• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

SIMSON "SHORTY" SR50 + TZH157 FMI 125ccm

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Re: SIMSON "SHORTY" SR50 + TZH157 FMI 125ccm

Postautor: Stefcio997 » wt 01 maja, 2012

KamelMKS, Ma owszem, a ja mam wolność wyrażania własnej opinii. Jeśli dla Ciebie jedynymi opcjami dla takich maszyn jest zakatowanie albo przerabianie to współczuje. Ja jakoś jestem szczęśliwym posiadaczem 2 maszyn z epoki i żyje bez wymieniania w nich silników, wręcz przeciwnie, po gówniarskim okresie przeróbek staram się je doprowadzać do oryginalnego stanu. Dla tego stałem się nieszczęśliwym posiadaczem zipa żeby nie męczyć tych jeszcze youngtimerów.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 01 maja, 2012

Super wyszedł!
Sam chcę zaaplikować silnik tej budowy do motorynki Stelli, bo org. to taki trup że ręce opadają...
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » wt 01 maja, 2012

Każdy ma swoja ideologię do której dąży. Nie można zmieniać zdania pod wpływem innych, bo to się nazywa wtedy konformizm. uwierz mi że jeszcze wiele takich maszyn jeździ po Polskich drogach w dobrym stanie. nie kazdy ma niewiadomo ile cierpliwosci do tych szrotowatych silników, w których za cene remontu kapitalnego kupuje nowy silnik 125 z osprzetem o przyzwoitej mocy. nie będę zmieniał Cię na siłe, bo to nie moje zadanie, ale nie można od razu kogoś skreślić, bo chłopak chciał mieć bezawaryjność. nie każdego stać na nowy sprzęt z salonu (mówie o mnie) i wcale całego życia nie chciałem przejeździć po mojej ulicy (dotychczasowego) niestety w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć jakiś porzadny okaz rometa, który jest bezawaryjny. jeśli Ciebie jara to żeby przejechać się sprzetem 1km i odstawić go do szopy owszem - każdy ma swoje przekonania. mnie jednak jara to, by starym romete robić gigantyczne przebiegi jaki za dawnych lat jego świetności, lecz stara jednostka NIE da mi tej świetności. dzisiaj kierowcy aut wymuszają, wyprzedazaja "nie daja dojść do głosu" słabym motorowerom i motocyklom komfort jazdy czymś szybszym jest niewyobrażalnie nieporównywalny do jazdy starym trupem. spalanie, bezawaryjność,moc,szybkość to czynniki które przeważają o przydatności takich swapów w starszych motocyklach, tego już nie znajdziesz w starszych pojazdach, w dzisiejszych czasach.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » wt 01 maja, 2012

KamelMKS, akurat simsony miały mocne i bezawaryjne silniki, dla tego nie rozumiem tej przeróbki, w innych typu Jawka mustang, gdzie praktycznie zawsze trzeba pchać żeby odpalić mogę to zrozumieć. ale simsony mają świetne silniki. Z resztą to była tylko moja opinia, pewnego rodzaju zapaleńca. Mi właśnie utrzymywanie ich sprawia przyjemność, a pokonania kilkunastu kilometrów czymś co się rozebrało do zera, naprawiło, odnowiło i złożyło daje mi niesamowitą satysfakcję, nawet jeśli zaraz się rozkraczy i to w takich maszynach kocham. A zipp to dla mnie najzwyklejszy w świecie środek lokomocji, taki bez duszy. I właśnie to się zatraca modernizując klasyki, one po prostu tracą duszę, cały urok, stają się najzwyklejszymi dupowozami.
She's not girl, she's so bad.

She's the best ride I ever had.

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 01 maja, 2012

A mi się spodobała taka przeróbka, osobiście wolał bym nie przerobionego gdzieś gdzieś takiego wytrwać ale cała przeróbka jest jak najbardziej w porządku.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » wt 01 maja, 2012

Przedstawię trochę wyjaśnień z mojej i nie mojej strony.
Przeróbkę zrobił kolega z pracy i nie jest ona do końca moim dziełem.
Simsona zakupiłem ja jakieś parę latek temu w stanie agonii celem odremontowania.
I prawie by się udało ale brakło czasu, więc simsonka przygarną kolega z pracy.
Odpicował silnik z simsona tak że szkoda gadać, ze starych części pozostały kartery silnika, skrzynia i korpus gaźnika, tak to wszystko nowe lub regenerowane.
Simsonek był poskładany ale pojawił się ZONK kolega to robił dla żony i córki, a dziewczynom jakoś nie widziało się kłócić w biegach więc stąd ta przeróbka.
Silnik z simsonka aktualnie jest na sprzedaż, cylek 60ccm wymienione wszystkie łożyska nowy iskrownik, wał i kupa nowych części za ciężką kasę.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » śr 02 maja, 2012

