• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Motorower pomoc w wyborze

Rozmowy o motoryzacji.
sadamowski19

Motorower pomoc w wyborze

Postautor: sadamowski19 » ndz 10 lip, 2011

Witam was wszystkich :) otóż chciałbym abyście troszkę mi doradzili w sprawie wyboru motoroweru. Skuter odpada ze względu na automatyczną skrzynie biegów , 0 zabawy z biegami :> Pieniążki jakimi operuje to 3000 zł myślę że w tej cenie można już wybrać coś porządnego (Kupuje tylko nowe modele ze względu na gwarancję). Podkreślę że dopiero zaczynam zabawę z motorowerami/motocyklami i nie potrzebuję nic większego niż pojemność 49. Następnym czym się kieruje to rok. Chciałbym mieć nową maszynę myślę że od roku 2009r w górę.

Piszcie modele które możecie mi polecić i proszę o kruciutkie uzasadnienie wyboru :) Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony ndz 10 lip, 2011 przez sadamowski19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Re: Motorower pomoc w wyborze

Postautor: Maciek » ndz 10 lip, 2011

watpie zebys cos "nowego" z "gwarancja" i nie "chinczyka" za 3k ale powowdzenia
Obrazek

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » ndz 10 lip, 2011

Ja Ci polecam KIngwaya Nakeda :D
Dlaczego?
- kosztuje nie całe 3tys zł:D
- duże koła
-ładnie wygląda
-w seri ma 72cc
-nie psuje się
- dobrze można go tuningować
- i najważniejsze ja go posiadam :D

NO ale chinczyk :D bo nic innego za te pieniadze nie kupisz nowego i markowego:)
pozdro :D
Ostatnio zmieniony ndz 10 lip, 2011 przez Lukas995, łącznie zmieniany 1 raz.

sadamowski19

Postautor: sadamowski19 » ndz 10 lip, 2011

No to w sumie dobrze powiedzieliście że za takie pieniążki to w sumie prawie same chińczyki , Okej ten fakt jestem w stanie przeboleć . :) A pytanko do was co sądzicie o modelu Romet Ogar 900 Racing ? Może właśnie z tym modelem warto zacząć zabawe z motorowerami hmm ? Jakieś plusy i minusy tego modelu tak z własnych doświadczeń ?

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Racing to jest to samo co classic tylko różni się wyglądem ma tarcze z tyłu fajny wydech i aluski :D a co do awaryjności to to samo co classic czyli jest mało awaryjny :D "jak dbasz tak masz " :D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 10 lip, 2011

Podobno plastiki są słabo wykonane ale tak to nie narzekają ludzi na te modele.

Awatar użytkownika
szymi224
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: szymi224 » ndz 10 lip, 2011

Powiem ci tak, jeżeli zalezy ci równiez na wyglądzie to weź Zumico gr 500/ Gb street/ Kingway naked... Jeżeli natomiast nie chcesz aby ludzie chodzacy na ulicach i kierowcy dziwili się czemu tak wolno jedziesz to ja bym ci doradził wziąść Ogara. Bardzo fajny sprzecik( miałem okazje nim ejchać) Bardzo mało awaryjny i obala te wszystkie mity o dupnych chińczykach ... ;]
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zum ... 500/120077

"zdaje sobie sprawe ze zlamalaem przepisy i narazilem innych uczestnikow ruchu drogowego na niebezpieczenstwo gdyz lubie za***rdalac"

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Bierz nakeda 72cc w serii :D bandyta :D

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » pn 11 lip, 2011

Lub Junak 901/Barton Sprint :)
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Postautor: Pawlos312 » pn 11 lip, 2011

Ja ci Ogara 900 Racing polecam, plastiki nie pękają (przynajmniej mi), tylko raz ten duży pękł ale wymienili na gwarancji. Według mnie te silniki nie pasują do motorów typu GB Street itp.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » pn 11 lip, 2011

Ja mam Fightera (Zumico GR500) i ci go polecam :D Po za tym że ładny to jeszcze się ludzie za tobą oglądają :P

