaje hołd r4 hondy. Jeżeli mamy pełna A i uparliśmy się na 250cc to mamy trochę nie pokoleji w głowie jeżeli chcemy wybrać którykolwiek z tych motocykli. Yamaha r1 pali tyle co one :D

W sporze między 2502t a 2504t(Honda CBR250rr) znów roztrzygnięcie sporu jest zależne od kierowcy. Jeżeli chce śmigać max 2sezony i zmienić motocykl niech wybierze rs250. Można się z nią nieźle pobawić. A co z Hondą. Jeżeli ktoś lubi dużo jeździć i kocha dźwięk rzędowych 4 a nie chce odrazu pakować się na 400cc albo 600cc niech wybierze Hondę. Zabawy z tak wysoko kręcącym silnikiem też jest co niemiara a 45 koni to nie jest aż tak mało.
Jednak w wypadku klasy 250cc. Wybrałbym... Kawasaki ninje 250. Rzędowy twin 4t :D ekstra niskie spalanie 4literki. Koników mniej bo tylko 33 ale dużo niższe koszta eksploatacji a "motorbajki" w pojemności 250cc są raczej dla ludzi którzy chcą poznać świat motocykli i wprowadzić się jakoś w niego nie koniecznie zaczynając od litrowego ścigacza więc raczej 33km na początek wystarczą.

5002t vs 5004t
Hmh... Klasa 500cc wymarła dawno temu jeśli chodzi o 2t. A bo i paliło to wiadro za wiadrem a w baku powstawało tornado a i też nie dawało rady 1000cc 4t.
W tej klasie nawet nie ma co rozpatrywać. 500 2t to klasa typowo sport. A w 4t to raczej turystki typu Er500 czy gs500.

5002t vs 1000cc 4t
Klasa 500 2t zmarła zanim się narodziła nie ma co porównywać :D jednak 2t w 500cc nadal biorą udział w różnych wyścigach i z powodzeniem stawiają czoła większym pojemnością w 4t :D

Teraz część z której ucieszy się Outer <tak>

110 4t china vs 502t japan
Tutaj porównuje tylko silniki. Tak jakby były w takiej samej ramie. Bo wiadomo że wybrałbym sztywniejszą ramę z lepszą zawiechą i hamulcami czyli japonie.
W tym przypadku. Chińska 110cc to moc 8 koni przy 8500obr. skrzynia 4 biegi. Moment obrotowy ?? brak danych.
Skrzynia
6 przełożeń kontra 4. Niby powinienem wybrać am6 :D ale nie zrobie tego dlatego że w 50cc 6 biegów przy takiej mocy to strasznie dużo machania fakt w fmb przydał by się 5 bieg ale i tak daje radę i na v max i na przyspiechę dzięki dłuższym przełożenią.
Ogólnie.
W ogólnym rozrachunku. Wygrywa china. Biorę pod uwagę ocenę większości forumowiczów bo ich legendy i podania ludowe mówią że chińczyki potrafią być bez awaryjne. Mi 4 razy wypaliło zawory przez 2k km w silniku 110. Jednak możliwe że trafimy na super bez awaryjny egzemplarz wtedy wytrzyma siłą rzeczy dłuzej od 2t. Elastyczność na plus dla chin spalanie dla chin ogólnie tutaj wygrywa china. Jednak gdy wpakować metrakita do am6 :D wynik byłby zapewne inny.

702t vs china 110/125 leżące.

Tutaj rozrachunek jest o tyle inny że jeśli chodzi o osiągi mizdrzącą przewage ma 2t. Wszystko zależy jaką 70cc się wpakuje. Ja biorę pod uwagę stage6 sport pro mk2 bo mój kumpel ma takie coś w swoim piaggio. O dziwo spalanie na tym cylu to koło 5l przy oszczędzaniu koło 6 pałowanie samemu :D a pałowanie w 2 osoby to aż 7 litrów. Jednak moc rzędu 17koni(dane producenta) jest bardzo kusząca i mnie by skusiła :D.

