• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Stomp 140(temat ogólny)

Rozmowy o motoryzacji.
adrol

Re: Stomp 140(temat ogólny)

Postautor: adrol » pn 04 cze, 2012

jak masz 50ccm bez rozrusznika, to jest to do zrobienia, jeśli masz z rozrusznikiem to nie podejdzie, więc można kupić cewkę świetlną i dołożyć (koszt 20zł), a jak chcesz super ładowania to musisz wydać ponad 100zł na startor z 6-cioma cewkami.
Do ogólnej operacji dolicz jeszcze ok. 20zł na ściągacz.

Awatar użytkownika
Tomo26
Weteran
Weteran

Postautor: Tomo26 » pn 04 cze, 2012

Czyli brać stompa 140 niż lifana 140 ??.Stomp więcej wytrzyma niż lifan ??

adrol

wszystko zależy od użytkowania, jak będziesz dbał to oba tak samo będą wytrzymałe, ale stomp mocniejszy ;).

Awatar użytkownika
Tomo26
Weteran
Weteran

Postautor: Tomo26 » pn 04 cze, 2012

http://www.ebay.pl/itm/Stomp-Race-Pit-B ... 3f17796f68

Chcę właśnie ten kupić, nie rozje*** się zaraz? tu cylinder jest aluminiowy? Węże od chłodnicy są dobre? czy trzeba zastąpić je jakimi innymi? Na zdjęciu ożebrowanie cylindra jest przeciwnym kierunku do wiatru tak musi być? Nie będzie się grzać? Biegi tu są dłuższe niż (np.Lifanie 125)?Słyszałem że w tych silnikach są wadliwe uszczelki pod głowicę, szybko ona pada? W tym silniku jest już tłok HC ? Dużo jest trudniejszy w rozpołowieniu jak i złożeniu niż(np. lifan 125)? Słyszałem że komuś wał się ukręcił(chyba kogoś z forum) wadliwe były?
Ostatnio zmieniony pn 04 cze, 2012 przez Tomo26, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

użebrowanie jest dobrze. węże są dobre. jak będziesz dbał pojeździ, ale trzeba dbać o stan oleju. Lifan 120 ma najdłuższe biegi i dość bliską 1 i 2, a dalekie 3 i 4 (4 ma przełożenie coś koło 0,916) tutaj masz bliżej zestopniowane biegi (4 1,043), ale to dobrze, tylko stosujesz inne zębatki. Uszczelka teoretycznie powinna trzymać dobrze, ale jak wywali, to koszt ok. 100zł i masz spokój z uszczelką i większą moc. Tłok jest chiński, ale jest nieco wypukły, z tym, że głowicy jest wyższa, więc można dać tłok HC i nieco splanować głowicę i będzie HC.
Moim zdaniem nawet łatwiejszy w składaniu/ rozkładaniu.
Nie słyszałem, żeby komuś wał się ukręcił, jedynie tłok padł, ale to w stompie 120 jak dobrze pamiętam (a to jest inna fabryka) i u mnie się rozerwał tłok, ale miał prawo i nie ma co tego roztrząsać, po prostu przesadziłem i tyle.
Jak chcesz zaoszczędzić 100zł (np. na uszczelkę mls :D) to tu taka promocja, ale została jedna sztuka:
http://www.ebay.pl/itm/WPB-Race-Pit-Bik ... 344wt_1194
Ostatnio zmieniony pn 04 cze, 2012 przez adrol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomo26
Weteran
Weteran

Postautor: Tomo26 » wt 05 cze, 2012

ile trzeba taki silnik docierać ?? jakbym miał kupić ten silnik co podałeś w linku , to muszę dzwonić tam, bo jest napisane jaki ma być 6-cio woltowy czy 12v ? jeśli tak, to bez dzwonienia to dają albo 6 albo 12 tak? jaka jest różnica między tym ?

adrol

Postautor: adrol » wt 05 cze, 2012

najbezpieczniej to spokojnie jeździć przez 1000km. Nie musisz dzwonić, bo te silniki są przeznaczone do crossów, czyli nie mają ładowania (tylko iskra), więc jeśli chcesz mieć ładowanie (do wyboru 6v lub 12v) to dzwonisz i mówisz i dopłacasz 25 funtów, ale lepiej opłaca się kupić osobno za te pieniądze startor 6 cewek i mieć super ładowanie.

Awatar użytkownika
Tomo26
Weteran
Weteran

Postautor: Tomo26 » wt 05 cze, 2012

adrol, Przez te 1000km można tam mu czasem dowalić nie?? Ile do ciebie szedł ten silnik z Wielkiej Brytanii ? z 10 tyś km przejadę przy spokojniej jeździe ?tzn. od czasu do czasu pokatować

adrol

na początku spokojnie i jak już to na rozgrzanym silniku i pocisnąć na każdym biegu, na 4 nie ciśnąć go (czyli nie sprawdzać v-max) i hamować potem ładnie silnikiem, przez pierwsze 300km nie polecam takich zabaw, po około 800km już można normalniej jeździć, ja tak docierałem i po 1000km było troszkę nagaru, pierścienie nie przepuszczały wszystko elegancko.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » wt 05 cze, 2012

adrol pisze:przez pierwsze 300km nie polecam takich zabaw

Najpierw piszesz ,że na początku tak można a potem ,że nie polecasz
Obrazek

adrol

Yautja, aj czepiasz się, zmeczony jestem i piszę trochę nieskładnie, ale chyba można wywnioskować, że mam na myśli o przyciśnięciu dopiero w późniejszym okresie, czyli jak masz powyżej 300km, kiedy silnik jest już wstępnie dotarty.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » wt 05 cze, 2012

Po prostu nie było wiadomo o co chodzi.No tak mniej więcej.Zawsze trzeba pamiętać o rozgrzaniu silnika a potem warto przyciśnąć manetkę do końca żeby ciśnienie ładnie pierścienie docisnęło.Ale nie można pałować na każdym biegu a na pewno nie wolno sprawdzać vmaxa.Warto też hamować silnikiem ale rozsądnie.Nie można też jeździć dłuższych odcinków ze stałą prędkością.
Obrazek

adrol

Ogólnie styl mieszany, ale nie ma co za dużo filozofować, po pierwsze większość użytkowników ma słabe pojęcie o mechanice, a po za tym te motorki nie będą jeździć w wyścigach tylko mają jak najwięcej kilometrów zrobić bez awarii i wtedy najlepiej docierać tak bardziej na spokojnie, nie pałować, czasem przycisnąć do tych 8-9 tys. na 1-2-3 i jak napisał Yautja.

Wróć do „Moto-topic”