• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

PLANOWANIE GŁOWICY

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
kamilos1133
Uczeń
Uczeń

PLANOWANIE GŁOWICY

Postautor: kamilos1133 » śr 28 gru, 2011

Witam chciałem pochwalić się swoim dokonaniem :) . Istnieje coś takiego jak planowanie głowicy u aut , ścigaczy ITP więc pomyślałem dlaczego nie . Zastanawiałem się jak to zrobić w domowych warunkach no i wymyśliłem:) kupiłem : duży szablon papieru ściernego , duży szablon papieru wodnego i pastę polerską . No to do dzieła : naprężyłem papier ścierny na ziemi koledzy stali na każdym końcu :P no i ruchem posuwisto zwrotnym mocno dociskając jeździłem głowicą po papieże ściernym , potem rozłożyliśmy papier wodny no i to samo aby powierzchnia była równa i gładka , potem głowice najlepiej usadzić w imadle i całą powierzchnie wypolerować pasta polerską i bardzo drobnym papierkiem wodnym . No i teraz pozostanie wyczyścić i uzbroić głowicę . zależy nam aby głowica jak najbardziej przylegała do cylindra :) zwiększamy tym bardzo mocno kompresję co przekłada cię na osiągi . Krok 3 to lekkie zeszlifowanie tłoka ze względu na zawory może się tak przytrafić że zawory będą biły o tłok więc bierzemy kamienie szlifierskie dopasowany do wielkości otworu na zawór na tłoku i pogłębiamy mierząc otwór sów miarką żeby nie przesadzić wystarczy jakiś 1mm następnie bierzemy pastę polerską i papier wodny i wygładzany powierzchnie tłoka . To by było raczej na tyle nie ma szans żeby to nic nie dało na cylinderku 49ccm biorę seryjną 72ccm . Aa jeśli macie już rozłożona głowicę to możemy poszerzyć kanał dolotowy i wypolerować jeśli zrobimy to wszystko to na seryjnych częściach powinien jechać około 90km/H :) a jeśli zmienimy przełożenia na 15/43 to będzie po prostu demon nie wyobrażam sobie co będzie jak zrobimy to wszystko w 72ccm to strach myśleć :) . Robiłem już to 1 raz i są tego efekty będę to robił jeszcze raz koledze więc wszystko udokumentuje zdjęciami .
Ostatnio zmieniony śr 28 gru, 2011 przez kamilos1133, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: PLANOWANIE GŁOWICY

Postautor: Yautja » śr 28 gru, 2011

Wiejska robota-nigdy papierem nie wygładzisz powierzchni tak jak tokarką która jest najlepszym narzędziem do planowania głowic.Do tego głowicę powinno się planować tylko wtedy gdy jej powierzchnia nie przylega równomiernie do cylindra,zbiera się wówczas setne części milimetra materiału.Jeśli zbierzemy znacznie więcej materiału do "tuningu" to będą problemy z zaworami i łańcuszkiem rozrządu który będzie za długi.Fachowym odpowiednikiem tego "tuningu" jest cieńsza uszczelka pod głowicą najczęściej cała metalowa.
Oczywiście powiększanie kanałów podniesie osiągi ale do tego najlepiej mieć dremel z odpowiednią końcówką.Nie można też przesadzić z polerowaniem.
Ogólnie taki tuning zwiększa mocno zużycie chińskich części
Obrazek

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 28 gru, 2011

Gratulacje :) Nigdy bym tak nie zrobił no ale dobra Twoja głowica Twój silnik.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » śr 28 gru, 2011

Papierem ściernym 'planuje' się głowice, ale robi się to na tafli szkła żeby na 100% było równo.

