• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ogarem dookoła Polski ;] TAK DOJEDZIE !!!!!

Szykuje się ciekawe spotkanie motocyklowe? Nie masz z kim polatać w sobotnie popołudnie? Napisz tutaj :)
Fuzo
Majster
Majster

Re: Ogarem dookoła Polski ;] TAK DOJEDZIE !!!!!

Postautor: Fuzo » sob 31 mar, 2012

fake4r Jak ci się tak podoba wyjazd to z chęcią zapraszam cię jako towarzysza mojej podroży naprawdę nie ma się czego bać ;] Świetna przygoda i niezapomniane wrażenia :]
Jak narazie podróż zapowiada się samotna a wiadomo wolałbym jechać z kimś bo nawet nie będzie do kogo mordy odezwać ;] naprawdę warto spróbować sowich sił !!

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » pn 02 kwie, 2012

Jedź i się nie przejmuj - to są dobre silniki i w 50cm3 nie są bardzo podatne na przegrzanie. Napiszę tylko tyle co ja przeszedłem praktycznie bez przygotowania:

1- 134km z Łodzi do Warszawy kupioną pierwszą Stellą która była w stanie opłakanym - w trasie urwana linka gazu i raz spadł łańcuch - linkę zaciągnąłem o kierownicę i dało się jechać. Pojazd dojechał do celu o własnych siłach - w domu okazało się że silnik był składany młotkiem i nie było oleju w skrzyni biegów bo przylgnie karterów były poobijane młotkiem. Tak więc nawet w tak ekstremalnych warunkach udało się wrócić do domu. Uszczelniłem to silikonem i sprzęt jeździł jeszcze 1,5 roku do czasu sprzedaży.

2- Trasa 17 letnią Stellą po remoncie silnika (nie ta sama co wcześniej - wyjeżdżając miała zaledwie 516km od remontu czyli nie do końca dotarta) - 274km zaliczone bez awarii (poza urwanym kierunkowskazem i tłumikiem na dziurach ale to wina zbyt delikatnych aluminiowych mocowań które później poprawiłem) miałem sznurek i po prostu uszkodzenia przywiązałem. Zabrałem podstawowe części które nie były potrzebne.

3- 163km 30 letnim Rometem 50-T-1 zero przeglądu, zero przygotowań a pojazd nieznany. Kupiony i przyprowadzony dla dobrego kolegi z Białogardu pod Piłę. Zaliczone bez awarii.

4- Moje obecne Salmo - 3 trasy 116, 111 i 109km bez żadnych przygotowań tylko z podstawowymi kluczami, dętką na zapas i żarówkami. Zero problemów - silnik nie osiągnął wtedy nawet 80 stopni. Te silniki bardziej dostają po d... jazdą na krótkich dystansach (bo są niedogrzane) niż nawet 200-300km jazdą ze spokojnymi obrotami i optymalną temperaturą oleju (mającym wtedy najlepsze właściwości). Tak więc skoro stary Romet potrafi pokonać ponad 150km na raz to tym bardziej dość dopracowany i serwisowany 4T da sobie radę.
Ja w tym roku zamierzam pobić swój rekord i wyjechać podczas urlopu ponad 330km znów pod Wyrzysk. Miałem jechać w zeszłym roku ale wiadomo jakie było lato, w tym roku już jadę bez względu na pogodę bo wiem że sprzęt nie zawiedzie - udowadnia to każdego dnia dzielnie się spisując w miejskiej dżungli.
Jedyne co mogę Ci doradzić - dobierz tak przełożenia żeby moto miało 5000 obrotów przy 50km/h lub nawet mniej, wtedy będziesz jechał ciągle na połowie manetki i nie będziesz przeciążał silnika. Możesz wtedy dość długo jechać utrzymując takie obroty i manetkę max na połowie. Czyli jedna zasada - utrzymujemy połowę maksymalnych obrotów silnika lub trochę mniej. Jak widzisz stosując się do tej zasady dojechałem nawet silnikiem bez oleju w skrzyni - to akurat u nas by nie przeszło bo olej jest jeden do wszystkiego. Termometr oleju to podstawa i dobrze też mieć obrotomierz.
Ostatnio zmieniony wt 03 kwie, 2012 przez Michalk001, łącznie zmieniany 3 razy.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » wt 03 kwie, 2012

