• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

tarcza hamulcowa klocki problem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Re: tarcza hamulcowa klocki problem

Postautor: BeNeK » śr 22 lut, 2012

no bo tak się zastanawiam
8500 przejechane ma dopiero
z czego syn handlarza mówił że walną ok 1000 i ja już 1000 czyli kupili po crash małym z ok 6000-6200 bo ja już ponad 1000 zrobiłem...
Więc klocki nie powinny już być do wymiany nie? co o tym myślisz choinka, ?
A no bo mam takie pytanko
jak poznać stan zużycia klocków? ma te takie rowki ? bo szczerze to nigdy się klockami nie bawiłem a jak coś ok kloców to nie zwracałem na to uwagi
Chymmm tylko jeszcze jedno
Ten płyn co mam teraz to nie mam pojęcia jaki to jest ale mniejsza o to
jest on praktycznie nowy w dobrym zabarwieniu tzn jak nowy
Jak rozpoznać że on już przepłyną? myślicie że nalać jakiegoś starszego płynu hamulcowego??
Chociaż i tak nie będę miał skąd go skołować :/
a oleju czy coś xd nawet nowego przecież nie wleje bo układ hamulcowy jest trochę wrażliwy na tłuste rzeczy :/

Sry do założyciela tematu ale nowego zakładać nie będę :D a ten już na temat ;P
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 22 lut, 2012

Ogólnie to możesz zjechać klocek do metalu i one muszą hamować puki będzie okładzina. Na klockach powinna być ta taka przerwa bo to jest jakby chłodzenie chcąc nie chcąc grzeje się to trochę :P Zapewne masz DOT 3 lub DOT 4 to są najpowszechniej używane, powinno też być napisane na pokrywce od pompy. Można nalać jakiegoś starego ważne żeby miał jeszcze ważność. Tak jak napisałeś płyn jest mocno higroskopijny i po jakimś czasie się zużywa. Już nikt nie wymienia w autach płynu bo mało kto o tym myśli i trochę jednak tam wejdzie w ten układ ale podobno co 10 000 wypada zmienić. Płyn również jak się nagrzewa to traci swoje właściwości.
Także na początek odpowietrz układ trochę, jeśli nie pomoże to by można było sprawdzić klocki.
Jakbyś czegoś nie rozumiał to pisz śmiało bo wiem że potrafię namieszać.
Ostatnio zmieniony śr 22 lut, 2012 przez choinka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » czw 23 lut, 2012

wiesz hamować hamują z tym problemu nie ma tylko nie tak jak bym tego chciał ;P jak jechałem cbr kumpla jeszcze w 2011r na wakacjach to wystarczyło niewielkie przyhamowanie i stoppe robił

Mój gracik jest na kilku fotach a kumpel wbił się w rów <facepalm> i to nie taki mały :D zobaczcie sami pośmiejecie trochę xd

http://www.youtube.com/watch?v=t0BGVpdhsuc

A no i jeszcze mam taki problem którego się obawiam :/
podczas naprawdę mocnego hamowania jest takie coś jakby hamowanie impulsywne
klamka wciśnięta a on jakby popuszczał hamulec i znowu mocno popuszczał i znowu...
jest to naprawdę mocno odczuwalne na amorach podczas tego tzn lagach chodzi od 0.5 do 1cm podczas tego jak tak "przerywa"

i nie wiem czy to może być spowodowane zapowietrzeniem układu
czy co gorsza się boję skrzywioną tarczą :/
Tarcza na oko prosta nie wiem jaka by była po ściągnięciu :/
Jak wiadomo moje moto za poprzedniego właściciela miało mały crash i właśnie na przód ale po 1 felga ma tylko zadrapanie z jednej str i plastik pod lampą też tylko z jednej strony pęknięty więc myślę że nie było to na tyle mocne uleżenie by skrzywiło tarczę

