• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Różnica między silnikami

Rozmowy o motoryzacji.
Amadeo
Amator
Amator

Różnica między silnikami

Postautor: Amadeo » pt 09 wrz, 2011

Witam ;)

Znalazłem w necie zestawy tuningowe takegawy z głowicą 4 zaworową do silnika Hondy i silnika Kawasaki z tą różnicą ze do silnika Kawasaki największy zestaw to 178cc a do silnika Hondy tylko 150cc.

I tu moje pytanie, jaka jest różnica między silnikiem Kawasaki klx 110 a silnikiem Hondy np. dax i czemu do silnika Kawasaki można zamontować większy zestaw tuningowy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: Różnica między silnikami

Postautor: Yautja » pt 09 wrz, 2011

Jeśli chodzi o silnik Hondy to pewnie 50 ccm-nie dają większych kitów ,bo jest tam za słabe sprzęgło i skrzynia,przy takim tuningu i tak należałoby je wymienić
A jeśli chodzi o klx 110 to te silniki są bardzo lubiane przez tunerów dlatego można dostać do nich dużo części-no i podzespoły mają mocniejsze
Obrazek

adrol

Postautor: adrol » pt 09 wrz, 2011

Po Pierwsze nie masz tyle kasy (choć mogę się mylić)
Obecnie do mini bike wkłada się trzy rodzaje silników z głowicą honda style GB4, jest to to samo co chinole 50-110 tylko japońskie można z tego zrobić tak:
-bez zmiany wału 50, 70, 90, 95, 106 (tutaj tłok 57mm scut czyli mamy cylinder z którego nie wystaje tuleja i krótki tłok, tłok wymieniać trzeba co 5tys.km stosuje się w sportowych maszynach)
-przy zmianie wału na 52mm można mieć 106 i 115ccm
-przy zmianie wału na 54mm można mieć 115ccm, 124 i 138 ccm (w tym ostatnim przypadku wszystko wygląda jak przy zestawie 106ccm, bo to też z tłokiem scut)
Co do głowic dostępne do tych silników, stare superhead są one już bardziej kultowe niż użytkowe, nowsze superhead +R powszechnie stosowane model 2sm, są też innych firm wyglądające jak seryjne z 50ccm, ale różnią się bardzo, z czterema zaworami są superhead +R SOHC i trzech firm głowice DOHC (jedne z najdroższych), obecnym hitem są zestawy takegawa 106scut 124 i 138 scut z rozrządem desmo (z ducati) ale to już są sumy powyżej 15tys. zł.
do tych silników należy zmienić sprzęgło co daje kolejne 3tys. zł i skrzynię od 2-4tys.zł
-kolejne silniki stosowane to typu nice110 czyli większy rozstaw szpilek, taki sam jak w chińskich 125-150 tutaj często stosuje się o wiele dłuższe wały i głowice superhead +R 4sm lub z głowic DOHC daytona 150 i przerabia się na 180ccm, kilka lat temu jak najlepsze były głowice takegawa superhead F5 przerabiano je pod większy rozstaw szpilek.
- trzeci typ silników to replika silnika z kawasaki ksr/klx110 czyli GPX150 i 160, mają one jeszcze większy rozstaw szpilek, inne kartery, cylinder, rozrząd i głowicę, od silników honda style praktycznie nic nie pasuje. przy zestawach dedykowanych do kawasaki o poj. 178ccm stosuje się tłoki scut i głowice 2 zaworowe sohc bądź 4 zaworowe sohc przy czym obie noszą nazwę superhead tylko pod silniki typu kawasaki, wszystko można podpasować pod gpx150-160 (bo silniki kawasaki mają mocowanie do ramy na 3 szpilki to częściej spotykane są chińskie zamienniki)
Jeśli chcesz się bawić w prawdziwy tuning na japońskich częściach musisz przygotować od 3-20 tys. zł w zależności co chcesz zamontować.

Oczywiście można też się bawić w tuning, ale trzeba mieć spore pojęcie. Obecnie z mojej 125 wcisnąłem prawie tyle co ze 150 (150 ma przewagę bo ma lekkie magneto) tyle że 125 ma lepszy tłok i jest wytrzymalsza :)

Nie można tez zapominać o osprzęcie, bo sam silnik to nie wszystko, są jeszcze sportowe wydechy, gaźniki czy nawet wtryski, CDI programowalne itd.

Amadeo
Amator
Amator

Postautor: Amadeo » pt 09 wrz, 2011

Dziękuję za obszerną wypowiedz. Co do kosztów to zdaję sobie sprawę, że są one duże :P.
Moje pytanie co do silników kierowałem z powodu iż chciałbym zakupić jakiegoś japończyka niewielkich rozmiarów z dużym potencjałem. Żeby nie zakładać nowego tematu chciałbym spytać jaki "motór" waszym zdaniem będzie najlepiej nadawał się aby zrobić z niego coś małego, niepozornego, z dużą mocą oraz przyczyną uśmiechu na twarzy właściciela.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pt 09 wrz, 2011

Honda Dax i Honda Monkey, pit/ dirt bike.
Taki małe a jest super do tuningu. :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 09 wrz, 2011

Druga ma chyba hydrauliczne sprzęgło ;D
A ta trzecia ma śliczny tłumik ;D

adrol

Postautor: adrol » sob 10 wrz, 2011

Jeśli chodzi o mini bike to najlepsze bazy to honda dax i monkey (jeszcze jest bardzo trudno dostępna honda monkey R co jest moim marzeniem :D )można zrobić malutką na kołach 6 czy 8" można zrobić większą z kołami 10" lub 12" do tego wachacz o 20cm dłuższy itd.
Koszty są naprawdę duże te motorki co pokazał Alp3n, to już są naprawdę piękne, pierwsze dwa mają suche sprzęgła (około 5tys. zł) następny ma sprzęgło daytony, a ostatni to ma body kit od crf50
Jeśli chodzi o tuning szczególnie monkey'a to można z nim zrobić praktycznie wszystko, crossa, turystyka, maszynę na tor i na codzienne przejażdżki.
Jeśli chodzi o mnie to siedzę właśnie w hondach i mam kilka daxów no i monkey'a też nie mogło zabraknąć, ogólnie każdy maswoje plusy i minusy, ale z odpowiednio grubym portfelem można wszystko zrobić pod siebie. Jak chcesz robić coś poważniejszego to musisz najpierw określić co chcesz, zdecydować się jaki masz budżet, kupić jakąś bazę (teoretycznie rama + zbiornik wystarczy) i bawić się w wybieranie, potem zakup części i na końcu składanie. W monkey'u jeszcze jest fajne, że masz ogromny wybór body kitu.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 10 wrz, 2011

Jeśli chce się oblukać dużo stuningowanych motorków to warto zajrzeć na daxforum.be
modó³ wm mugen sport cdti

Amadeo
Amator
Amator

Postautor: Amadeo » sob 10 wrz, 2011

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i wsparcie swoją wiedzą.

Podsumowując aby zrobić małego zadziornego dax-a wystarczy zasobny portfel (ale to nierozłączny element każdego tuningu) baza, pomysł, trochę umiejętności, i oczywiście chęci :).
Ps. Jeżeli uda mi się sprowadzić jakąś fajna hondzinę to na pewno się o tym dowiecie.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 10 wrz, 2011

Czyli zamykamy :)

Wróć do „Moto-topic”