Postautor: kuba2354 » wt 13 gru, 2011
Lekki odkop... Z racji tego, ze obserwuję to, co się dzieje u nas w kraju to szczerze powiem, ze jestem załanany. Mój ojciec na Norwegię śmiga. Wiecie co? Ile kosztują tutaj fajki? No L&M 10,50 PLN. A tam? 75 NOK! Czyli grubo ponad 35 zł. Piwo? Specjal coś koło 3 zł. A tam? Piwo ichnie 3,8% kosztuje 60 NOK! Przeliczając na ich zarobki, to pikuś.. Miej ok. 70 zł na godz. (już po odjęciu 40% podatku). Przepracuj koło 170 godz. miesięcznie. To miesięcznie koło 12000 zł. Przeliczając potem to, co przejedzą, wydadzą na paliwo, opłaty... to nawet jakby miało zostac im ok. 3500 zł (przeliczając na PLN) to mają i tak tyle, co pewnie niektórzy rodzice nie zarabiają przez miesiąc. Mój wujek. Po studiach (oceanotechnika). Ma firmę, żonę, 2 dzieci... Zyje mu się dobrze. Powiedział mi kiedyś takie słowa: "Kuba! Ucz się tych języków i wypie**laj z tego kraju. Znajdź ludzi na obojętnie jakich studiach i szukaj okazji do wyjazdu. Długo w PL nie pociągniesz!" Zapamiętam to do końca życia. Ile mogę miec emerytury? 1500 zł? Co to jest? Szwedzi, Norwegowie... oni będąc na emeryturze mogą sobie na wakacje jechać. A w PL? Ledwo koniec z końcem ludzie łączą. I do końca miesiąca czasem kasy ledwo styka... Dlatego uczmy się, zmieńmy ten kraj.. Dlaczego "ministrowie od 7. boleści" zarabiają krocie? Ile wynosi średnia (xD) krajowa? Ponad 2000 pln? Kto to do ku*wy wyciąga? No taaak!! Przecież jest dużo "panów'' którzy zarabiają taką kasę, jakiej nigdy nie widzielismy.. Gdyby kazdemu potrącić nawet 500 zł (taki co zarabia 11000 zł to 500 zł to gó*no) i dać każdej starszej osobie na leki, czy zrobić cokolwiek... Kto jest w tym rządzie? Zmieńmy to! Chcę wyjechać z PL do Danii, Szwecji tudzież Norwegii. Prohibicja w tym ostatnim rządzi.. Ale warunki życia są zadowalające... Tylko język...