• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nowy laptop

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
adrol

Nowy laptop

Postautor: adrol » sob 24 wrz, 2011

Sytuacja mnie zmusiła do zakupu komputera. Stwierdziłem, że laptop byłby najlepszy, a że nie mam najlepszej wiedzy, to postanowiłem zapytać się was o radę.
Budżet max 1400zł, może być coś używanego max 1 rok.
Sprzęt ma być dość szybki, żeby bateria trzymała przy normalnym użytkowaniu ok 2 godzin, obudowa powinna zadowalającej jakości, i czasami chciałbym sobie pograć w jakieś gierki samochodowe typu NFS world, czy Shift 2, ewentualnie w GTA. W przyszłości fajnie by było jakby radził sobie z programami typu AutoCad 3D itp.
Upatrzyłem sobie ASUS'a A52, 500gb 4gb DDr3 ram, intel core i3 350m, tylko nie wiem, czy karta graficzna ati 5470 (według sprzedającego ma 1gb pamięci, a wszędzie piszą, że ma 512mb) nie będzie za słaba. Dużym plusem jest dość przystępna cena, trochę ponad 1100zł, ale był używany przez 8 miesięcy (niby powystawowy) no i nie ma gwarancji producenta, tylko komputer, bateria i zasilacz.
Innymi typami są samsung Rc510 na dwóch kartach graficznych, jedna to integra intela, a druga to GeForce 315m, która mnie nie przekonuje, reszta tak jak w asusie tylko procesor 380m, używany od maja tego roku z gwarancją.
Jeszcze zastanawiam się nad Samsungiem r580, najbardziej by mi odpowiadał, no i ma kartę graficzna GeForce 330m, która wydaje się najlepsza, ale minusem jest dość wysoka cena, choć z tego co widziałem trafiają się okazje.
Inne propozycje mile widziane, najlepiej, żeby był nowy i spełniał moje wymagania i nie był wadliwy. Komputer najczęściej będzie stał na biurku i kilka razy w miesiącu będzie zabierany na jakieś wyjazdy.

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Re: Nowy laptop

Postautor: TaHa » sob 24 wrz, 2011

A więc do tych 1400 zł nie otrzymasz laptopa który będzie nadążał za nowymi technologiami. Warto pamiętać że teoretycznie komputer za te 1400 zł jest 2x mocniejszy, szybszy i wytrzymalszy od laptopa za nawet 1500 zł.

Przed zakupem dokładnie przemyśl czy stacjonarny na dłużej, czy laptop na mniejszy okres czasu. Wiadomo laptop zadowala mobilnością i nie tylko, stacjonarny zadowala parametrami i osiągami.

Jeśli już zdecydujesz się na laptopa to warto poszukać z prockiem i5 [ i7 nawet nie zaczynaj szukać, bo nie znajdziesz poniżej 1,8k ].

i5 poniżej 1500 zł jest na prawdę ciężko znaleźć, najłatwiej jak już na licytacjach.

Tutaj nawet dobry w miarę laptop z dobrą nawet grafiką i dobrą w miarę cenę masz tutaj, ale bateria do wymiany jak widzę:

http://allegro.pl/asus-a52-i3-350-2-26g ... 69393.html

Potem reszta w tej cenie ma zazwyczaj albo grafikę zintegrowaną albo coś nie tak.

Szukałem tutaj pod względem w miarę dobrych parametrów aby się nadał do lepszych gier.

Zawsze można zaoszczędzić i bardzo tanio można kupić netbooka samsunga albo jakiejś innej dobrej firmy za małą kasę, do śmigania po necie i w mało wymagające gry też można pograć <rotfl>

Niech ktoś jeszcze mądrzejszy się wypowie ;P

Wróć do „Off-topic”