• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wskazówka od prędkości

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
mateusz167
Weteran
Weteran

Wskazówka od prędkości

Postautor: mateusz167 » wt 28 cze, 2011

Siema .Mam problem , bo chciałem wymienić tarcze licznika i musiałem zdjąć wskazówki od paliwa poszła dobrze a od prędkości nie mogę zdjąć ;/ Czemu ? pomocy szybko .!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Wskazówka od prędkości

Postautor: choinka » wt 28 cze, 2011

Tak samo musisz zdjąć jak od paliwa, one ciężko idą, uważaj żeby nie połamać. podważaj z jednej i z drugiej strony.

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » wt 28 cze, 2011

Spróbuj delikatnie widelcem :D

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 02 lip, 2011

Mam podobny problem jak kolega. Nie mogę zdjąć wskazówki od licznika w Yamasaki. Czy tą wskazówkę da się ściągnąć? Nie chcę się za bardzo używać siły, żeby nie połamać nic. Próbowałem już też widelcem, ale nie idzie nic. Oczywiście mogę użyć trochę więcej siły, ale wolę mieć pewność, że to się w ogóle da zdjąć. A może tą wskazówkę się jakoś odkręca?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 02 lip, 2011

idzie ją zdjąć nie jest wykręcana jest wciskana.

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » sob 02 lip, 2011

Na 100% widelcem da się ściągnąć :P najlepszy spoób jak dla mnie :D Użyj więcej siły i napewno zejdzie :)

razor500
Specjalista
Specjalista

A jak najlepiej to zdjąć? Próbowałem już dość mocno widelcem, ale nie złazi. Widelec się wygina a wskazówka ani drgnie.

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » sob 02 lip, 2011

co ty masz za widelce jakies ruskie ? :> zeby pod oporem plastikowej wskazówki sie wyginały psiknij troche wd 40 i lekko podwazaj z kazdej strony musi zejść... ;p
Ostatnio zmieniony sob 02 lip, 2011 przez Wilku1122, łącznie zmieniany 2 razy.
PIEC!
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » sob 02 lip, 2011

Wilku1122,lukas15, koledzy dobrze piszą, bzyknij wd-40 i widelcem podważaj, musi zejść :)
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Szlak by to trafił. Skazówka się złamała tzn. wskazówka jest cała, ale ułamało się w tym miejscu gdzie się łączy wskazówka z tym się kręci jak się wskazówką rusza. Na szczęście będzie to łatwo skleić i nie będzie tego klejenia widać, bo to pękło pod wskazówką. I tak pękło, że tarcza zejdzie. Więc można powiedzieć, że problem rozwiązany. Ale nadal nie jestem pewien, czy tą wskazówkę się ściąga. A i WD-40 też nie pomogło.

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » sob 02 lip, 2011

razor500, To pewnie darłeś jak małpa haha zamiast podważyć... Ale teraz chociaż łatwo to ściągniesz :D

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » sob 02 lip, 2011

lukas15, Dokładnie niewiem jak można taką drobnostke połamac na dodatek psikajac wd 40 i widelcem rozumiem na chama zlapac i pociagnac palcami ... ale wazne ze sciągnieta :D
PIEC!

Obrazek

Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Ta cała część czyli wskazówka z mocowaniem do licznika można powiedzieć, że wygląda jak "T" gdzie "-" to wskazówka a "I" to mocowanie do licznika. To "I" jest w kształcie walca i w środku tego "I" jest dziura do której wchodzi taki walec w kształcie "I". Mi się to złamało tak, że odpadło "-" a "I" zostało przy liczniku. Tak więc jak skleję "I" z "-" to i tak jak kiedyś będę ściągał, to nie będzie tak łatwo tym bardziej, że będzie słabiej trzymało, bo będzie klejone, ale z drugiej strony będę mógł wtedy normalnie wskazówkę odłamać i prawdopodobnie się złamie w miejscu gdzie było klejone, a później przy zakładaniu znów się sklei. I jak ściągałem to nie ciągnąłem na chama do góry tylko widelcem ruszałem w różnych płaszczyznach, ale ani razu nie ciągnąłem centralnie do góry. Teraz mnie czeka trudniejsze zadanie, bo muszę zrobić nową tarczę, co gorsze nie chodzi o zmianę tła tarczy, a muszę skalę licznika przeskalować, bo licznik mi na tej skali oszukuje(10km/h licznikowe, to 12km/h w rzeczywistości, a na przykład jak na liczniku mam 70km/h to tak naprawdę jadę 84km/h, a 70 a 84 to już dość spora różnica), tylko nie wiem jak się za to zabrać, żeby na nowej skali licznik dobrze wskazywał prędkość, no ale coś wymyślę.

Wróć do „Pomoc”