A to dopiero jak klocki będę mógł sprawdzić po ściągnięciu koła
a do tego potrzebuje spawarki tzn muszę zrobić podnośnik by unieść przód a bez spawarki tego nie uczynię ^^

to tu takie pytanko ogólnie z tego up
czy to hamowanie "impulsywne" może być spowodowane zapowietrzonym układem ??
Na hamulcach się znam tylko "troszeczkę" xd więc potrzebuje "nakierowania" z waszej str ;P

choinka łap browiec może jeszcze więcej dostaniesz zobaczymy xd

[ Dodano: |23 Lut 2012|, o 15:19 ]
a ps nie sprawdzę jaki pisze na zbiorniczku ponieważ nie mam oryginalnej pokrywki
seria była pęknięta przy śrubce i wymieniłem dekielek na taki jakby polerowany bez napisów ;P ale myślę że DOT4 będzie ;)
tylko nie wiem jak by to tu zrobić jak ten płyn jest jasny :/ tzn wiecie odróżnić kolor xd
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Postautor: piotrus96 » czw 23 lut, 2012

Też mam takie pulsujące hamowanie na przodzie. To nie jest w 80% wina zapowietrzonego układu. Ja swojego jeszcze nigdy nie otwierałem, nie dolewałem płynu więc zapowietrzony nie jest. Raczej wina tarczy. Na oko nie widać czy jest prosta czy nie;p

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

tu już był i otwierany i wymieniany ;P więc dopuszczam opcję że ktoś to ciulowo zrobił ;P

no i jeszcze jedno przeciw że tarcza nie jest skrzywiona
krzywa tarcza podczas jazdy gdy puścimy kierownicę wprawia ją w drgania a u mnie cisza jest <mysli> tzn idzie jak po sznurku i kierownica ani drgnie ;P

no bo kupić tarczę to nie problem tylko muszę sprowadzić z za granicy i są to sporawe koszty przesyłek a jeszcze nie mały koszt samej tarczy <mysli>

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Postautor: piotrus96 » czw 23 lut, 2012

Albo opona:) Krzywo założona albo źle zrobiona i skacze :p

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

opona w db stanie jest nie ma żadnego bicia
no i to się dzieje przy mocniejszym hamowaniu a podczas jazdy i takiego spokojnego hamowania nie

[ Dodano: |23 Lut 2012|, o 19:18 ]
no to tak byłem trochę dokładniej to oblukać
klocki wydają się spore
ok 3-4mm na stronę myślę że 3mm będzie
idealnie przylegają do tarczy ;P

Patrzyłem na tarczę no niby jest prosta
Krawędzie idealnie się pokrywają

Ale
Płyn w zbiorniczku na oko bardzo szybko zaczyna brązowieć

Obrazek

Myślę że po prostu płyn został dolany a nie wymieniony jak twierdził sprzedawca...
jak myślicie było to możliwe ?? Jak kupowałem płyn był taki lekko żółtawy a teraz już jest taki lekko brązowy ciut jaśniej niż na foto
Jeśli płyny się zmieszały to chyba dadzą taki efekt nie ?? mógł dolać też jakiś stary płyn by niby było że wymieniony a był wcześniej otwarty czyli mógł być dolany z domieszką H2O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zdziwiło mnie jeszcze jedno
na tarczy mam jak byk napisane 3mm (tarcza oryginał) w danych jest jak byk wpisane 3mm tak samo jak czytałem w cbr 3mm
A mierzę i tarcza ma nieco ponad 4mm...
nie nosi również śladów uszkodzeń

nie wiem co to może być
Płyn DOT4 250ml za ok 5-10zł będzie coś wart??
Kurde do spawarki brakuje mi 50zł i mam trochę rzeczy do robienia... a jak się wezmę za moto i to rozmienię to na moto spokojnie 100zł pójdzie jak nie więcej...
nie wiem co też zrobić :D

