• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wymiana oleju w lagach Enduro Yamasaki/Kinroad

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Sp3r
Majster
Majster

Wymiana oleju w lagach Enduro Yamasaki/Kinroad

Postautor: Sp3r » pt 24 sie, 2012

Witam.
Tak jak w temacie. Od dłuższego czasu mnie irytuje jedna rzecz. Gdy wejdę na motor lagi i dą za bardzo w dół - nie, nie waże ton :D Jak nacisne przedni hamulec i popchne go lekko w tył, to lagi się prostują, położe dłonie na kierownicy i to samo. Rozumiem, że muszą się trochę obniżyć, ale idą za bardzo w dół - także... Jak wymienić w nich olej? Jest to motorek Kinroad, Yamasaki - różni się tylko owiewkami, reszta to samo. Jak wymienić - ściągać wszystko muszę, czy wystarczy, że odkręcę śruby i podniose przód. Drugie pytanie zaś... Jaki olej wlać?

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Re: Wymiana oleju w lagach Enduro Yamasaki/Kinroad

Postautor: EDEKNWZ » pt 24 sie, 2012

ja chciałem założyć gumy na lagi przednie to powiem Ci że roboty to było od ujaa :p

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 24 sie, 2012

Sp3r, po primo ściągasz przednie koło i całe lagi wyjmujesz z półek
po 2 odkręcasz delikatnie górne nakrętki (tylko ostrożnie bo pod nakrętką jest sprężyna lub tuleja a pod tuleja sprężyna która może coś wystrzelić i lepiej to robić ostrożnie)
Gdy odkręcisz nakrętkę to wyjmujesz wszytko z lagi... sprężynę, podkładkę i tuleję jeśli jest...
Następnie nad jakimś pojemnikiem odwracasz lagę i ściskasz, a następnie "prostujesz" lagę i tak aż większość oleju nie wycieknie...
Musisz odmierzyć ile oleju było na lagę...
pewnie będzie od 100-200ml na lagę więc możesz kupić 500ml oleju...

I tu jest taki tyci problem bo nie wiadomo czy lać tyle ile było czy lać więcej...
Nie wiadomo jakiej lepkości skośno okie dziady lały tam olej... 5 lub 10W

Ja bym ci proponował bez oleju skręcić lagi... założyć na motor... wlać tyle ile było oleju skręcić i zobaczyć jak chodzą... gdy będą wciąż zbyt miękkie stopniowo dolewaj dokładnie tyle samo ml na lagę... strzykawką najlepiej chyba...

musisz to ustawić metodą prób i błędów...
ja ostatnio kupowałem castrola fork oil 10W do zawiasu i tobie również polecił bym olej o wartości 10W

[ Dodano: |24 Sie 2012|, o 21:05 ]
ps niektórzy nie wylewają starego oleju u nawet silnikowego dolewają ale nie polecam...
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » pt 24 sie, 2012

Sp3r, musisz odkręcić ośkę przednią, potem podłożyć coś pod moto wysokiego, i wyciągasz lagi, nie pamiętam dokładnie jak, w zimie to robiłem. Potem bierzesz tą część co jest przykręcona do koła i wylewasz. Następnie wlewasz nowy - ok. 100-150 ml. To tak pokrótce. Ja wziąłem gęstość 10W i elegancko.
Wzorowałem się na tym filmiku ;] -----> http://www.youtube.com/watch?v=5PYwEeR8uSU
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 24 sie, 2012

Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Pomoc”