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » pn 11 lip, 2011

Wybór masz tak na prawdę tylko jeden :p Chińczyk z poziomym cylindrem, różnic może się jedynie opakowaniem. Mam ogara i wbrew temu co tu piszą psuje się jak cholera, nie było dnia żeby był w 100% sprawny. Kumpla c1 też się psuje. Więc ja odradzam rometa.
Te motorki typu kingway naked i podobne, z wyglądu nie za ciekawe (przez tą dziwną ramę) ale fajnie się na nich siedzi. Wczoraj w realu oglądałem jakiegoś sprzęta z tym silnikiem. podobny do tego http://moto.allegro.pl/najnowszy-zipp-m ... 88150.html nazwy nie pamiętam ale cena 2500zł jest dość zachęcająca. Możesz poszukać cubów np barton flex czy ferro 202-4 , są dość lekkie i fajnie się na nich jeździ. I moim skromnym zdaniem wyglądają znacznie nowocześniej

P.S. Najlepszym wyborem byłoby używane am6 ale skoro nie chcesz to nie <mysli>

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » pn 11 lip, 2011

sadamowski19, Szczerze mówiąc to jest loteria ;) Mi przy ogarze przez 3 lata popsuł się tylko rozrusznik ( z mojej winy bo sie wywaliłem ) i czujnik paliwa .
Wszystko inne było ok .
Pozatym co wy mu mowicie zze za 3tys nie da sie dostac markowego :D ?
Da sie ... poszukaj jakis Super moto np. DT 50, CPI SM 50, DErbi senda i itp .
Te am6 naprawde maja kopa vmax okolo 100km/h ale maja tez wady :
-3,5l/100 przy mieszanej jezdzie
- Olej - do tych silnikow jest po 42zl u mnie aprilia 1l żarła na ok 800km
-Remont silnika - teżź troche kosztuje i go trzeba zrobić .
- Często padają świece
Ale jak wsidasz na np. aprilie RS 50 to wiesz że nie jedziesz na jakimś piździku tylko to jednak jak na 50 ma kopa ja po mieście osobowki wyprzedzalem bez problemu .
Ale ja mialem 2suwa i juz za nim nie przepadam, ja po prostu uywielbiam sobie jezdzic bez celu po miescie a jak silniki co sa montowaane w ogrze 900 i itp pala 2l/100 i jedziesz na full manetce to jest marzenie ;p
No i v/max okolo 70 realne to nie jest tak źle .
Jak ci to nie starcza to cylindr 80cm3 ;p i gites.
Osobiście bym ci ogara cliassica nie polecał miałem takiego z 2007 roku no i słabo szedł 70 licznikowe na 3-cim biegu ...poprzedni wlaasciciel nie umial docierac motorow ale pozatym Z tego co wiem racingi maja inna skrzynie u mnie na 13/46 ( seryjnie 13/39 ) ine chcial isc na 4 biegu a racing idzie az milo .
Może by cię zainteresowała zetka 50 ?

sadamowski19

Postautor: sadamowski19 » pn 11 lip, 2011

Dzięki wszystkim za liczne wypowiedzi ostatnimi czasy byłem w salonie i rozejrzałem się co nieco i w oko wpadły mi następujące modele (Wszystkie oczywiście w zakresie 3 tysięcy :) ) A więc:
-KYMCO (tajwańska dobra firma,przez wielu chwalona )KYMCO ACTIV 50 4T
-FERRO 202 4T
-BARTON FIGHTER 2011 4T

pierwsze dwa modele z wyglądu jak sobie zobaczycie w "google" przypominają bardzo Ogarka 900 co do tego 3 również bardzo fajny i ciekawy model. Myślę że mój wybór będzie opierał się na tych 3 maszynach :)

[ Dodano: Pon 11 Lip, 2011 ]
Może ktoś z was miał styczność z tymi modelami i jest w stanie się o nich wypowiedzieć ? :)

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » pn 11 lip, 2011

sadamowski19, jeśli chcesz bawić się z biegami na 100% to nie bierz Ferro 202, bo on nie ma sprzęgła. :) Kymco Activ 50 też zresztą chyba go nie ma. Ja bym pozwolił sobie zaproponować Ci Rometa Ogara 900 Racing. Bardzo wygodnie się na niego wsiada, co czasami naprawdę ma znaczenie, ma normalne sprzęgło i cztero biegową skrzynię biegów, a do tego z przodu i z tyłu tarcze. :) Albo tak jak wcześniej pisali możesz kupić Kingwaya Nakeda, który seryjnie ma cylinder 72ccm, dzięki czemu nie będziesz odczuwał braku mocy, bo na 50ccm gwarantuję Ci, że szybko będziesz chciał więcej mocy. :)
Ostatnio zmieniony pn 11 lip, 2011 przez Brunon K ver. 205, łącznie zmieniany 3 razy.

Wróć do „Moto-topic”