• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Tuning Pc

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Outer
Weteran
Weteran

Re: Tuning Pc

Postautor: Outer » sob 23 lip, 2011

lukas15

Idz na forum komputerowe, będą ci kazać zmienić pc. A zresztą przekonaj się sam hehe. Chcesz karty graficznej, to szukaj z rodziny 8800 gt/gtx/gs,9800 gt,gtx i 250 gts to są kotlety tej karty. Jak chcesz dobry tani zestaw, to polecam używane części.

e5200 i oc do 4 ghz, do niej możesz Karakorum dać, pasta AC V będzie dobra.
Płyta główna na chipsecie p45, dzięki któremu wykręcisz proca. Polecam asusy.
ddr 2 najlepiej w dual channel tj. 2x2 gb, polecam goodramy, dobre timingi i łatwo ustawić niski cl.
zasilacz fortron wystarczy, po więcej, polecam zajrzeć do google i wpisać czarna lista zasilaczy + stop gotowcom z allegro, akurat z komputronika też jest badziewie.
Obudowa używany silentumpc + 4x zehpyr 120 mm, by zrobić dobry przeciąg
8800 gt/gtx. 8800 gts - tutaj wersja 512 mb jest najszbysza, 320 i 768 są wolniejsze.
Hdd sobie zostaw

W 1000-1200 zł się zmieścisz, a pc będzie szybszy niż nowe w tej cenie o dobre 60%

Poza tym nie bierz padła w stylu 9500 gt, bo to jest kotlet 8600 gt, bardzo wolne karty graficzne. I NIE PATRZ NA PAMIĘĆ bo niczego ta pamięć nie daje.

To tyle, jeśli chodzi ci o tuning pc, bo z tego co teraz jest, nic nie zrobisz. Siedzę na forach pc od 3 lat, sam składałem sobie zestaw komputerowy, jak chcesz się czegoś dowiedzieć, to pytaj. :P
Ostatnio zmieniony sob 23 lip, 2011 przez Outer, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » sob 23 lip, 2011

Outer, dzięki, nowego pc nie opyla mi się skałdać bo na tym co mam teraz większość gier itp. idzie ;] i nawet wolny nie jest :D i ma dopiero 2 lata :D jak coś siądzie to wtedy pomyślę nad złożeniem pceta :D
Bo 1200zł to mam taki tuning w motorze że hoho :D

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » ndz 24 lip, 2011

Na początek zacznij podkręcanie programami. Pierwsze wyczyść system najlepiej format następnie podkręcaj go programami szczegóły na gg.
Obrazek

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » czw 28 lip, 2011

Żaba

Nigdy nie podkręca się programami, może gpu, ale cepa, ram i napięcia na mobo trzeba ręcznie ustawiać. Najlepiej z miernikiem.

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » czw 28 lip, 2011

Witajcie ;d mam nadzieje ze lukas15 sie nie obrazi ze sie dolacze do tematu ale widze ze jego sprawa jest raczej wyjasniona, a wiec prosze o rade :

Mam kompa zakupionego ok.3 lata temu .
Plyta glowna : ASUS P5 VD2-VM/s
Proc : Dual core 2x 1,6GhZ
Ram : 2 GB
Dysk : 160 gb
No i KARTA GRAFIKI : 64mb ZINTEGROWANA !!!!

To jest porazka 3 lata temu ten komp pod wzgledewm proc i ramu byl nawet niezly ale karta graf od poczatku tworzyla tego kompa ze byl zj**.
Jest to tak zwany PC Factory czyli komputer do firmy ... zakupiony przez moicch rodzicow na firme .

Nawet GTA Sa sie zacina dopiero jak na najmniejsza rozdzielczosc sie ustawi to chodzi ladnie .

Dzisiaj planuje isc do Komputronika po karte grafiki Geforce cos tam wiem ze ma 512mb ;P I na tym mi zalezy . Ale czy do takiej plyty glownej gdzie jest zintegrowana grafika mozna dac nowa karte graf ?

WIadomo ze z takiego kompa potwora nie zrobie ale zalezy mi aby zAGRAC : GTA 4, BUlly ( najlepsza gra jaka wyszla wedlug mnie p mialem ja na PS2 ), Pure, wiedzmin no i CODA 4 przez internet .

Czy jak dam karte graf to te gry powinny pojsc ? pyttam sie dlatego bo np. GTA 4 ma napisane ze Core II duo i nie wiem oco chodzi ja mam dual core nie wiem co jest leppsze ani nic ;/

za dobre odp. stawiam piwkaa ;d

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » czw 28 lip, 2011

Podłączasz, instalujesz sterowniki i jest git :)
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » czw 28 lip, 2011

RADI, twoja płyta ma wejście PCI-E więc powinna podejść.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » czw 28 lip, 2011

Ale cxzy te gry co wymienilem mi wejda ? xd Bo pisze ze intel core 2 duo a ja mam intel penituim Dual core ... reszta pasuje ;p

Bo jak nie to kupuje nowego kompa a starego daje rodzica do firmy bo chca ;d

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » czw 28 lip, 2011

RADI, Procek to tam ma małe znaczenie zapomnij o gta 4 z 512 mb karta może ci pójdzie ale na minimalnych i niewiadomo jak z rozdzielczością
PIEC!
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » czw 28 lip, 2011

Co do kompów to też mam zabytek sprzed 6lat ale poszło mi na nim COD 4 MW xd Nie wiem jakim cudem :D RADI, weź kartę z 1GB pamięci i ci pośmiga ale procek też by się zdało wymienić na AMD Phenom II 4 rdzenie i ci pójdzie wszystko :D
Ostatnio zmieniony czw 28 lip, 2011 przez Szczepan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » pt 29 lip, 2011

Ja nie wiem sam :P Ja planuje kupic core 2 quadf lub core 2 duo ;p

Ale gta 4 wymaga 512mb grafy wiec wejdzie moim zdaniem

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » ndz 31 lip, 2011

NIE PATRZCIE NA ILOŚĆ DDR NA KARCIE. LUDZIE. Kolega ma w laptopie nv 310m 2gb ddr 2 i działa mu to jak riva tnt. Im więcej pamięci, tym karta graficzna jest wolniejsza, bo stosują wtedy badziewne kostki pamięci, z długim czasem dostępu i słabą podkręcalnością.

Komputer ma dobre cpu, zgaduję, że to rodizna e21xx pewnie e2140, sam miałem e2160 i ocnąłem ją do 3,2 ghz na niskim V. Radzę wymienić Pc, płyta główna niestety będzie zła na o/c, a te cpu bez o/c to wielka strata. Do kupna procka w tych czasach polecam e8400 i oc do 4 ghz, myślę, że do 700 zł żaden cep nie podskoczy. Radzę nie patrzeć na rdzenie, zawykle 4 jajowe są wolniejsze od 2. W gta 4 tylko cep korzysta z 4 jajek.

Jaka to jest karta graficzna?

Jak będziesz chciał złożyć zestaw, to podaj ilość kasy, to ci złoże.
Ostatnio zmieniony ndz 31 lip, 2011 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Off-topic”