• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pierwsza poważna awaria. Świece

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Pierwsza poważna awaria. Świece

Postautor: Michalk001 » wt 29 maja, 2012

Witam - no i stało się to co kiedyś musiało się stać, mam pierwszą poważną awarię. Wyjeżdżałem z domu rano i po 1 km. stojąc na światłach i mając obroty jałowe motorek momentalnie zgasł. Do chwili awarii nie było najmniejszych oznak że coś może się stać, silnik pracował doskonale i cicho.
Zauważyłem że jak go chciałem ruszyć z popychu to bardzo klekocze rozrząd i objawy są takie że czuć że kompresję szlag trafił.
Dziwne to dla mnie bo w momencie awarii silnik nie wydał żadnego niepokojącego odgłosu - po prostu zgasł. Czy może się coś stać tak momentalnie bez powodu? Obstawiam wypalony zawór lub pierścienie ale jakoś mi nie pasuje. Podobno przy wypaleniu zaworu silnik jeszcze trochę pracuje i staje się głośny, z kolei pierścienie to by dzwoniły?
Zacząłem wymontowywać silnik ale gdy zostały mi już tylko śruby mocujące do odkręcenia to się rozpadało. Mam tylko nadzieję że poradzę sobie z naprawą bo tego silnika jeszcze nie rozbierałem. Co najśmieszniejsze mówią że siódemki przynoszą szczęście - a u mnie stało się to dokładnie przy przebiegu 12777,7km <lol>

Zastanawiam się teraz czy po zdjęciu góry i ocenieniu szkód kupować uszkodzone elementy i złożyć go na tych samych częściach czy wsadzić 72cm3 - szczerze mówiąc nęci mnie te 1,5KM więcej ale z drugiej strony jak czytam forum to wydaje mi się że zestawy 72 są bardzo awaryjne i się przegrzewają. No i spalanie zapewne wzrośnie.
Ostatnio zmieniony śr 13 cze, 2012 przez Michalk001, łącznie zmieniany 3 razy.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: Pierwsza poważna awaria. Świece

Postautor: Yautja » wt 29 maja, 2012

Jeśli można ręką sowobodnie popychać kopnik to nie ma kompresji.Zgasł nagle jakby coś go zblokowało więc pierścienie,tłok,cylinder raczej odpadają.Żeby wypalił się zawór potrzebne są wysokie temperatury a skoro masz chłodnicę i jeździsz spokojnie,jest dobrze wyregulowana mieszanka w gaźniku to nie ma szans żeby się wypalił.Przynajmniej nie od razu.Co mi przychodzi do głowy:
-siadła pompa oleju i jednak się zatarł(był już taki przypadek,chyba pavaczka)
-coś się stało z łańcuszkiem rozrządu(rozciągnął się lub całkowicie zużył)
-jakiś kawałek metalu oderwał się z części silnika i coś zblokował
-rozrząd się przestawił
Chyba nie obędzie się bez rozbierania "góry" silnika ale dla pewności można sprawdzić jeszcze czy jest iskra i czy paliwo dochodzi
Obrazek

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » wt 29 maja, 2012

Jak będziesz gore wymianiał to zakładaj 72ccm
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Mówi to gość który sam ma 50 ccm <facepalm> A Michalk001 chce po prostu mieć niskie spalanie i bezawaryjność.A zestawy 72 są mniej wytrzymałe od 50 i więcej palą.A teraz wszystkie dzieciaki wymieniaja cylindry na 72 i zmieniają je co 1500 km ,bo się zacierają.Jeśli Michalk001 będzie chciał sobie założyć taki zestaw to z pewnością to zrobi.Po co zaraz przekonujesz ludzi na większe zestawy,głupie gadanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dominxd
Weteran
Weteran
Pojazd: CBF 500

Postautor: Dominxd » wt 29 maja, 2012

Yautja pisze:wszystkie dzieciaki wymieniaja cylindry na 72 i zmieniają je co 1500 km

miałem ogara 900 i na 72cc zrobiłem 7tyś km bez jakichkolwiek problemów,a zestaw był już założony gdy kupiłem ogara,całość miała ponad 20tyś km i silnik pracował bez zarzutów. A spalanie też nie jest jakieś kolosalnie większe :)

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Postautor: piotrus96 » wt 29 maja, 2012

Z tym, że coś się oderwało to wątpię. Miałem tak ze starym silnikiem. Pękł łańcuszek rozrusznika i rozwalił kartery. Cały olej wykapał ;p
Hmm. Obstawiam jednak wypalony zawór. Bo gdyby coś pękło to byłoby słychać jakikolwiek dźwięk chyba. A wypalenia raczej nie słychać.
Rozbierz górę i sprawdź. Ciekaw jestem tego co się stało :)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 29 maja, 2012

A iskrę masz? Możliwe że zmieliło impulsator albo po prostu masa się oderwała. To może być nic szkodliwego co wydaje się poważną rzeczą.

