• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

OC

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

OC

Postautor: ZiomeK » ndz 25 mar, 2012

Dobry. ;] Mam do was pytanie, właściwie sam się zastanawiam bo dziś starzy ostry zjazd na mnie zrobili :| Mianowicie: czy ubezpieczenie OC obejmuje również pasażera? Ojciec mi sytuację wymyślił, że gdybym jechał z kolegą czy tam kimś z tyłu i w razie jakiegoś wypadku musiałbym ze swojej kieszeni (znaczy ojciec) płacić temu koledze, gdyby stracił rękę (hipotetycznie). Mówi, że żeby obejmowało również pasażera, potrzebne jest dodatkowo NNW ale coś czuję, że on się nie zna. Najlepiej, gdyby Wasze zdania były pewne (nie: chyba, może, raczej itp.) Z góry dzięki :] :]
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: OC

Postautor: Yato » ndz 25 mar, 2012

Z tego co wiem OC nie obejmuje pasażera.
W momencie skończenia 15 lat ( a ty widzę tyle już masz) bierzesz pełną odpowiedzialność za pasażera. Ja tam nigdy nikogo nie zabieram i jest dobrze. Mój brat miał wypadek z kolegą , bratu nic się nie stało gorzej z kolegą ale na szczęście brat miał 14 lat . Bo kolega był bez kasku ;]

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 25 mar, 2012

Na moje powinno obejmować no bo spójrzcie na to z tej strony że jak wieziesz pasażera w samochodzie to ponosisz za niego odpowiedzialność no bo jednak Ty prowadzisz ale OC powinno ubezpieczać samochód (czy w tym wypadku motor) kierowcę, i pasażerów.
Spojrzałem jeszcze do neta i takie coś znalazłem:
Kogo chroni OC?

Art. 35. jasno określa, że ubezpieczeniem OC objęta jest odpowiedzialność cywilna każdej osoby, która kierując pojazdem mechanicznym w okresie trwania odpowiedzialności ubezpieczeniowej, wyrządziła szkodę w związku z ruchem tego pojazdu.
A całość jest tu http://wybieramy-oc.pl/dlaczego-ubezpie ... zkowe.html

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Mnie to wiem że chroni, tylko czy również pasażera?
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » ndz 25 mar, 2012

A nie jest tak ,że do 18 lat nie można wozić pasażera?
Ostatnio zmieniony ndz 25 mar, 2012 przez Yautja, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

O, Ty znów swoją teorię xD
Niee, chyba można przed 18 wozić ;] Wiem, że 13 lat trzeba mieć, żeby dziecko na bagażniku wozić na rowerze ;]

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Przewozić pasażera na motorowerze może każdy kto spełnia następujące kryteria:
- ma ukończone 13 lat i posiada ważną kartę motorowerową (lub posiada każdy inny dokument zezwalający na kierowanie motorowerami),
- kierowany skuter spełnia techniczne warunki do przewozu pasażera (patrz dowód rejestracyjny, pole „liczba miejsc”),
- zarówno kierowca jak i pasażer posiadają założone kaski bezpieczeństwa (lub skuter wyposażony jest w pasy bezpieczeństwa),
- kierowca jak i pasażer nie znajdują się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po spożyciu alkoholu
A co do tematu:
http://www.transportoweprawo.pl/2011/od ... a-pasazera
Jeśli wypadek będzie z twojej winy to TY ponosisz odpowiedzialność
Obrazek

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Jakieś statki, tramwaje ;]
Chodzi mi o to, czy OC obejmie pasażera w razie wypadku a nie, kto ponosi odpowiedzialność ;] Bo ja sam dostałbym odszkodowanie w razie wypadku, gdyby ktoś we mnie przypieprzył + jakiś tam mały uszczerbek i pytanie czy ew. pasażer również, bo mnie rodzice zaczęli straszyć.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Gdyby coś stało się pasażerowi otrzymuje odszkodowanie od ubezpieczyciela sprawcy kolizji ;]
Obrazek

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pn 26 mar, 2012

Kiedyś z kolegą spytaliśmy się policjantów i powiedzieli że nie ma nic o tym w prawie.
O rowerze tak , ale o motorowerze nie!

Wróć do „Off-topic”