• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Znów problem... Sprzęgło...

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
MowMiOjcze

Znów problem... Sprzęgło...

Postautor: MowMiOjcze » wt 30 sie, 2011

Witam wszystkich forumowiczów. Zakładam nowy temat ponieważ mam dla was następną zagadkę. Jechałem wczoraj na 2 (sprzęgło miałem zaciągnięte i hamowałem) z góry około 55 km/h. Nagle mnie coś szarpnęło, taki hałas dochodzący ze skrzyni (wiecie o co chodzi). Zatrzymałem się, ponownie na sprzęgle na 1 wbiłem aby ruszyć, zgasł. Dotoczyłem się do domu na 1, jakieś 2 km. Nie chciałem bardzo na chama wbijać biegów. Myślałem że rozpięła się ta regulacja pod czarnym plastikiem (tam gdzie stacyjka). Regulacja na śrubach. Gdy dojechałem do domu szybko go rozkręciłem, koledzy czekali i chciałem jeszcze pojeździć bo ładna pogoda ;) Jednak było gorzej niż myślałem. ŻADNA regulacja sprzęgła nie pomogła. Regulowałem na śrubach, pod chromowanym dekielkiem i jeszcze koło sprzęgła. Na 1000 sposobów próbowałem, dalej nic, jakby w ogóle sprzęgła nie było :/ Nie chce odpalić bo rwie jak głupi do przodu, na luz też nie da rady wrzucić. Cały mechanizm sprzęgła działa prawidłowo ( wiem bo zakładałem kiedyś nową linkę sprzęgła i wiem jak wszystko wygląda). Wszystkie sprężynki, bolec, zabezpieczenia koło dekielka spełniają wzorowo swoją rolę. Czy to jakaś większa usterka? Powiedzcie mi co to może być? Oczywiście wszyscy dostaną pomógł za sensowną odpowiedź. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Taliban
Amator
Amator

Re: Znów problem... Sprzęgło...

Postautor: Taliban » wt 30 sie, 2011

Albo spaliłeś sprzęgło, albo tryby biegów ci sie porywaly, spróbuj wbic 2 albo 3 i z popychu odpalić bez sprzęgła jesli pojedzie to masz tarcze sprzęgła albo całe sprzęgło do wymiany, jeśli nie to mozesz zrobić trybom pa pa i rozpoławiać silnik, po czym czeka cie wymiana skrzyni kpl.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 30 sie, 2011

Może się zapiekło.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Junior1290
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Junior1290 » wt 30 sie, 2011

MowMiOjcze, miałem identycznie :) sprzegło sie zapiekło :D weź niech odpocznie troche i wrzuc z 2 razy bieeg bez sprzegła :) i sie odpiecze :) daj mu odpocząć tez ;) mi sie odpiekło po 30 min :D
CaÂłuj mnie do rana caÂłuj mnie

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » wt 30 sie, 2011

Przesmaruj to tam wszystko pod tym deklem luknij na tarcze jak wyglądają i może spróbój tego odpiekania jak mówią wyżej chodź nie słyszałem o takim czymś
PIEC!
Obrazek
Obrazek

MowMiOjcze

Postautor: MowMiOjcze » wt 30 sie, 2011

Biegi bez sprzęgła wchodzą idealnie, to znaczy że skrzynia w porządku. Na razie się to sprzęgło "odpieka" i zobaczymy co z tego wyjdzie. Napiszę za 1h ;D

adrol

Postautor: adrol » wt 30 sie, 2011

jak się nie naprawi "samo" to rozbierz sprzęgło i zobacz co nie tak, nikt Ci na Forum tak nie pomoże jak ty sobie sam :)

Wróć do „Pomoc”