Według mnie ogarki dobre maszyny nie raz przegrzałem i od 3 tysi nic nie robiłem a śmiga elegancko :]
Wcześniej kilka awari tylko miałem. Jak się porządnie zrobi to się nie zepsuje.
Powodzenia w wyprawie :)

Awatar użytkownika
D_O_N:))
Majster
Majster

Postautor: D_O_N:)) » pt 13 kwie, 2012

Ej a ile daje cylinder 70ccm? Chodzi mi o ile prędkości więcej? <mysli>
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 przez D_O_N:)), łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy spotkamy siê na zakrêcie manetka w dó³ i odciêcie:D

LwG wszystkim!:D!:)

Kingway.... I jestem w niebie :)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 13 kwie, 2012

Jak znajdziesz 700ccm to będziesz miał pi*** na kołach taką że masakra.
Po drugie masz vademecum o 72ccm więc tam z takimi pytaniami. Odczujesz duży przypływ mocy i prędkości jakieś 5-10km/h licznikowych. Wypadało by zmienić zębatkę zdawczą na 15-16z.

rack
Uczeń
Uczeń

Postautor: rack » sob 09 cze, 2012

Co tak tu cicho? Wyjazd coraz bliżej a wygląda na to że Fuzo rezygnuje. I co teraz powiedzą wszystkie cwaniaczki które mi wytykały że za bardzo sie angażuje i przygotowuje ?
www.motoadventures.com.pl - bo niemoÂżliwe nie istnieje!

Fuzo
Majster
Majster

Postautor: Fuzo » czw 21 cze, 2012

Niestety Fuzo rozbił ogara ( nie ze sowiej winy ) ale kupiłem już na szybko w dobrym stanie Zippa quantuma 50 ccm 2t). Firma Romet&Arku group mnie nie dofinansuje ;/ Wyjazd zostanie przełożony o jakieś dwa tygodnie gdzieś 15 lipca . Jeśli mielibyście mi na szybko ogarnąć jakiegoś ogara 900 byle sprawny to chętnie kupiłbym tylko aby tanio bo nie wyrobię z kasą. Na razie mam tego Quantuma kupionego za 500 zł i nim chyba pojadę lecz wolałbym ogarem gdyż uważam ze ogar prędzej by mi dojechał. Tak ja mówiłem wyprawa się odbędzie na pewno w te wakacje !!

Awatar użytkownika
motór
Majster
Majster

Postautor: motór » pt 22 cze, 2012

no to szkoda :/

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » sob 23 cze, 2012

Silnik pewnie masz dobry z tego rozbitego, a tu taka okazja popatrz:
http://allegro.pl/romet-ogar-900-wsk-si ... 15628.html

xd
Ostatnio zmieniony sob 23 cze, 2012 przez Bumek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
krygom15
Majster
Majster

Postautor: krygom15 » ndz 24 cze, 2012

bumek, 20km ode mnie ;d

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » czw 05 lip, 2012

I jak tam wyprawa? Odbędzie się ?

Damian_damianos
Amator
Amator

Postautor: Damian_damianos » czw 05 lip, 2012

tylko weź sporo kasy jak coś Ci się zj... to sb coś tam zawsze kupisz na wymianę, chińskie ale jednak sporo niektóre rzeczy kosztują

sebekscania
Majster
Majster

Postautor: sebekscania » czw 02 sie, 2012

pojechał czy nie? :]

Wróć do „Zloty i spotkania”