• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

problemy z ferro.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Re: problemy z ferro.

Postautor: michal14 » śr 18 lip, 2012

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na 2 zdjęciach chodzi o te srebrne śruby za osłonką.

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » śr 18 lip, 2012

Czyli foto 3. i 5.
michal14, a gdzie Ty masz tyle śrub, np. na 2. fotce? :O Coś swojego robiłeś?
Ostatnio zmieniony śr 18 lip, 2012 przez ZiomeK, łącznie zmieniany 1 raz.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Postautor: michal14 » śr 18 lip, 2012

Ziom97, na 2 fotce jest śruba od tej zaślepki, a te śruby przed kierunkiem są od tego "stelaża", który trzyma lampe z owiewką.

Awatar użytkownika
m_isie_k
Specjalista
Specjalista

Postautor: m_isie_k » śr 18 lip, 2012

Co do żarówek zakup coś takiego

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/zarowka-h6-12v-35w-niebieska-i2442273501.html

fajnie daje polecam :D zamowiłem sobie to sie okazało ze do ogara nie pasuje.... <glupek>

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » śr 18 lip, 2012

m_isie_k pisze:fajnie daje polecam :D zamowiłem sobie to sie okazało ze do ogara nie pasuje.... <glupek>

Zaraz... To skąd wiesz że "fajnie daje i polecasz" skoro nie pasuje do ogara...? <brawo>

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 19 lip, 2012

zaraz zaraz:D śrubki ogarniętu, punkty "pomógł" poleciały,

ogólnie żarówka jest jakas z ogara podpasowana, narazie świeci :P
na chwile obecną wszystko prócz prędkościomierza działa - otwieranie zamka było uszkodzone (cały mechanizm pokruszony? wtf?) w każdym razie, kuferek otwieram na linke i zrobie tam jeszcze ładny jakiś patencik ;d

co do prędkościomierza, dokręciłem linke i nic.. choć pod wpływem wibracji licznik na 4ce doszedł do 80 km/h (realnie miałem coś koło setki, bo ciężkie przełożenia i było z górki:D) w każdym razie narazie nie mam planu żadnego i chyba tak to zostanie.

Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Postautor: michal14 » czw 19 lip, 2012

michau_ek pisze:cały mechanizm pokruszony? wtf?

Mi się też pokruszył tylko mi kluczyk w zamku został xd

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 21 lip, 2012

doobra, na chwile obecną jakoś jezdze, lecz nie jest to to co ma być.

1.

w ferro siedzi gaźnik pz20 (nienajgorzej na nim pracuje) tylko problem jest taki, że przy 10 tys. obr wg obrotomierza wycieka mi paliwo z gaźnika, nie wiem dokładnie z której rurki (chyba z tego od dołu) i nie wiem co z tym zrobić, nie jest to jakieś strasznie pilne, bo nie kręce go codziennie do max obrotów...

2.

dalej, gdy odpalam motor po całej nocy słysze... hmm strzelanie? dziwny odgłos występujący w zakresie 1k-5k obrotów - jakby wybuch benzyny w gaźniku? nie wiem wydaje mi się, że gdzieś z okolic gaźnika to dobiega (na mikunim vm22 nie było nic takiego, wszystko elegancko chodzilo) co to może być? stało się z dnia na dzień, i zawsze po odpaleniu musze go pokręcić do 6-7k obr i po 10 sekundach (jazdy,czy też zabawy manetką) wszystko ustaje, pracuje idealnie cicho i równo. macie jakieś pomysły?

3. czasami słychać strzał z tłumika, co oznacza, że ma zbyt bogatą mieszanke.. nie powiem, nawet takie kozackie to strzelanie xD szkodzi to silnikowi na dłuższą metę?
jakbym chciał zlikwidować strzelanie to wykręcić poprostu śrubke od mieszanki ? (prawo/lewo? kiedy jest więcej paliwa kiedy mniej? )

4. przy większych wibracjach czasami przerywa mi światło z przodu, czy ktoś ma coś podobnego? "unieruchamialiście" tą żarówke czy jezdzicie nie macie takich problemów przy swoich motorkach?

przypominam, że mój osprzęt to silnik 110cc (niby 125 :F) + na chwile obecną gaźnik pz20.

dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi, licze na więcej wskazówek (pomógł lecą na bierząco ;p)

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » sob 21 lip, 2012

4. Ja tak miałem ;] Tzn jedynie na długich to okazało się, że regulator napięcia poszedł + jakieś zwarcie w kablach. Z 40zł na żarówki wydałem, aż odłączyłem z kostki kabel od długich i na razie spokój :D
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Postautor: EDEKNWZ » sob 21 lip, 2012

1.Może być że przy tych obrotach pływak się przywiesza odkreć dolną pokrywkę gaźnika i poruszaj pływakiem.
2.Gdy silnik jest zimny to nie spala wszystkich spalin i dlatego to strzela a jak się silnik rozgrzeje to wtedy już wszystko spala.

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » sob 21 lip, 2012

3. nic nie powinno szkodzić mi tak cały czas strzela i jeździ bdb :)

1. chyba coś z pływakiem <mysli>

michau_ek pisze:dalej, gdy odpalam motor po całej nocy słysze... hmm strzelanie?

MI tak strzeli jak odpale moto jak jest zimne .. kwestia regulacji gaźnika ;d

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 21 lip, 2012

punkty pomógł poszły :P

co do świateł.. to mi przerywają tylko krótkie, moze coś da się z nimi zrobić (jak będę rozbierałto moze usztywnie tą żarowke, bo ona troche wibruje w tym gniezdzie ;P

gaźnik zostanie jak jest (chyba, ze zmienie na mikuni), nie bede go rozbierał ;p (w org silniku nie było tego )

a strzelanie z tłumika, czy to strzelanie w gaźniku (?) może być spowodowane lewym powietrzem? jeśli tak to w którym miejscu? bo po paru sekundach wszystko ustaje.. jakby po wstępnym rozgrzaniu :P

Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

Postautor: Vesper » ndz 22 lip, 2012

michau_ek, Sprawdź na łączeniu kolanka z tłumikiem (tam gdzie są śruby imbusowe) i dokręć do oporu. Mnie strzela i wcale mi to nie przeszkadza, ba nawet rajcuje xd
JeÂżeli Ci pomogÂłem, moÂżesz daĂŚ "PomĂłgÂł", lub "Browca" :)

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » ndz 22 lip, 2012

tam mi wczoraj szpilka wypadła.. jest dokręcony jak ma być tłumik, żadnego przedmucha ;P

co z tym lewym powietrzem?

Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Postautor: michal14 » ndz 22 lip, 2012

Co do 3 punktu to raczej nie powinno szkodzić, bo mi też tak strzela i nic się nie dzieje z silnikiem. Strzela ci tak samo jak mi na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=zvlY1eqK ... ture=g-upl ?

Wróć do „Pomoc”