• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z odpaleniem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Problem z odpaleniem

Postautor: TaHa » pt 04 lis, 2011

Witam. Mam problem mały przy moim motorku. Nie myślałem że to zrobię ale jednak piszę bo ciężko trochę mam i wolny czas :) A więc jest tak że motor nie chce odpalić. Iskra jest wszystko jak ma być jest. Problem jest w tym że jak kopię lub odpalam z popycha no słychać że tam łapie i chce odpalić i ma chęci ale coś jakby blokowało. Paliwo itp. wszystko dochodzi jak należy wszystko jest jak musi być ale nie odpala. Jak kopię czy daję z popycha to załapie na 2-3 sek chce już chodzić ale gaśnie. Coś jest nie tak... I tu kieruję się z prośbą o pomoc ale nie interesują mnie odpowiedzi tupu:
- wyreguluj gaźnik;
- sprawdź zawory;
- wyczyść posprawdzaj wszystko itp...

Najlepiej prosiłbym o poradę osoby która miała podobny problem i w czym u niej tkwił.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Stawiam piwo, pomógł :)

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Problem z odpaleniem

Postautor: Alpen » pt 04 lis, 2011

Świece wymieniałeś?
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » pt 04 lis, 2011

ja miałem podobny problem, okazało się że to wadliwa pękająca uszczelka między gaźnikiem a głowicą sprawdz ją ;) może łapie lewe powietrze ?
only vag

Awatar użytkownika
mariusz1140
Praktykant
Praktykant

Postautor: mariusz1140 » pt 04 lis, 2011

TaHa pisze:Jak kopię czy daję z popycha to załapie na 2-3 sek chce już chodzić ale gaśnie. Coś jest nie tak...

Uszkodzony impulsator ewentualnie zalane wodą kable, wtyczka modułu itp.

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

mariusz1140, jakby tak było to albo by nie było iskry a i by się pewnie moduł spalił. Wszystko jest jak należy, świece 2 różnie zakładałem jedna nowa druga prawie nowa która w innym moto chodzi ciągle w 100%.

Awatar użytkownika
mariusz1140
Praktykant
Praktykant

Postautor: mariusz1140 » pt 04 lis, 2011

TaHa pisze:jakby tak było to albo by nie było iskry a i by się pewnie moduł spalił.

Noo i tu się mylisz...
Iskra niby jest, ale nie taka jaka powinna być.

Chcąc wykluczyć winę impulsatora podłącz niebiesko-biały przewód wychodzący z iskrownika do sondy oscyloskopu. Będziesz miał 100% pewność

Jezeli nie posiadasz oscyloskopu: wykręć fajkę przyłóż kabel WN gdzieś do masy, może być nią nawet silnik. Kopiąc kopką zmierz maksymalną odległość kabla WN od masy, w której iskra przeskakuje.

...powinna być w granicach 2cm

Pozdro^^

[ Dodano: |4 Lis 2011|, o 21:46 ]
Aha i moduł by się na pewno od tego nie spalił :)

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Patrząc to ten 1cm jest na pewno więc raczej jest ok.

goldi87
Uczeń
Uczeń

Postautor: goldi87 » pn 07 lis, 2011

Jak dla mnie to masz ewidenty probem albo z mieszanka, albo z kompresja. Mialem juz rozne przypadki ze nie moglem moto odpalic. Raz to byla sprawa fajki bo nie zawsze dostawal iskre, innym razem to co ci opisalem wyzej z tym ze skupilbym sie bardziej na mieszance niz utracie kompresji. Bo to drugie czuc w utracie mocy podczas jazdy.

Co bym sprawdzil na twoim miejscu:
1. filtr powietrza bym wykrecil i probowal odpalic bez, ew. wyczyscic filtr i potem probowac
2. W drugim kroku podkrecilbym obroty na gazniku i tez go probowal zapalic ew. ustawil mieszanke na 1.5-2.0 obrotu, aby miec pewnosc ze odpali.

Oczywiscie zakladam ze motor trzymasz w cieple. Kiedys tez tak mialem z kilka tygodni temu ze na staym gazniku z saniem na linke przy niskiej temp. nie moglem go odpalic. Zmienilem gaznik i filtr powietrza oraz wreszcie zamknalem ssanie i silnik od teraz zawsze mi zapala. Powodzenia i napisz co bylo powodem.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 12 lis, 2011

Żeby nie zakładać nowego tematu postanowiłem tutaj napisać, bo mój problem jest podobny. Chciałem się przejechać dzisiaj i odpaliłem motor i poszedłem się ubrać. Ubrałem się i wróciłem do motoru, ale jeszcze coś musiałem szybko sprawdzić w garażu. Jak podszedłem do motoru i dałem troszkę gazu to zaczął się dusić, tak jak by akurat paliwo się skończyło. W baku jest paliwo, kranik oczywiście odkręcony był, a po zgaśnięciu już nie chciał odpalić. Po kilku godzinach wróciłem do niego i próbowałem odpalić. Na rozrusznik nic nie łapało, a jak kopnąłem to tak raz burknął, ale nie odpalił. Co mogło się stać? Nigdy wcześniej nie miałem żadnych problemów ani na starym silniku(50) ani na tym co teraz mam(110).

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » sob 12 lis, 2011

Banalna to może być odpowiedź, ale może należało załączyć ssanie?
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

razor500
Specjalista
Specjalista

Hehe, nie jeden by się na to nabrał, ale nie ja. Po tych kilku godzinach jak stał nie odpalany to próbowałem ze ssaniem i bez ssania. Ale pomyśl też, że jak chodził odpalony no około 5minut to już po tym czasie nie ma po co włączać ssania a wręcz przeciwnie, skoro silnik jest zagrzany. Ssanie odpada. Jakieś inne pomysły? Jeśli chodzi o zalanie wodą, to też nie to, bo motor cały czas stoi w garażu, a w deszczu ostatnio jechałem kilka miesięcy temu.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » sob 12 lis, 2011

Sprawdź czy iskra jest na świecy i od razu czy świeca jest zalana-jak jest sucha to paliwo nie dochodzi
Obrazek

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: TaHa » sob 12 lis, 2011

Temat do zamknięcia. Dziękuję. mariusz1140, się dobrze spisał i bardzo pomógł. Padł impulsator.

razor500
Specjalista
Specjalista

Mój problem też rozwiązany. Problemem była zabrudzona świeca. Mam za bogatą mieszankę w gaźniku, bo niedawno go regulowałem. Nawet jak się jedzie to niekiedy trochę szarpie. Wyreguluję w poniedziałek gaźnik i będzie dobrze.

Wróć do „Pomoc”