• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Yamasaki-dziwne dźwięki w czasie jazdy.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Yamasaki-dziwne dźwięki w czasie jazdy.

Postautor: razor500 » wt 12 lip, 2011

Witam. Mam kolejny problem ze swoim yamasaki, ale tym razem trochę mnie to niepokoi. Jak jadę z większą prędkością niż 70km/h to jak przy tej prędkości puszczę gaz to słychać taki metaliczny dźwięk. Jak prędkość spadnie do ok 60km/h to ten głos znika i tak jest za każdym razem gdy puszczę gaz przy tej prędkości(+70km/h). Dzisiaj badałem ten dźwięk, ale nadal nie wiem skąd się wydobywa, ale zauważyłem, że na każdym biegu przy wysokich obrotach jak puszczę gaz to słychać ten dźwięk, tyle że na 1 i 2 słychać go zdecydowanie krócej niż na 3 i 4 bo na 3 i 4 po puszczeniu gazu ten dźwięk słychać 2-4sek mniej więcej a na 1 i 2 może z sekundę. Ten sam dźwięk również słychać jak jadę ze stałą prędkością i np. wpadnę w dziurę. Jak przyspieszam to tego dźwięku nie słychać, nawet jak przyspieszam na nierównej nawierzchni. A teraz krótki opis tego dźwięku: to jest takie coś jak by 2 metale o siebie stukały i raczej powierzchnia którą się stykają nie jest duża, bo ten dźwięk jest dość wysoki.
Nie wiem czy jedno ma coś wspólnego z drugim, ale też słychać metaliczny dźwięk(ale inny niż ten, którego opisywałem wyżej) jak dojeżdżam do skrzyżowania, no w każdym bądź razie jak muszę zwolnic do prędkości bliskiej 0km/h to jak mam wbitą 4 i hamuję to przy małej prędkości ok 20km/h to słychać niski metaliczny dźwięk, takie brzęknięcie i trwa to bardzo krótko, ale nie za każdym razem słychać taki dźwięk. Z kolei jak na powiedzmy 4 biegu przy 15-20km/h dam dużo gazu to słychać taki sam dźwięk jak przy hamowaniu na biegu przy bardzo niskich obrotach i tej dźwięk też nie trwa długo, motor przyspieszy o kilka km/h i ten dźwięk znika.
Miał ktoś do czynienia z takimi dźwiękami, lub wie skąd te dźwięki się wydostają? Bardziej mnie niepokoi ten pierwszy dźwięk. Trochę się boję jeździć, bo boję się, że coś w końcu się zepsuje.

fake4r

Re: Yamasaki-dziwne dźwięki w czasie jazdy.

Postautor: fake4r » wt 12 lip, 2011

U mnie wydobywały się przeróżne dźwięki ale popodkładałem gumowe podkładki pod śruby, także kawałki gumy pod plastiki od baku bo mi strasznie wibrowały tak jakby wiertarką wiercił ;) Po za tym, posprawdzaj wszystkie śruby, osłonę wydechu przód i tył.
Próbuj też w czasie jazdy dotykać różnych elementów nadwozia wtedy gdy słychać ten dźwięk. Może to być też łączenie lewarka zmiany biegów z silnikiem bo ta część akurat luźno sobie siedzi.
A jeśli nie to to może zawory ?
Musisz szukać i badać to na pewno dojdziesz do tego.

