• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

4t china vs. 2t power

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

4t china vs. 2t power

Postautor: carlos » czw 13 wrz, 2012

Witam z powodu ostatnich dyskusji na tematy silników 2t i 4t proponuje zacząć dyskusje tutaj.
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: 4t china vs. 2t power

Postautor: Yato » czw 13 wrz, 2012

To zależy do czego motocykl/ motorower potrzebny : )
Jeśli stać Cię na spalanie + ew. remonty to 2t, a jeśli do oszczędnej , spokojnej jazdy to 4t : )

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » czw 13 wrz, 2012

2t w motocyklach typu WSK, JAWA, MZ jest spoko :P
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 13 wrz, 2012

china jest git :P w życiu nie kupiłbym 2t ze względu na ten wysokoobrotowy silnik . jak jadę ogarem to brat nie słyszy nawet tego swojego jazgotu:P

adrol

Postautor: adrol » czw 13 wrz, 2012

4t górą, można dużo samemu zrobić i robiąc taki przelicznik jak na niektórych zawodach czyli 50ccm 2t vs. 85ccm 4t to 4t wygrywa na niezawodność i spalanie oraz przebieg mocy, choć czasami są słabsze od 2t to większa elastyczność wygrywa, do codziennej jazdy zdecydowanie 4t. Wśród małych pojemności nie mając możliwości jazdy motocyklem większym niż 50ccm to jednak wybrałbym 4t + tuning, ale każdy szary człowiek który woli kupić motor i jeździć niech bierze 2t jak zależy mu mocno na mocy.
Mając prawko kat. A nie zależy mi już tak na mocy w małych motorkach, bo jak chce poszaleć biorę 600 czy 750 i po zakrętach można polatać i ponad 200 na prostych do setki w 3s. Czego chcieć więcej przy spalaniu 6l. A dzikość jaką mają zazwyczaj 2t można uzyskać poprzez odchudzenie masy obrotowej w 4t i będzie się szybciej wkręcać ;)
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez adrol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » czw 13 wrz, 2012

Ja dodam od siebie, że większość motorowerzystów jest zależna od swoich rodziców. Więc kiedy rodzice kupują jakieś moto dla swojej pociechy i nie nie mają zamiaru pozwolić na zmianę cylindrów etc., ale z kasą na zupę nie ma problemu to dobrym rozwiązaniem może być np am6 :)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 13 wrz, 2012

zależy co kto woli, czy ma kase na wache. ja zawsze byłęm za 4t, ale teraz doceniam możliwości 2t i mimo spalania waham się co wybrać
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez n0r3k, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » czw 13 wrz, 2012

Gdybym miał zapewnione od rodziców te kieszonkowe co miesiąc, albo 'jakieś tam' źródło dochodu comiesięczne, choćby te 200zł - wolałbym 2t.
Ale, że mnie nie jest stać na to + olej - skłaniam się ku 4t.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » czw 13 wrz, 2012

A mi szkoda trochę ludzi którzy kupują wyj*bane ścigacze 50 za sporą kasę, a później chcą się ze mną ścigacz bo mam china 4t :P :D
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez Olo, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607

Obrazek[/URL]

Motocykl jest bogiem,

prêdkoœÌ na³ogiem

Pal gumĂŞ i szalej,

nie myÂśl co dalej

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 13 wrz, 2012

a poza tym co to za głos ,motocykl musi mieć swój gang ,a nie jak człowiek jedzie to ludzie zastawiają się czy sąsiad kose spalinową odpalił . no dobra może przesadziłem

adrol

Postautor: adrol » czw 13 wrz, 2012

Mi tam akurat dźwięk 2t odpowiada i fajny też jest zapach, ale to trochę konstrukcja nie na nasze czasy, jedynie jako maszyna kolekcjonerska.
Jeszcze zależy czy ktoś woli potężny dźwięk jak wieelkie chopper'y v2 czy bardziej jak cbr250rr :D

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » czw 13 wrz, 2012

w 50 dzwięk powalający nie jest , ale w 125 mi osobiście się podoba : ) szczególnie na wysokich obrotach : )

Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Postautor: michal14 » czw 13 wrz, 2012

speeder, nie przesadziłeś u mnie kiedyś koleś miał jakieś SM w am6 i wydech zmieniony to zawsze się zastanawiałem czy to piła spalinowa czy moto xd A co do tematu to 2t nie zawsze jest mocniejsze u mnie koledzy mają skutery 2x 4t i jeden 2t to 4t i tak ma lepsze osiągi.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 13 wrz, 2012

ogólnie chyba się powtórzę...

kumpel kupił yamahe dt za 6000 zł, niby super fajnie się jezdzi... tylko on nie potrafi przeboleć tego, ze objezdza go chinczyk za 2000 zł (łacznie z kupionym silnikiem 110cc) i za każdym razem wmawia mi, że moje jest chinskie, cały czas sie je***, i wyprzedza mnie tylko dlatego, ze to 110 a nie 50tka, i tekst typu "jakbys mial 50tke" to bysmy sie mogli scigac... spalanie 2,5 litra: spalanie 6 littrów (i nie wmawiajcie mi, że nie spali tyle bo wiem ile spali, przecież widze, jak wlewa 6l do baku i potem robi 100 km wg licznika dziennego i jedzie dolać :) ) no i to ciągłe namawianie, do kupna markowego sm najlepiej yamaha dt, bo jest taka za***ista... (chciałem zmieniać moto na coś mocniejszego, a on proponuje mi słabsze am6....matko.)

ogółem, na chwile obecną mam swojego chinczyka i nsrke 125... szczerze: za ile mogłem zatankowac - zatankowałem, zalałem jakiegoś starego oleju do mieszanki (był jeszcze w dozowniku jak go kupilem) zrobiłem 30 km rozłożonym w połowie motorem ,moc jest super, szybko osiąga 100 km/h ale.... no zatankowałem za 40 zł, oddałem kumplowi litr paliwa, i zostało mi tyle co nic. chciałem kupowac jakas nowsza nsr, znalazłem ciekawa aukcje, wszystko niby ok ale teraz sam nie wiem, czy ja na to paliwo wyrobie :)

wiec przedemną długa droga na zastanowienie, bo z jednej strony ekonomiczny chinczyk z drugiej mocna nsr... co ja mam zrobic?
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 13 wrz, 2012

2t poniżej 125cc to kosiarka, wiadomo, mnie też ostro denerwuje ten dźwięk. ale w 125cc 2t wcale on nie przeszkadza, jest dosyć łądny, a zapach z komina - coś pięknego :D
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Wróć do „Off-topic”