• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Spadek mocy

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
papek

Spadek mocy

Postautor: papek » ndz 27 maja, 2012

Witam. Mam problem z moim ogarkiem gdyż od około tygodnia jest odczuwalny spadek mocy. Na prostej kiedyś jechał 70-75km/h to teraz bardzo powoli przyśpiesza i wynik wynosi 60km/h. Kiedyś po górkę jechał 40-45km/h to teraz jedzie 30-35km/h. Gdy rozwinę prędkość 50km/h i dam mu gazu to motor zaczyna przerywać i nic się nie dzieje, po jakiejś chwili motor zaczyna powoli przyśpieszać i maksymalna jego prędkość wynosi 60km/h. Gaźnik jest wyregulowany. Rozrząd i zawory regulowany w zeszłym roku pod koniec sezonu. Dodam iż szukałem na internecie podobnych objawów i nie znalazłem. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

adrol

Re: Spadek mocy

Postautor: adrol » ndz 27 maja, 2012

może już tłok się kończy może uszczelka, a może zawory się wypalają.
Zobacz jak wygląda świeca i stan oleju i czy nic nie pali.
Może zakładałeś większe opony? jaki masz stan łańcucha, bo w kiepskim stanie wpływa on na osiągi.

papek

Uszczelka była wymieniona w zeszłym sezonie.Świeca jest w idealnym stanie oleju nie pali bo by leciał dym z tłumika. Opony mam mniejsze niż oryginalny od 2 lat i to tez nie to. łańcuch jest smarowany i też w dobrym stanie.
Ostatnio zmieniony ndz 27 maja, 2012 przez papek, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Jaki kolor ma świeca? Jeśli paliłby duże ilości oleju to byś widział chmurę dymu z tłumika, ale jeśli pali mało to trudno. Jeszcze powiedz czy na zimnym i rozgrzanym mocno jest podobnie i czy o różnych porach dnia też, bo np. w czasie wiosny gdy było zimniejsze powietrze mógł iść lepiej niż teraz w temp. 30 stopni.
Ja bym obstawiał na początek czyszczenie i ponowną regulację gaźnika i dałbym nową świecę, jak masz oryginalną fajkę też przydałaby się zmiana.
Jak iskra, ustawienie gaźnika i zaworów są dobre to pozostaje zdjęcie głowicy.

papek

Kolor świecy jest taki szary palony nie jest mokra. Nie ma znaczenia czy na zimnym czy na ciepłym jedzie tak samo i jest brak mocy. Fajka była wymieniona w zeszłym sezonie gdyż stara miała metalową obudowę i się rozpadła. Iskra jest dobra wczoraj regulowałem i nic. Gaźnik był regulowany gdy pojawiły się objawy.

adrol

Świeca jest w dobrym kolorze, więc to nie to. Ja bym jednak szukał ubytku w kompresji, więc chyba nie obejdzie się bez zdejmowania głowicy, ewentualnie możesz jeszcze raz ustawić zawory (znak ustawiony na 3)

papek

Zawory nie stukają więc to nie to. Sprawdzę co to może być i się odezwę.

adrol

Sprawdź zawory jeszcze raz, bo że nie stukają to nie ma nic z tym, mogą być za małe luzy i zawory podpierają, możliwe, że to jest jakaś drobnostka, ale jeśli nie ma problemów układzie napędowym, to pozostaje szukać w układzie korbowym, gdzie jeśli silnik dostaje prawidłową mieszankę i ma dobrą iskrę to należy szukać problemów z zaworami, tłokiem i usczelką.

papek

Byłem sprawdzić olej i się okazało że jest mniej niż było, czyli mi go bierze.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » ndz 27 maja, 2012

pewnie pierścionki do wymiany ;p albo uszczelniacze, ale prędzej to pierwsze :)
A nie kopci lekko czasem?
<troll>

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » ndz 27 maja, 2012

Pierścionki poszły :D
Obrazek

adrol

uszczelka albo tłoczek z pierścionkami do wymiany, ściągaj głowicę.

papek

Postautor: papek » pn 28 maja, 2012

Dzisiaj rano podczas odpalania motorka odkręciłem kranik dałem ssanie na maxa( zawsze tak robię) odpaliłem go i mi zgasł nie przejąłem się tym i odpaliłem go na nowo i zaczęły mi falować obroty. Gdy tak stałem i słuchałem jak falują poczułem tak jakby olej się palił dziwny zapach.

Wróć do „Pomoc”