• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zongschen elektryka

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Zongschen elektryka

Postautor: Fast » wt 23 sie, 2011

Mam pytanie:

Czy biały i żółty kabel to ta sama cewka ( 6 cewkowy stator) czy to odrębne cewki ? Czy nie jest tak że biały przez regulator napięcia do ładowania akumulatora a żółty przez regulator napięcia do świateł? Czy można po wyprostowaniu napięcia z białego i żółtego przez regulator napięcia podłączyć je razem z przeznaczeniem na światła ?
Mam nadzieje że zabardzo nie zagmatwałem

adrol

Re: Zongschen elektryka

Postautor: adrol » wt 23 sie, 2011

tak to ta sama cewka(czasem nie jedna tylko 5 lub 7), tylko u nas musi iść przez regulator, bo to cewka dwufazowa, gdyby była jednofazowa, mogłaby iść bezpośrednio na światła. Na elektryce się nie znam ale te dwa kable idą do ragulatora, z którego wychodzi jeden kabel z prądem na akumulator i całe zasilanie. Nie wiem czy można ominąć regulator, wiem tylko że jak jeden kable się odłączy od regulatora to napięcie wzrasta razem z obrotami, a światła się robią coraz jaśniejsze, aby w koncu świecić jak w dużych motorach, a potem sie przepalają (raz mi się odłączył jeden kabelek i były takie objawy).
Jeśli nie znajdziesz tutaj pomocy to popytaj się na forach gdzie są spece od elektryki motocyklowej i tam na pewno będą wiedzieć, no i wtedy daj znać co słychać w temacie :)

Awatar użytkownika
mariusz1140
Praktykant
Praktykant

Postautor: mariusz1140 » śr 24 sie, 2011

Nie, żółty nie idzie przez regulator napięcia do świateł. Żółty idzie do regulatora tylko po to aby "mierzył" cały czas napięcie, a w razie napięcia większego niż przypuśćmy ~12v traci(obniża) je, poprzez przeładowanie tej energii na akumulator lub poprzez spięcie do masy(zależy jaki typu regulatora)

Chyba wyczerpująca odpowiedz dotycząca żółtego przewodu prowadzącego do regulatora :)

KamelMKS pisze:Czy można po wyprostowaniu napięcia z białego i żółtego przez regulator napięcia podłączyć je razem z przeznaczeniem na światła ?

Nie można łączyć tych przewodów razem, ponieważ cewki cały czas będą przeciążone i w efekcie dojdzie do przepalenia obwodów w.w. cewki.

Pewnie Ci świecą słabo światła na tym silniku(?)

Jeżeli tak to odłącz zielony kabel(masa) od regulatora, wtedy nie będzie tego "tracenia" energii. Jeżeli to nie pomoże wymień regulator na inny typ.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » śr 24 sie, 2011

DZIĘKUJE !

O taką odpowiedź mi chodziło. Pozdrawiam .

Dokładnie tak, światło świeci mi dosyć słabo. Mam regulator z quada.

Wróć do „Pomoc”