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » wt 29 maja, 2012

poszedł zawór:)
mialem to samo.. blokuje lekko kopke?

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » wt 29 maja, 2012

Yautja, części z allegro są z reguły kiepskiej jakości. A te Twoje "dzieciaki" najczęściej nie są w stanie znieść docierania i katują, to wtedy pada szybko.
No ja też bym stawiał na elektrykę, bo jakby coś zablokowało to by chociaż trochę zaklekotało. Tak samo wszelkie inne mechaniczne usterki, musiałoby być coś słychać.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » wt 29 maja, 2012

Na razie wyjąłem silnik i zabrałem do domu - silnika nic nie blokuje, wszystko chodzi płynnie. Nie ma niepokojących odgłosów poza tym klekotaniem zaworów. Jutro zdejmę górę i będzie wiadomo.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

A ta iskra byłą? Bo może wystarczyło sprawdzić masę i impulsator? Też miałem że jechałem i mi nagle zgasł okazało się że ścięło impulsator wymieniłem i śmigał dalej.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » wt 29 maja, 2012

Michalk001, spuszczaj lepiej olej teraz i niech przez noc skapie, ja sobie zafajdałem pół garażu jak tak kapało po kropelce po rozebraniu ;p a spuszczałem specjalnie na ciepło i przez jakąś godzinę kręcąc magnetem i bijąc biegi żeby powyciekał z zakamarków.
She's not girl, she's so bad.

She's the best ride I ever had.

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Dominxd pisze:Yautja napisał/a:
wszystkie dzieciaki wymieniaja cylindry na 72 i zmieniają je co 1500 km

miałem ogara 900 i na 72cc zrobiłem 7tyś km bez jakichkolwiek problemów,a zestaw był już założony gdy kupiłem ogara,całość miała ponad 20tyś km i silnik pracował bez zarzutów. A spalanie też nie jest jakieś kolosalnie większe

Po pierwsze nie o tym temat po drugie po co się porównujesz do dzieciaków
Stefcio997 pisze:Yautja, części z allegro są z reguły kiepskiej jakości. A te Twoje "dzieciaki" najczęściej nie są w stanie znieść docierania i katują, to wtedy pada szybko.

Właśnie o to mi chodziło
Michalk001 pisze:Jutro zdejmę górę i będzie wiadomo.

Czekamy na wieści
Obrazek

adrol

Postautor: adrol » wt 29 maja, 2012

Zawsze gdzieś tak 100ml zostanie oleju.
W takich przypadkach sprawdza się iskrę na początek.
Może to być coś poważniejszego, a może jakaś drobnostka, ogólnie ciężko stwierdzić.
Ja bym włożył jednak to 72ccm, jakością nie ustępuje seryjnemu tłokowi, a mamy zdecydowanie większą moc. Co do spalania osobiście zaobserwowałem w hondzie dax mniejsze spalanie w 72ccm, a posiadam kilka takich motorków i użytkując je praktycznie tego samego dnia to 50ccm zrobiła trasę 50km i wlałem w nią 1l prawie nic nie zostało w 70ccm zostało około 100-200ml więcej.
Co do awaryjności też bym tak nie przesadzał, jak się użytkuje z głową to nie jedna 50ccm zrobi 30 tys. , a drugi dzieciak zarżnąłby taki silnik po kilku tysiącach, tak samo z 72ccm, wystarczy ładnie dotrzeć i sprawdzać stan oleju i użytkować z głową to będzie tak samo dlugo trzymał, chyba że trafi na jakiś felerny zestaw, ale równie dobrze możemy trafić na zestaw słabej jakości 50ccm.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

A ja bym powiedział nawet że koledze spalanie spadnie bo jeżeli będzie jeździł tak jak teraz jeździ czyli niskie obroty i tak do 45km/h to silnik będzie miał mniejsze zapotrzebowanie na paliwo.

Wróć do „Pomoc”