• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik 125 ilość cewek.

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
kemmil50
Uczeń
Uczeń

Re: Silnik 125 ilość cewek.

Postautor: kemmil50 » wt 20 mar, 2012

adrol no nareszcie ktoś gada coś na temat.. ale ty powiadasz że z dwiema cewkami też pojeżdżę jeśli dokupię coś.. ale w tym rzecz że mój motorower kingway yamasaki ma oryginalnie montowany silnik na 2 cewkach sam sprawdzałem i teraz pytanie czy lepiej kupować tak jak mam na 2 cewki czy na 6.. chodzi o to żeby nie było dodatkowych przeróbek, wymiana regulatora czy cewki WN czy bógwie czego co wiąże się z dodatkowymi kosztami i kłopotem...

[ Dodano: |20 Mar 2012|, o 20:31 ]
Olo może nie potrzebnie się unoszę ale nie wiem czy przeczytałeś tytuł tematu tego. Od samego początku staram się dowiedzieć, usłyszeć poradę jaki silnik brać czy na 2 czy na 6 cewek aby nie mieć przeróbek w instalacji i jeśli ty mi mówisz że mam brać większy silnik to sorki no ale o tym to wiem od dawna ;)
Ostatnio zmieniony wt 20 mar, 2012 przez kemmil50, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Postautor: adrol » wt 20 mar, 2012

Kupując silniki typ stomp które są przeznaczone do crossów można je kupić bez cewek dających oświetlenie i w takim przypadku wystarczy kupić iskrownik, bądź samą cewkę świetlną i zamontować, koszt od kilkunastu do 50zł max i masz światła. W yamasaki masz mało żarówek i dwie cewki w zupełności starczą (w innych motorowerach masz więcej żarówek i dlatego potrzebne jest więcej cewek).
Jeśli nie jesteś pewny czy silnik ma cewkę świetlną, napisz do sprzedawcy lub zobacz na zdjęciach ile kabli wychodzi od silnika (jeśli 3/4 to nie ma świateł, jeśli 5/6 to ma ładowanie) Silniki które są obecnie na allegro mają ładowanie i w tym przypadku kupujesz zakładasz i jedziesz.
Nie zapomnij też, że dla uzyskania pełnej mocy silnika należy wymienić takie podzespoły jak układ dolotowy (gaźnik) i układ wydechowy, lecz nie zmieniając tych elementów też będziesz mógł jeździć czując znaczny wzrost mocy.

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » wt 20 mar, 2012

kemmil50 pisze:Olo może nie potrzebnie się unoszę ale nie wiem czy przeczytałeś tytuł tematu tego. Od samego początku staram się dowiedzieć, usłyszeć poradę jaki silnik brać czy na 2 czy na 6 cewek aby nie mieć przeróbek w instalacji i jeśli ty mi mówisz że mam brać większy silnik to sorki no ale o tym to wiem od dawna ;)

kemmil50 pisze:Czy opłaca się wkładać 700 złotych aby zmienić z 72 na 110, czy odczuje różnice i nie będę żałował?

Akurat w tym poście jest pytanie czy opłaca się zmieniać silnik na większy.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

kemmil50
Uczeń
Uczeń

Dzięki za rady. No dolocik to nie ma sprawy bo od razu silnik myślę z gaźnikiem 20 lub 22 kupować. gorzej z wydechem bo widziałem ma dość cienką rurę na odcinku od cylindra do połowy wydechy mniej więcej ale to da rade z czasem coś wykąbinować...
Czy ma mało żarówek? hmm właśnie co ciekawe wcale nie tak mało normalnie z przodu ma 12V 35/35 W z tyłu 12v 5/21+ tablica i licznik, kierunki akumuator.. a jednak ładowanie jest i to rzędu 14V sprawdzałem co jest dla mnie zaskakujące na tych 2 cewkach...
Cóż jak to powiedział mój jeden znajomy, trzeba zacząć wpieprzać ryż żeby tą chińską elektrykę pojąć xd.

