• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Dla zetkowiczów 50-125

Rozmowy o motoryzacji.
adrol

Re: Dla zetkowiczów 50-125

Postautor: adrol » pt 13 kwie, 2012

Outer, z pewnością takie rozwiązanie jak mówisz ma wiele plusów, ale są tez takie minusy, że jak ktoś kto nie ma większego pojęcia wezmie się za takie coś, a co gorsza jak to w polsce, będzie chciał zaoszczędzić kilka złotych na niektórych częściach to już nie zrobi się z tego taka fajna maszyna.
Osobiście cały czas szukam jakiejś fajnej cb72 na cafe racer'a, zastanawiałem też się nad innymi modelami, ale na razie sobie odpuszczę ze względu na inny projekt obecnie.
Co do cbr600 to miałem styczność z f3 po lifcie, na trasie potrafiła bez problemu zejść w granice 4,5l dodam, że silnik igiełka, a jechałem też nie tak powoli, cały czas około 100-120km/h. Dla przykładu kolega ma sv650 i pali mu 4l średnio :), a mocy nie brakuje.
Ogólnie każdy motocykl ma swoje minusy i plusy, ale jak ktoś ma trochę gotówki, to wystarczy wybrać ulubiony motocykl, zainwestować trochę i usunąć wszystkie minusy i cieszyć się niepowtarzalnym idealnym motocyklem :)
cb50 robią naprawdę duże przebiegi a ten silnik w wersji 80ccm miały od 8-10KM i 5 biegów, ma normalnie napinacze mniej więcej na wysokości cylindra, co około 50tys. km podlegają wymianie.

Awatar użytkownika
tomek96
Majster
Majster

Postautor: tomek96 » sob 14 kwie, 2012

Czy ja mógłbym prosić autora tematu o przykładowe linki do tych silników 230cc i części do nich bo chyba w PL takiego silnika nie kupi...
Ogar 900 wersja turystyczna ;)

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » sob 14 kwie, 2012

tomek96 pisze:Czy ja mógłbym prosić autora tematu o przykładowe linki do tych silników 230cc i części do nich bo chyba w PL takiego silnika nie kupi...

To po 1, a po 2 wezcie pod uwage ze nie kazdego na taki silnik stac i wiekszosc kupuje zetke ze wzgledu na swoja cene...

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 14 kwie, 2012

leżące silniki FOR EVER :D

tak czytam.. i szczerze mówiąc przekonałeś mnie do tych silników pionowych, jakbym miał teraz kupować moto, to poważnie bym się wachał na takim ogarem 900 z 125tka a zetką ze 125tka ;)

osobiscie z mojego ogarka jestem b zadowolony, (jak już pisałem w moim temacie) dziś sprawdzałem spalanie.. wlałem 100ml do baku, jechałem spokojnie, 50 kmh i udało mi się przejechać 7km, co daje spalanie 1,44 litra na 100km (był spory wiatr) oczywiscie trzymałem się wiekszosci zasad ecodrivingu dlatego wynik jest jaki jest, przy normalnej jezdzie tez nie spale o wiele wiecej niż zetka, bo jest to są to 2 litry? może coś ponad;)
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » sob 14 kwie, 2012

tomek96

Ależ proszę bardzo.

http://allegro.pl/cross-250cc-sprzedam- ... 83865.html

http://www.diabolini.pl/silnik-diabolin ... p-596.html w czerwcu nowa dostawa podobno, bo wykupili.

http://allegro.pl/silnik-quad-250-atv-n ... 85141.html ze wstecznym, imo słaby

http://allegro.pl/silnik-quad-250-chlod ... 85050.html ze wstecznym, też słaby, lepiej brać zwykłe 5 biegów od crossa.

Na stronie diabolini masz 13 stron z częściami na allegro wpisz cross 250 i części lub atv 250 i części, jest tego ogrom. I dla chłodzonych wodą i dla powietrzem i dla OHV i dla OHC.

leżące silniki

To inna, dużo gorsza i słabsza liga, nie ma co porównywać, całkowicie inny, zauważalnie gorszy wyrób.
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 14 kwie, 2012

michau_ek, Ja bym teraz chyba zbierał na zetkę bądź crs tego z 2008 roku + silnik 125ccm+, moc, małe spalanie i bezawaryjność.

Ogar mi się nie psuje ani nic z tych rzeczy, ale na 125 nie poszalejesz długo, znając życie po dłuższej jeździe plastiki by wszędzie były ponaruszane + rama... :|
modó³ wm mugen sport cdti

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 14 kwie, 2012

Alp3n pisze:michau_ek, Ja bym teraz chyba zbierał na zetkę bądź crs tego z 2008 roku + silnik 125ccm+, moc, małe spalanie i bezawaryjność.

