• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Barton Fighter - Diagnoza

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
ryba1983
Amator
Amator

Barton Fighter - Diagnoza

Postautor: ryba1983 » śr 04 kwie, 2012

Witam serdecznie

Piszę do Was, ponieważ mam poważny problem ze skuterem (czterosuwem), który to spędza mi sen z powiek i prawdę powiedziawczy
nie wiem już co robić - jestem w desperacji.
Aby rozjaśnić moją sytuację wyjaśnie co nieco na początek :
Otóż kupiłem nowego skutera z czterobiegową skrzynią manualną marki Barton Fighter (nazwa w dow.rejestracyjnym : Dafier HW50B).
Żeby było śmieszniej kupiłem tylko dlatego nowego żeby nie mieć z nim problemów chociaż przez dwa sezony - niestety ten plan
spalił na panewkach - od samego początku są z nim problemy (chyba z używanym bym miał mniej kłopotów).
Z kilkoma mniejszymi problemami udało mi się uporać ( na samym początku nie chciał w ogóle zapalić - okazało się że świeca
dawała za duże przebicie iskry - to tak na marginesie).
Mój główny problem z którym to nie mogę się uporać jest taki : na motorowerze zrobiłem już 900 km - z tym że to dotychczas
nie była jazda ,tylko męczarnia!A więc chodzi o to ,że skuterek po odpaleniu jedzie w miarę przyzwoicie około 20-25 minut po
drodze prostej lub z górki i około 5 minut gdy jest pod górkę.W zależności od trasy. Po tym czasie silnik robi się wrzący i motorower słabnie momentalnie:
Na drodze prostej trzeba zredukować na 3 bieg i jedzie maks. 30km/h przy czwartym biegu robi "buuu" i się zatrzymuje.
Gdy jest pod górkę to jest o wiele gorzej - po kilku minutach jazdy tylko redukcja nja pierwszy lub drugi bieg i jazda
15-10km/h do póki motorek jest tak zgrzany że po prostu zaczyna tracić prędkość i zatrzymuje się.
O jeździe w dwie osoby niema nawet mowy - nawet na drodze prostej maksymalnie na dwójce pociągnie trochę i staje...
Powiecie - oddaj do serwisu masz na gwarancji to muszą Ci naprawić.I to był mój błąd - motorek brałem przez internet,
który przywiózł kurier ,podpisałem dokumenty i to wszystko - do najbliższego autoryzowanego serwisu mam prawie 100 km.
Zresztą pokusiłbym się o wysłanie gdyby nie fakt że było już przy nim grzebane - tak jak wspominałem wcześniej od samego początku
nie chodził tak jak trzeba.
I teraz meritum : Oddałem motorower znajomemu mechanikowi który naprawił już troszkę tego sprzętu w swoim życiu - jednak w tym
przypadku jak sam mówi "zaczynam wątpić w swoje umiejętności" Czyżby beznadziejny przypadek? Kto wie wkońcu przestrzegali
przed Chińszczyzną....
Lista rzeczy które sprawdził znajomy mechanik:

-gaźnik ( wymianja na nowy nie pomogła)
-zapłon (myśleliśmy że może pomylili się o ząbek)
-rura wydechowa (nie była zatkana)
-luzy zaworowe (ustawione)
-rozrząd (sprawdzony)

Z tych ważniejszych rzeczy które pamiętam to by było na tyle.Mechanik chciał jeszcze sprawdzić jakie jest ciśnienie
sprężenia - jednak jak na złość nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji jakie ma być - stąd ogromna prośba jeśli
ktoś posiada informację jakie powinno być w tym modelu to będę wdzięczny za wiadomość!
Oprócz tego bardzo bym prosił ekspertów o podpowiedź co by można było jeszcze sprawdzić, co Waszym zdaniem może być
zepsute, lub może ktoś z Was miał już taki przypadek w tym modelu lub podobnym czterosuwie?
Kurcze będę na prawdę wdzięczny za pomoc, tak jak pisałem już wcześniej nie daje mi to spokoju i z chęcią wymieniłbym
uszkodzoną część tylko którą?....
Da rady zrobić coś z tą "nową kupą złomu" czy pozostało mi zainwestować tylko w młotek i przecinak ? :)
Jeśli będzie potrzebna jakaś informacja której nie podałem proszę śmiało pisać na pewno podam.
Na końcu chciałbym przeprosić za trochę przydługawy post, po prostu chciałem zarysować w miarę jasno moją sytuację.