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 24 lut, 2012

No więc kolego te 3mm to jest minimalny rozmiar jaki może mieć tarcza, czyli może się zetrzeć do 3mm.
Mógł być dolany. Przypomnij mi odpowietrzałeś go? Klocki już są takie wiesz, można wymieniać ale nie trzeba. Musisz je kontrolować bo sezonu mogą nie wytrzymać a głupio wymieniać na koniec sezonu na nowe :P Jak nie pomoże to odpowietrzenie to wymień płyn, jak nie to to niestety klocuszki ;/
Co do tego bicia to masz może ABS? Noże to być tym spowodowane, nie wiem czy Twój jest w to wyposażony, a ABS załącza się tylko przy mocnym hamowaniu także by pasowało. Jak otworzy się zbiorniczek to nie zapowietrza się układu.
Ostatnio zmieniony pt 24 lut, 2012 przez choinka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 24 lut, 2012

po 1 masz piwo
po 2 nie mam ABS są tylko w najnowszych z 2011r których w sprzedaży są śladowa ilości (na razie)

Tak więc dziś kupiłem płyn DOT4
miałem trochu kłopotów ale zrobiłem
Przez układ przelałem ok 300ml płynu xd było 500 to co sobie będę żałował xd
Tak więc klamka znacznie "stwardniała"
Da się ją docisnąć trochę więcej jak połowę
Jako że z warsztatu wyszedłem jakieś 5-10min temu nie sprawdziłem jak to działa podczas jazdy
Dziś jak się dorwałem asfaltu to tylko tył latał xd asfalt jednak nie jest aż tak przyczepny ale jak by to nie poszaleć xd

choinka pisze:Klocki już są takie wiesz, można wymieniać ale nie trzeba.

Po czym to stwierdzasz ?? Na moje są prawie jak nowe xd nie że zaprzeczam tylko pytam żeby nie było xd
Jutro jak dobrze pójdzie i wypoleruje klamkę hamulca to go przetestuję i napiszę ;)
+ jest to że nie docisnę klamki do manetki xd

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 24 lut, 2012

Czyli że po zmianie płynu się polepszyło? To dobrze powinno być już ok.
Stwierdzam po tym że na zdjęciu nie wygląda że jest jeszcze dożo okładziny. Na żywo jednak sam lepiej widzisz. Po prostu klocki trzeba obserwować i tyle. Powinny wytrzymać do końca tego sezonu ale gwarancji nie daję :P

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 24 lut, 2012

na moje są jak nowe xd
są grubsze niż w routerze jak był ganc nowy xd

Klamka znacznie stwardniała
dociśnięcie jej do manetki będzie spowodowane jedynie złamaniem klamki xd
przedtem bez trudu dosłownie wchodziła w manetkę
barwa płynu bardzo się zmieniła choć nie wyszło mi to tak jak na filmiku ze ścigacza
płyn u dołu po prostu trysną i z rurki zleciał a na filmiku tam tak ładnie wychodzi
nie wiem gdzie popełniłem błąd xd

A mam pytanie skierowana od kolegi
ma hondę nsr
tarcza się składa z 2 części
i ta górna cześć trochę lata

http://www.google.pl/imgres?q=nsr+125+t ... 29,r:0,s:0

ładnie tu widać ;P
no i ta tarcza na tych jakby nitach trochę lata
i tu pytanie czy da się to jakoś dobić żeby było dobrze czy trzeba new tarczę ??

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 25 lut, 2012

Może idzie nity od nowa zrobić, lepiej chyba zostawić tak jak jest niż później płakać bo coś nie wyszło albo że trzeba nową tarcz kupić.
Skoro tak uważasz to tak musi być :) W takim razie rozwiązane :) Jak coś to pisz jeszcze.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 25 lut, 2012

ja powiem że dla mnie już tyle pewnie
Kumpel niech sobie robi co chce bo info przekazałem a mi się poprawiła sytuacja z tymi hamulcami
Dziś potestowałem je trochę i rewelacji nie ma ale jest dużo lepiej ;)
To hamowanie impulsywne zmalało i to znacznie i kilka razy zblokowałem koło podczas jazdy bo jezdnia mokra

Także ja dziękuję i to by było tyle z mojej strony ;)

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 26 lut, 2012

To niech się teraz autor tematu wypowiada, co dalej.

Wróć do „Pomoc”