[ Dodano: |20 Mar 2012|, o 20:46 ]
Olo - nie o to czy się opłaca bo wiadomo zawsze jakiś przyrost będzie mocy ale 700zł piechotą nie chodzi i czy warto jest dać połowę tego co kosztuje cały ten motor tylko po to by zyskać powiedzmy na prędkości 10km/h ?

adrol

Postautor: adrol » wt 20 mar, 2012

Na prędkości może 10km/h, ale przyśpieszenie + 100 :D
Dolot do 125 22mm bez żadnego tuningu na dużej przepustnicy, spoko 24 byłby też dobry, na średnim 26 też ładnie pojeździ.
wydech kolanko o średnicy 32mm i już ładnie będą przepływały spaliny.

kemmil50
Uczeń
Uczeń

Mój yamasaki jak i wszystkie z tego modelu oryginalnie miał być robiony jako 150 i jego wydech tez był tak skonstruowany lecz gdy zmienili zdanie to wraz z zmianą silnika na 70 zmienili też odcinek wydechu te kolanko i jest ono znacznie cieńsze od dalszej części wydechy i jest zaspawane tak odręcznie.. także jak by coś musiał bym pogadać z kimś kto by potrafił tak ładnie wygiąć rurkę albo już gotową zdobyć upierdaczyć tam gdzie jest spaw i przyspawać nową grubszą..
Oj nie takie rzeczy się robiło rok temu jak wstawiało się silnik simsona duo półałtomatu do ramy od rometa ogara. Ale efekt był i to ważne xd. Teraz już nie mam czasu na takie zabawy a poza tym w domu jestem tylko na wekendy, nie chce mi się w to bawić już, dla tego jeśli teraz mam zmienić silnik to już wolę bez przeróbek...

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 20 mar, 2012

Stomp 120 na 99% nie ma ładowania, przynajmniej rok temu nie miał bo 'gadałem' z producentem.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 22 mar, 2012

Poszukiwanie bajki o napięciu dopadło teraz mnie. Po przeszczepie silnika 125ccm niestety z 2 cewami do Benzera Yankee ładowanie mi siadło. Większość prądu idzie z akumulatora. Raczej zamiana miejscami kabli w regulatorze nic nie da, chyba że się mylę.
Jest jakiś sposób by do silnika z 2 cewkami wkręcić 6?? Bo przewijanie cewki się mi nie uśmiecha.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adrol

Postautor: adrol » czw 22 mar, 2012

musisz kupić odpowiednią podstawę iskrownika. (koszt około 100zł)

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » czw 22 mar, 2012

Coś takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 22 mar, 2012 przez Alpen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pt 23 mar, 2012

No fajne to pikne ale kaj to kupić ??
Znaczy gdzie to dostane bo na allegro nic tak owego nie widzę.

Ale kurde w łośku ten sam silnik miałem i ładowanie było....... pewnie mam burdel w kablach.
Podstawę traktuje jako ostateczność ale liczę się z jej zakupem.
Ostatnio zmieniony pt 23 mar, 2012 przez dzikilopez, łącznie zmieniany 1 raz.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pt 23 mar, 2012

dzikilopez, Szukaj części z rozbiórki Crossa 110/125.

adrol

Postautor: adrol » pt 23 mar, 2012

Wszystkie crossy mają na dwie cewki.
http://www.ebay.pl/itm/Lifan-140-Pit-Bi ... 819wt_1163
chyba sam nawet coś takiego mam, musiałbym poszukać jakbyś był zainteresowany.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 24 mar, 2012

adrol, Zongsheny kiedyś były na allegro i miały 6 cewek, a to chyba silnik z crossa.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » sob 24 mar, 2012

Adrol poszperaj jak znajdziesz to porób fotki nanieś jakieś wymiary i daj znać. Bo jazda na 25W żarówce z przodu i rezerwie prądu w aku pachnie mi trochę hardkorem a chciałbym jeszcze pochodzić trochę po tym świecie.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Wróć do „Mechaniczne”