Aha zapomniałem dodać:
U mnie był stukot tej osłonki wydechu z przodu, po prostu w środkowym jej punkcie stykała się z wydechem. Po podłożeniu podkładek pod jej śruby mam spokój. Sprawdź sobie to.
Ostatnio zmieniony wt 12 lip, 2011 przez fake4r, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » wt 12 lip, 2011

U mnie to te plastiki pod bakiem tak drżą ale jutro podkładam gumki :)

razor500
Specjalista
Specjalista

Kilka tygodni temu rozbierałem motor z wszystkich plastików, żeby podłożyć pod nie gumowych podkładek, żeby nie trzeszczały. Pod wszystkimi mam pełno dętki i takich gumowych podkładek. Przez jakiś czas wszystko było cicho, zresztą nadal jest cicho jeśli chodzi o plastiki. Między spodem silnika a tą blaszką do której się przykręca silnik od spodu też mam podłożonych kilka warstw dętek. Sprawdzałem już śruby mocujące silnik do ramy, i tłumik, ale były dobrze dokręcone. Tylną osłonę tłumika też sprawdzałem, ale jest dokręcona, a przednią odkręciłem, bo myślałem, że to ona hałasuje, ale jednak to nie ona. Wajcha zmiany biegów też strasznie mi hałasowała i na ten sworzeń na który tą wajchę się zakłada tą wajchę dałem jedną gumową podkładkę i teraz nie hałasuje. Podczas jazdy rozpędzałem się i puszczałem gaz i podtrzymywałem nogą wajchę do biegów, kopkę i też kładłem nogę na tłumik, a właściwie na kolanko, ale to nic nie dawało. Na zgaszonym silniku skakałem na motorze, kołysałem się na nim na prawo i lewo, ale żadnego dźwięku wtedy ni słychać. Bez kasku też jeździłem, żeby lepiej słyszeć ten dźwięk, ale i tak nie wiem skąd on się wydostaje. Ma ktoś jakieś inne pomysły? Możliwe jest, że to zawory?

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » wt 12 lip, 2011

Może łańcuch masz luźny i obija sie o dekiel od zębatki
PIEC!
Obrazek
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Mam 16z założoną i nawet jak mam za mocno napięty łańcuch, to i tak mi obija o osłonę, dlatego jeżdżę bez osłony.

fake4r

Postautor: fake4r » wt 12 lip, 2011

A czy na luzie na postoju przy wysokich obrotach też jest ten dźwięk ?
Sprawdzałeś klakson ? Ja miałem ta blachę zamontowaną poziomo i śrubka co jest na niej przykręcony biła mi o tą konstrukcje metalowa. Przekręciłem blachę z klaksonem w dół o 45 stopni.
Ostatnio zmieniony wt 12 lip, 2011 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » wt 12 lip, 2011

razor500, to pewnie luźny łańcuch
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » wt 12 lip, 2011

To samo napisałem ale widocznie nie...;P
PIEC!

Obrazek

Obrazek

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: samoo96 » wt 12 lip, 2011

razor500, sprawdź przedni błotnik czy nie jest popękany przy mocowaniach albo na jednym i drugim końcu.. ja już mam 2 bo stary juz tak popekal od wibracji i buczal jak betoniarka...
DoradziÂłem Ci coÂś..? :)
WciÂśnij 'pomĂłgÂł' albo postaw piwko..:)

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/97134

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 13 lip, 2011

No to tak: nie sprawdzałem, czy ten dźwięk jest na luzie na postoju, ale jutro sprawdzę.
Błotnik wydaje mi się, że jest cały, w sumie to nigdy go nie odkręcałem i nic przy nim nie grzebałem i nie słyszę go w czasie jazdy, no ale też jutro sprawdzę ten błotnik, ale wydaje mi się, że jest cały.
Przypomniałem sobie kolegi choppera. Miał w nim tak luźny łańcuch, że jak puścił gaz to było słychać mniej więcej taki dźwięk jaki ja teraz słyszę jak puszczę gaz na wysokich obrotach. A co do tego łańcucha to wydaje mi się, że możecie mieć rację, tylko że chodzi mi o łańcuch do napędu tylko o łańcuszek który jest przy głowicy. Jest jeszcze łańcuszek przy magnecie, ale on raczej nie ma jak hałasować, bo ma dookoła siebie gumowe podkładki. Ten łańcuch od napędu też nie ma jak hałasować, bo on prócz zębatek to ociera o tą gumę co jest na wahaczu. Tak więc ten łańcuszek w głowicy też sprawdzę, czy nie jest za luźny, a to jest parę minut roboty.