dzikilopez pisze:Przedstawię trochę wyjaśnień z mojej i nie mojej strony.
Przeróbkę zrobił kolega z pracy i nie jest ona do końca moim dziełem.
Simsona zakupiłem ja jakieś parę latek temu w stanie agonii celem odremontowania.
I prawie by się udało ale brakło czasu, więc simsonka przygarną kolega z pracy.
Odpicował silnik z simsona tak że szkoda gadać, ze starych części pozostały kartery silnika, skrzynia i korpus gaźnika, tak to wszystko nowe lub regenerowane.
Simsonek był poskładany ale pojawił się ZONK kolega to robił dla żony i córki, a dziewczynom jakoś nie widziało się kłócić w biegach więc stąd ta przeróbka.
Silnik z simsonka aktualnie jest na sprzedaż, cylek 60ccm wymienione wszystkie łożyska nowy iskrownik, wał i kupa nowych części za ciężką kasę.

oby chociaż na czesciach mza lub ddr, bo takto lepiej chyba było zostawić silnik w stanie oryginalnym niz chinskie czesci pakowac :D

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » śr 02 maja, 2012

Stefcio997, szanuje twoje zdanie, ale chciałem Ci tylko przytoczyć pewne motywy, u mnie też zamieniłem silnik, ale z nieco bardziej gównianej jednostki, 2 biegowego dezameta który permanentnie się rozsypywał.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » śr 02 maja, 2012

michau_ek, silnika od simsona w oryginalnym stanie nie dało się zostawić ponieważ poprzedni użytkownik przyspawał !!!!!! magneto do wału, nieumiejętnie splanował głowicę, jedna ze szpilek była ukręcona.
Z tego co jeszcze pamiętam to w silniku simsona jest nowy wał, tłok +cylinder 60ccm, łożyska są wszystkie z luzem C3 ,uszczelniacze walków i wałeczków, iskrownik.
Regeneracji zostały poddane wszystkie elementy odpowiedzialne za zmianę biegów.
Co do części sygnowanych MZA to mam złe wieści produkują to teraz w czajnolandzie a MZA tylko wali swoja plakietkę. Większość z części jakie ja kupowałem jest pochodzenia węgierskiego.
Co do bezawaryjności oryginalnego silnika simsona zdania są różne i podzielone. Koledze na wiosce jeździł tylko na świecach Chempion inne mu szybko padały.
KamelMKS, dobrze że nie miałeś do czynienia z 3 biegówką z Dezametu oznaczenie chyba 019 montowane w Romecie 50TS-1 tam to jak sie biegi posypaly to nie szlo ich znaleźć, 2 biegowy dezamet chodzić zaczynał dobrze na ruskim gaźniku k60b.
Ostatnio zmieniony śr 02 maja, 2012 przez dzikilopez, łącznie zmieniany 1 raz.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » śr 02 maja, 2012

mam motorynke, z silnikiem 2b i szczerze mówiąc daje ona rade, co prawda sprzeglo ciaganie, jak się zagrzeje to nie pali (cewka zapłonowa) ale to są rzeczy do zrobienia i ich koszt to 20 zł XD ze mną (70kg) 50km/h śmiga, pali od kopa zawsze (jak nie jest za gorące, cewka ~) trzyma wolne obroty i ogólnie git.

ten twój simson jest bardzo fajny, zdecydowanie lepszy od wszystkich tjunerów których simki już w ogóle ich nie przypominają :P

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » czw 03 maja, 2012

Gratuluje świetnego projektu oby służył jak najdłużej :P
Obrazek

Kastomajzer
Majster
Majster

Postautor: Kastomajzer » sob 02 cze, 2012

Sory za odkop ale też chcę coś takiego zrobić bo silnik Simsona na moje górzyste tereny jest za słaby i dużo palił by a na dobry tuning mnie nie stać a jak bym dał takie 70/4/3 albo 70/6/3 to by było dosyć mocne ale by dużo paliło i przydało by mi się jakieś zdjęcie mocowania silnika,jakbyś jakieś miał to podesłał byś? dam ze 100 pomógł plisss.

adrol

Postautor: adrol » sob 02 cze, 2012

Wcześniej chyba nie widziałem tego projektu, ale przypomina mi Hondę Gior cub, taki niby skuter, a tu biegi :) , fajny sprzęt, jak wszystko jest dopracowane to powinien świetnie jeździć, gratuluje pomysłu.

Stunter908
Specjalista
Specjalista

Postautor: Stunter908 » sob 02 cze, 2012

Fajnie wyszło ale zgodzę się ze Stefcio997, że takich maszyn nie powinno się przerabiac ale to tylko moje zdanie
!!
Po dÂługiej przerwie ponownie na forum.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » ndz 03 cze, 2012

Stunter908, więcej tych piździków wychodzi spod siekiery i rdzewieją a ten ma przed sobą w uj kolejnych lat i tyś przejechanych km

Ale ja bym wolał biegówkę ;P
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Wróć do „Nasze motocykle”