Co do polerki kanału dolotowego, to słyszałem, że to niezbyt dobry pomysł. Z resztą- przy wygładzaniu zmniejszasz jego powierzchnię. Mieszanka się skrapla na ściankach i nie odparowuje tak, jak na lekko chropowatej powierzchni. Wypolerować możesz króciec ssący.
Przy okazji sam się dokształcę :D Do jakiej średnicy można maksymalnie rozwiercić kanały w głowicy 72?
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Kilka mm,zależy jaki masz króciec i gaźnik
Obrazek

Awatar użytkownika
kamilos1133
Uczeń
Uczeń

no ja tak zrobiłem i są tego efekty aaa łańcuch rozrządu wcale nie jest taki luźny jak siema głowice przed sobą to się widzi ile można splanować !! mam o wiele większą kompresję większy zryw i prędkość maksymalna !!

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: BarneY » śr 28 gru, 2011

Mi się wydaje, że Kamilos miał poprostu farta :P Przepiłowałby 1 mm więcej i d*pa . Więc nie polecam tego nikomu.
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

Awatar użytkownika
kamilos1133
Uczeń
Uczeń

jeśli masz wyczucie i cały czas przymierzasz zawory to będzie wszystko ok i nic cie nie stanie ważne jest też dobranie odpowiedniego papieru ściernego nie z grubego żeby nie porobił rowków i ino potem wodnym wypolerowałem i było idealnie . Ogar na tej głowicy jeździ mi już cały sezon i jest w idealnej formie :)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

kamilos1133 pisze:Ogar na tej głowicy jeździ mi już cały sezon i jest w idealnej formie

Do czasu
Obrazek

Kotek040496
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kotek040496 » śr 28 gru, 2011

Przy planowaniu wystepuje spalanie stukowe bo zmienia sie GMP wzgledem głowicy. Planuje sie ok 1mm lub nawet mniej. Pasowało by rowniez zapłon przestawic bo ci sie silnik rozpierdzieli ;) I planuje sie tylko na tokarce lub szlifierce magnetycznej.
Ostatnio zmieniony śr 28 gru, 2011 przez Kotek040496, łącznie zmieniany 2 razy.

dam18
Majster
Majster

Postautor: dam18 » śr 28 gru, 2011

Oj.
Planowanie głowicy na papierze ściernym i to na podłodze? Pozostawię to bez komentarza.
Jeżeli już tak Ci zależało na planowaniu to mogłeś zrobić to na szkle. Sprawdzałeś krzywiznę głowicy? Polerowanie głowicy na przylgni no brawo po prostu.

Wiesz co to jest spalanie stukowe/detonacyjne? Otóż może występować przy zbyt dużej kompresji, a Ty właśnie poprzez palowanie głowicy zwiększyłeś kompresję a zmniejszyłeś komorę spalania. Jeżeli wystąpi Ci spalanie stukowe i będziesz jeździł z tym długo to pożegnaj się z silnikiem.
Powiększanie otworów od zaworów w tłoku? Durny pomysł, nie dość że te tłoczki są wykonane z miękkie materiału to Ty jeszcze osłabiłeś jego konstrukcje. Te tłoczki można swobodnie obrabiać nożykiem do tapet.

Jak się ma głowicę przez sobą to wiemy ile można splanować?
To szanowny kolega ma suwmiarkę w oczach?

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » śr 28 gru, 2011

Planować można ale na pewno nie papierem ścierny na podłodze <glupek>
I niby czemu miał by zapłon przestawiać, przecież właśnie o to chodzi aby uzyskać większy stopień sprężania.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 28 gru, 2011

A powiesz mi jeszcze masz manometr? Jako taki profesjonalny tuner byś mógł mieć a jak nie to jakiś znajomy albo coś to weź zmierz sobie kompresje.

Awatar użytkownika
kamilos1133
Uczeń
Uczeń

ważne że ja czuję po osiągach zanim to splanowałem jeździł 70/75 a po 87 zmieniłem zębatkę zdawczą na 15 i teraz jeździ z prędkością 95 sprawdzałem z autem bo seryjne liczniki z deka kłamią
Ostatnio zmieniony śr 28 gru, 2011 przez kamilos1133, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: BarneY » śr 28 gru, 2011

kamilos1133, 95 km/h ogarem? <facepalm> Chyba ze skoczni narciarskiej :P
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

Wróć do „Mechaniczne”