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » śr 13 lip, 2011

razor500, łańcuch może również stukać o ramę. A łańcuszka rozrządu byś aż tak bardzo nie słyszał :)
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Co do błotnika, to wygląda jak nowy, przy mocowaniu błotnika, wszystko jest ok.
Do łańcuszka rozrządu nawet nie patrzyłem, bo tak jak mówi Stunti, jego by tak głośno nie było słychać.
Na luzie na postoju tego dźwięku nie ma. Naciągnąłem łańcuch, że nie ma wcale zwisu, ale ten dźwięk nadal słychać, ale zauważyłem, że w miejscu w którym się przykręca dolną śrubę, od osłony zębatki zdawczej, jest dość mocno spiłowana przez łańcuch pod kątem ok. 45 stopni. Z kolei ogniwo łańcucha składa się z 2 ósemek a pomiędzy tymi ósemkami jest tulejka i przy łańcuchu ta ósemka od strony silnika, od wewnątrz jest trochę spiłowana i tak jest na większości ogniw, albo i nawet na wszystkich. Dzisiaj trochę pojeździłem bez kasku i tak się przysłuchiwałem temu dźwiękowi, a głównie słuchałem, czy ten dźwięk nie dochodzi z okolic łańcucha i powiem wam, że wydaje mi się, że go słychać gdzieś z okolic zębatki zdawczej. Ten dźwięk nie pojawił się w momencie gdy zmieniłem zębatkę z 14 na 16z, bo trochę na tej 16z jeździłem i dopiero po jakimś czasie ten dźwięk się pojawił. O ramę łańcuch na pewno nie ociera, bo z każdej strony łańcuch jest oddalony od ramy o kilka cm. Nie wiem czy będzie ktoś w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bez przysłuchania się temu dźwiękowi, ale co mi szkodzi zapytać. Czy oby ten dźwięk nie wydobywa się ze skrzyni biegów?

A co do tego drugiego dźwięku- gdy motor ma niskie obroty na biegu. Dzisiaj zauważyłem, że to jednak nie nie zależy, od obrotów silnika na biegu, ale po prostu od obrotów silnika. Jak dzisiaj dojeżdżałem do skrzyżowania to zauważyłem, że ten dźwięk się pojawił jak wcisnąłem sprzęgło i jak obroty spadły prawie do wolnych obrotów. Ale potem doszedłem do tego, że nawet na postoju jak dodam gazu i jak obroty spadną prawie, że do wolnych, to na moment się odzywa ten dźwięk.Potem z kolei zauważyłem, że jak odkręcę manetkę na tyle, że silnik ma takie obroty na których słychać ten dźwięk, to cały czas go słychać. Niestety wtedy jechałem w kasku i nie słyszałem dokładnie, ale wydaje mi się, że na wyższych obrotach jak przyspieszałem, to też ten dźwięk było słychać, ale nie jestem pewien. Postanowiłem wrócić do domu i przysłuchać się temu dźwiękowi, ale jak dojechałem do domu, to ten dźwięk zniknął. No to pojechałem na polne drogi bez kasku i zrobiłem z 5km, ale tego dźwięku i tak nie usłyszałem. Nie wiem co to może być, ale on tak ma, że go słychać, potem cichnie, później znów go słychać i tak w kółko, ale wydaje mi się, że ten dźwięk dochodził z tłumika. Czyżby jakaś przegroda w tłumiku lata? I jak by co to da się coś z tym zrobić, czy jedyną opcją jest wymiana tłumika?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 13 lip, 2011

Jeśli w tłumiku to może być przegroda. A masz dokręcony dobrze?

razor500
Specjalista
Specjalista

Tłumik mam dobrze dokręcony.

Wróć do „Pomoc”