Simson s51 50cc vs Gb street 50
Wygoda dla simsona. Brak wibracji simson. Spalanie 2-3 litry vs 1,8-2,5 (moje dane miałem 50cc 4t) różnicy za dużej nie ma. Hamulce wygrywa GB. Wygląd dla GB. Bez awaryjność cóż standardowe 20k km 2suwa vs ile taki sinik wytrzyma?? (ja swój zatarłem po 2000km) Wyścig. Tutaj w gre wchodzi głównie masa. Simson dużo lżejszy i lepiej wkręcający się na obroty robił moją 50cc jak chciał. V max simson wg licznika mojej cagivy 75kmh z górki z wiatrem. Gb street kumpla 70 w tych samych warunkach. :)

Simson s51 (kr-51) vs Kinroad Sprinter 72 gaźnik 19mm
Tutaj spalanie praktycznie identyczne. Jeśli chodzi o wyścigi na zębatce z przodu kinroad przyspiesza równo z simsonem kr51 na v max wygrywa.
Tu filmik może nie o wyścigu ale widać urywki wyścigu na 400m simsona kr51 z sprinterem :D

http://www.youtube.com/watch?v=XG6gI6NUk6E

A teraz żeby Outer się nie czepiał. Każde z porównań to moja subiektywna opinia. Z punktu widzenia innej osoby biorącej inne kryteria pod uwagę wyniki mogą być zupełnie różne :D

Outer
Weteran
Weteran

Dodam tylko, że leżące 110 są bardzo awaryjne(nie wiem jak z 125) i jak by nie z tej bajki, bo leżąca 50, jak się nie będzie przy niej kombinować, to będzie jeździć a jeździć.

Porównaj jeszcze sobie jakiegoś 2t z pionową 125, w tych silnikach pierwsze objawy zużycia łożysk pojawiają się po 50 tyś km. i silniki te mają średnio 2 konie więcej od poziomych.

Poza tym dyskusja nie ma sensu, bo ty patrzysz przez pryzmat tylko i wyłącznie osiągów i wyścigów, co kogo weźmie i dla czego, a ja patrze przez pryzmat osiągów/trwałości, prędkości przelotowej, jak najniższych i najpotężniejszych obrotów do jazdy (moment obrotowy) i robienia rocznie 20-30 tyś km. :) Dla tego ciągnie mnie do bandita 12,5 lub xjr 1300.
Ostatnio zmieniony ndz 16 wrz, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

No xjr 1300 to i ja bym chętnie ujeżdżał :D no tak jak mówiłem zależy na co się patrzy.

Nie wiem jak piony 50cc. Ale o pionowych 125cc rometa nie ma co mówić źle :) myślę że koło 60 000 cylek powinien wytrzymać a i koszta ew. napraw niskie. Ogólnie udane jednostki napędowe. Jeśli chodzi o ramę. Sąsiad miał rometa r250 pękła mu któregoś pięknego dnia a jak wiadomo raczej 50latek na czoperze na 1 kole nie śmigał. Mój ojciec ma obecnie r150 to mu chromy odłażą niewiedzieć czemu ale silnik śmiga. Tylko te wibracje ;/ nie patrze tylko na wyścigi.

50 4t przy 3,8 konia pali 2 litry a 50 2t do 7000rpm pali 3,5 litra ale można sobie nim przycisnąć a 4t takiej opcji nie ma.

125 4t przy 12 koniach pali 3 litry a 125 w 2t do 7000rpm 4litry do 7000 ma te 12 koni a po 7k rpm można dołożyć i znowu w 4 takiej opcji nie ma. A różnice w spalaniu kolosalne nie są :D
Ostatnio zmieniony ndz 16 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 1 raz.

Outer
Weteran
Weteran

No 125 w 4t jak nie mają wałka wyrównującego, to wibrują jak cholera. Mają bardzo dużą masę wirującą, która robi też spory moment na niskich obrotach, ale wibracje to największa i jedyna wada tych silników. Mi romet pali 2,5 maksymalnie jeżeli chodzi o spalanie.
Ostatnio zmieniony ndz 16 wrz, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

No np r150 mojego ojca pomiędzy koło 80kmh wibruje strasznie. Zależy też jak się ciska to spalanie zmienia swoje wartości :D. Ogólnie 2t to coś dla mnie. Mieszkam na wiosce nie jeżdżę daleko. Jeżeli miałbym jeździć po mieście to wybrałbym jednak 4t :)

Chciałbym porównać taką 125 pion np z yamahą ybr ale nie mam jak bo nie jeździłem tym :)
Ostatnio zmieniony ndz 16 wrz, 2012 przez carlos, łącznie zmieniany 2 razy.

Outer
Weteran
Weteran

Praktycznie to samo, tylko ybr 125 sporo mniejsze wibracje. No w 157fmi silnik zaczyna szybciej ciągnąć na niższych obrotach i szybciej też kończy ciągnięcie przy 8000 i koniec, a ybr później zaczyna ciągnąć i później kończy. Taka charakterystyka rozrządu ohv w 157fmi.

Wróć do „Off-topic”