Ogar mi się nie psuje ani nic z tych rzeczy, ale na 125 nie poszalejesz długo, znając życie po dłuższej jeździe plastiki by wszędzie były ponaruszane + rama... :|

plastiki? niee ;P będą jakie będą pod warunkiem, ze ich z własnej winy nie uszkodze..

rame fakt, trzeba sprawdzać bo cholera wie co sie stać może :)

crs ze 125tka to super sprawa.. ale niech cię nie pokusi nigdy w życiu na crsa w 50cc, bez problemowo brałem go na przyspieszenie i na v max moim ogarkiem 50cc.. nie wiem, moze egzemplarz kumpla był kiepski, może cos z nim bylo nie tak ale on nie jezdzil wiecej niz 60km/h wg mojego starego licznika (który ogarkiem zamykałem bez problemu) a kupiliśmy motorki mniej wiecej w tym samym czasie i tyle samo je docieralismy ;c

Awatar użytkownika
tomek96
Majster
Majster

Postautor: tomek96 » ndz 15 kwie, 2012

Outer, miałem na myśli te 6 biegowe silniki...

Zastanawiałem się czy na kupnie zetki i zrobieniu jej porządnego tuningu wyszedłbym lepiej niż na kupnie hondy varadero 125.Napewno taniej by wyszła zetka+te wszystkie części niż seryjne varadero.Tylko się zastanawiam jak to jest z niezawodnością (w chinolach potrafi być różna) i wygodą w trasach (ogar wygodą nie grzeszył.Wibracje,gówniane siedzenie) bo moc wnioskując z waszych postów bedzie większa.
Ogar 900 wersja turystyczna ;)

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » ndz 15 kwie, 2012

ja jakbym mial juz taki motor i silnik 125 kupowac to wybralbym ferro 901, ma wiekszy bak, rame, lezacy cylinder i lepiej wykonany, wiem bo jezdzilem :) Przynajmiej lusterka i manety przy 6 tysiacach sie nie trzesa jak po**bane :P

Edit: ferro z allegro http://moto.allegro.pl/motor-motorower- ... 82201.html
silnik zongshen 125 za 600-800 zl i motor jak sie patrzy ;d
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 przez Bumek, łącznie zmieniany 1 raz.

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » ndz 15 kwie, 2012

ja jakbym mial juz taki motor i silnik 125 kupowac to wybralbym ferro 901, ma wiekszy bak, rame

rame

<troll> <troll> <troll>

Obrazek
lepiej wykonany, wiem bo jezdzilem

Czyli zrobiłeś z 10tys skoro tak twierdzisz, chociaż 10k to i tak mało.

Przynajmiej lusterka i manety przy 6 tysiacach sie nie trzesa jak po**bane :P

Przynajmniej mi ramą nie pęknie... Skoro już chcesz dyskutować to weź przygotuj sobie jakieś sensowne argumenty.

PS. Nie porównuj leżącego 125 do pionu, bo jak ktoś juz tu napisał
To inna, dużo gorsza i słabsza liga, nie ma co porównywać, całkowicie inny, zauważalnie gorszy wyrób.
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 przez Blu, łącznie zmieniany 3 razy.
[center] Obrazek [/center]

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » ndz 15 kwie, 2012

Gdzie to ferro zapodziało drugą część ramy <szok> , bo od razu widzę, że rama jest od routera ws 50 i od rometa k125. Porażka. A wibracje nie zależą od marki motoroweru, tylko od silnika...

jak to jest z niezawodnością

Strona mnicha. 125 ccm wibruje ostro, 250 ccm malutko. Mam wiadro, osiągi tragedia, a pali bardzo dużo, bardzo wygodna, raczej niepolecana, bo za mała moc na taką budę, dużo za mała i słaba elastyczność, co w trasie minusuje. Praktycznie do 60 km/h, romet 125 bierze hondę.

A awaryjność hondy masz tutaj

http://danielpiecychna.blogspot.com/201 ... 5-cz1.html
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » ndz 15 kwie, 2012

Według mnie to zetka jest dużo mniejsza od ferro, i ogólnie chce udawać większy motor. Rama od 125 ... A wygląda jak od 50-tki normalna. Ferro dużo większe.
Jak by była troszke większa xd
Ale wygląd ma za***isty :D
ferro taka koza xd
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 przez Yato, łącznie zmieniany 1 raz.

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » ndz 15 kwie, 2012

Zetka jest porównywalnej wielkości co ferro, ale ma wyosko podnóżki, przez co ma mniej miejsca dla kierowcy, wielkość jest taka praktycznie taka sama, wiem, bo porówynwałem rometa k125 z zetką, ponadto ferro także posiada ramę od 125 tą samą, co ma mój romet k125. Tylko ostro obciętą...

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 16 kwie, 2012

Outer, W serwisie Ferro można kupić tą obciętą część, przykręca się ją na śruby.
Przynajmniej tak mi mówili w pewnym sklepie, bo ot sobie oglądałem to Ferro i mówiłem sprzedawcy że trochę lipa z tą ramą to powiedział że można tą część dokupić podobno.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » wt 05 cze, 2012

Kolega ma zetkę i chcę kupić ten silnik http://allegro.pl/silnik-quad-200-zongs ... 33771.html podejdzie? <mysli>
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Wróć do „Moto-topic”