Pozdrawiam serdecznie
Jacek
[shadow=green][/shadow]

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Barton Fighter - Diagnoza

Postautor: Alpen » śr 04 kwie, 2012

Na moje to wcześniej był przegrzany i teraz gdy się rozgrzeje to tłok puchnie.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » śr 04 kwie, 2012

A docierałeś ten motorower? Czy od razu grzałeś ile fabryka dała? Wydaje mi się że skoro z początku jedzie w miarę dobrze, a później słabnie to po prostu puchnie tłok.
Ostatnio zmieniony śr 04 kwie, 2012 przez Brunon K ver. 205, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
EMO

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » śr 04 kwie, 2012

Jak masz obudowany silnik w tym skuterku?Może ma za słabe chłodzenie chociaż w nowym pojeździe nie powinno być to problemem.Może być zbyt uboga mieszanka lub wypalony zawór.Sprawdź ciśnienie-powinno być 11-13 bar.sprawdx też kolor świecy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » śr 04 kwie, 2012

Właśnie kolegę tu przyciągnąłem z innego forum :> - a może mieć zwaloną pompę oleju?
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Jakby padła pompa to by się już zatarł
Obrazek

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » śr 04 kwie, 2012

ryba1983 pisze:Otóż kupiłem nowego skutera z czterobiegową skrzynią manualną marki Barton Fighter
barton nie ma obudowanego silnika ,ryba1983, <mysli> spróbuj wyregulować gażnik

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » śr 04 kwie, 2012

To chyba pomoże wymiana tłoka z pierścieniami i delikatne docieranie. :)
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » śr 04 kwie, 2012

puchnący tłok.. możliwe.. ale czy jak jest zimny to ma moc? można leciec te 60/70 km/h licznikowe? jak wbijesz 1 bieg, odkrecasz do oporu manete to rusza i wchodzi na max obroty?

ps. sprawdz filtr powietrza.

ryba1983
Amator
Amator

Witajcie!

Docierałem delikatnie motorek - do 600km miał blokady ( po tym czasie w akcje desperacji kupiłem odblokowany moduł żeby sprawdzić czyt obroty nie blokują - niestety moduł dał mi tylko to że jadąc z przepaści obrotomierz wchodził na 9-10 tyś obrotów. A bez niego zatrzymywał się na 6-7 tyś.Od samego początku były takie cyrki - od trzydziestego lub czterdziestego km zauważyłem to ponieważ wcześniej jeździłem krótkie trasy i nie dało się tego zauważyć.
A da rady jakoś sprawdzić czy tłok puchnie?
Co do regulacji gaźnika - wydaje mi się że to raczej na 100% nie to - był wiele razy regulowany, nawet kupiłem nowy dla pewności i jest to samo.
Jeżeli chodzi o moc - jeżeli jest zimny to jest "mocniejszy" pojadę nim te 60 km na prostym odcinku -pod warunkiem że sam.Moc traci po 10km mniej więcej - chyba że jest pod górkę lub dwie osoby - wtedy nawet na zimnym jest ciężko.Na zimnym silniku idzie na maks obroty, na ciepłym robi "buuu" i zostaje redukcja na pierwszy lub drugi bieg by jechać w ogóle.
Na samym początku był jeszcze zrywniejszy niestety ostatnio już taki nie jest.
Jutro sprawdzę ciśnienie i dam znać!
Jeszcze raz WIELKIE dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniony śr 04 kwie, 2012 przez ryba1983, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

ryba1983 pisze:A da rady jakoś sprawdzić czy tłok puchnie?

Jak zimny to normalnie działa, gdy się nagrzeje to traci moc, potrafi gasnąć.
Wszystko na to wskazuje, najlepiej załóż nowy zestaw czyli cyl + głowica 72ccm.

A jak on odpala?

ryba1983
Amator
Amator

Odpala bardzo dobrze - na biegu jałowym obroty równo chodzą.Gasnąć - nie gaśnie - no jak się nie mylę to raz chyba się zdarzyło - ale tak to właśnie traci moc i zwalnia.Wystarczy stanąć poczekać np.10 minut i znowu jedzie przez 2km normalnie i później zwalnia i tak w kółko.
No tak napisałeś mi objawy - ale chodziło mi czy idzie to sprawdzić fizycznie czy on puchnie żeby mieć 100% pewności.
Co do cylindra trochę się waham pod dwoma względami - po pierwsze żebym był pewny że to jest to - znając życie kupiłbym i byłby troszkę mocniejszy a dalej by się grzał po chwili.Nie wiem tak tylko myślę.
Po drugie motorowerem dojeźdząm do pracy ( niestety blisko posterunku policji i często mnie kontrolowali i sprawdzali dokumenty - jak by był silniejszy to pewnie wolno bym nie jeździł i prędzej czy później zmierzyli by prędkość - bardziej zależy mi na stałej mniejszej prędkości i żebym mógł czasami odwieść drugą osobę niż na prędkości - no chyba że mocniejszy cylinder to ostatnia deska ratunku?
Ostatnio widziałem jak jakiś dziadek szybciej pod górkę podjeżdżał na komarku i trochę mu zazdrościłem.... ;D

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

ryba1983, Fizycznie raczej nie sprawdzisz tego. Objawy na to wskazują, nic innego nie przychodzi do głowy, ani wydmuchana uszczelka, wypalony zawór ani pierścienie bo to już całkiem inne objawy.

Jeśli chcesz mieć wszystko w org. to kup sam tłok z pierścieniami + uszczelki do 50ccm, średnica tłoka 39mm, poskładaj i jeździj dalej. :)

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » śr 04 kwie, 2012

Albo oddaj na gwarancję jeśli masz jeszcze ją ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Widocznie trafiłeś na wadliwy silnik,pewnie trzeba wymienic cylinder,tłok i pierścienie i na nowo docierać
Obrazek

Wróć do „Pomoc”